VOOR ONZE LEZERESSEN 3 M O E D E R W E E bi SCHOONE ZAKKEN de koekenpan RECEPTEN. De vei dal I T.>i kin th a v goed door elkaar ermee wascht. te waken, dat zou schiften. Gestoofde, tomaten. Hiervoor heeft men noodig: eenige groote tomaten, zout, peper, wat citroensap, fijn ge hakte peterselie, paneermeel, boter. De bereiding geschiedt als volgt: de tomaten I Een haarwaschmiddel. Voor haar, die niet graag gebruik maken van de in den handel verkrijgbare, gereed zijnde haarwaschmiddelen, geven we hierbij een re cept, dat gemakkelijk thuis klaar kan worden gemaakt. Men lost een eetlepel fijn geschaafde, witte zeep op in een tumbler vol warm water. Vervolgens wordt een dooier geklopt in een kwart liter lauw water, waarin men een snuifje boraxpoeder en een scheutje brandewijn of rum doet. Beide mengsels worden nu geschud, waarna men het haar Men dient er natuurlijk voor door te vlug mengen de dooier Appelpannekoeken. Men doet tweehonderd gram tarwebloem en tweehonderd gram boekweitmeel in een kom en maakt een kuil in het midden, daarin doet men twee eieren, een weinig zout en dertig gram gist, die men van te voren heeft aan gemengd met een lepel bruine suiker, tot ze vloeibaar is, Nu verwarmt men acht d.L. melk een weinig en doet de helft hiervan in de kom. Men mengt alles, wat nu in de kom is, goed door elkaar en klopt het deeg flink met dan doet men de rest van in dikke plakken snijden, in een vuurvasten schotel leggen en iedere laag van tomaten be strooien met peper en zout, wat fijngehakte peterselie en er wat citroensap op druppelen. De laatste bedekken met paneermeel, hier en daar kluitjes boter leggen, daarna in den oven gaar en mooi bruin laten worden. Iedere dokter kan u vertellen dat uw jongen en uw man in zijn zakken een leger van ziektekiemen met zich draagt. U kunt dit zelf nagaan, indien u eens een zak leegmaakt. Indien ge hem binnenste buiten keert, wat vindt ge dan? Kleine wolkjes fijn stof vliegen er uit en een soort wit dons zit tusschen de naden. Was er een bacteriologist bij de hand om die stof en dat dons eens te analyseeren, dan zou hij op zijn minst een negentiental ver schillende soorten bacteriën vinden. Indien uw jongen zijn zakdoek gebruikt, brengt hij die ziekteverwekkers van zijn zak naar zijn mond, zijn neus en zijn keel. Dat witte dons in zijn zak mag betrekkelijk onschadelijk zijn wanneer het droog is, indien het echter vochtig wordt door de warmte van zijn lichaam of door een regenbui, dan ontstaat er een ideale broedplaats voor allerlei zeer schadelijke bac teriën. Weet ge, waaruit dat fijne, poederachtige stof in de zakken van uw jongen bestaat? Een gedeelte ervan is misschien poeder, ontstaan door het langs elkaar schuren van wat koperen geldstukken. Koperstof nu bevat kopergroen, dat een doodelijk vergif is. Indien er slechts zeer weinig van dat kopergroen door middel van een zakdoek op de lippen van uw jongen komt, kan dit soms reeds zeer ernstige gevolgen hebben. Nicotine-stof, dat ge bijna ook zeker in de zakken van uw jongen zult vinden, indien hij den leeftijd heeft waarop hij rookt, is eveneens een zwaar vergif, terwijl ge er ook bijna zeker phosphorus in zult vinden van de koppen zijner lucifers. Dat dit eveneens zeer gevaarlijk is, be hoeven we u niet te vertellen! Zorg daarom steeds, dat de zakken van uw jongen en van uw man! schoon zijn. Reinig ze op gezette tijden door ze binnenste buiten te keeren, ze met een borstel met zeep te bewerken en ze dan in de buitenlucht liefst in de zon te laten drogen. Indien ge door het water, waarmee ge ze wascht, nog een of ander desinfectie-middel doet, zijt ge er nog zooveel te zekerder van, dat ge de ziekte verwekkende kiemen doodt. een houten lepel; de melk erbij en schijven van vier groote zure appelen, het liefst van goudrenetten. Vervolgens laat men het beslag gedurende een kwartier op een hoek van de kachel of in een pan met goed warm water rijzen. Men dekt de kom onder het rijzen toe. Vóór het gebruik veegt men uit met zout en grauw papier. Men heeft ongeveer vijftig gram boter of reuzel noodig voor het bakken van de koeken. Men maakt een gedeelte hiervan warm in de pan, laat dit rond loopen, en bakt er de panne- koeken aan beide kanten mooi bruin in. Men dient deze koeken met gewone, basterd of bruine suiker op. Havermout-koekjes. Hiervoor heeft men noodig: 100 gram haver mout, 100 gram bloem, 2 eieren, Yi lepel suiker, iets zout, water, reuzel. De bereiding geschiedt als volgt: op de haver mout ongeveer twee d.L. koud water gieten en ze hierin een half uur laten weeken. Dan de bloem, er door roeren, de suiker, het zout, de geklopte eieren en nog zooveel water tot men een dikke vloeibare massa heeft gekregen. In een koekenpan vrij veel reuzel laten smelten (zoo, dat de koekjes zwemmen in het vet), kleine hoeveelheden van het beslag er in leggen, met een mes netjes gelijk maken en de koekjes op een niet te heet vuur aan beide kanten licht bruin en gaar bakken. De koekjes moeten bij voorkeur dadelijk na het bakken gegeten worden met bruine suiker.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1930 | | pagina 10