VOOR ONZE LEZERESSEN I r I o 1 zorgvuldig gekozen collectie flesschen te hebben. Koop dient zij een blikjes en echter steeds het beste wat er op dit gebied te krijgen is en overtuig u vóór het ge bruik dat de inhoud nog in goeden staat verkeert! wetenschappelijke wijze, er nog fabrieken, waar WENKEN VOOR HEN DIE TENNISSEN. Indien men bij het schoonmaken van witte schoenen de pijpaarde inplaats van met water met melk vochtig maakt, zal deze er niet afgewreven worden. Het zelfde is ook aan te bevelen voor tennis ballen. Na eenigen tijd zitten zoowel schoenen als ballen met vlekken, die vaak maken, dat ze hun oorspronkelijke kleur geheel en al verloren hebben. Op de volgende manier kan men ze dan weer als nieuw doen zijn. Met een harden borstel en veel sterke zeep schuiert men het vuil eraf, waarna men ze flink onder de kraan houdt (nóch de ballen nóch de schoenen mógen ooit in het water gelegd worden!) Hierna wrijft men ze zoo droog mogelijk met een dikken, wollen doek om ze vervolgens met zuivere benzine te behandelen, waarna men ze in de buitenlucht laat drogen. Het kan noodig zijn deze behandeling twee of drie keer te herhalen. Alvorens te begin nen moet men de schoenen flink met pa pier opvullen. BLIKJES EN GLAZEN. r is geen plank in de provisiekast, die de huisvrouw een grooter ge voel van veiligheid geeft dan die, waarop de in blikjes of flesschen in gemaakte voedingsmiddelen zijn gerang schikt. Geconserveerde levensmiddelen spelen in de huishouding van onzen tijd een be langrijke rol. Ze worden niet langer be schouwd als een bedreiging voor de ge zondheid van hen, die ze nuttigen, doch veeleer als een groote hulp voor de huis vrouwen, hoewel het onbezonnen is een overmatig gebruik te maken van in blik ken ingemaakt voedsel onbezonnen zoowel ten opzichte van de beurs als van de gezondheid kan er toch geen twijfel aan zijn of deze provisie is absoluut on ontbeerlijk in ieder wi houden. Het inmaken van voedsel in blikken of wekkend te merken, hoeveel huisvrouwen er zelfs in ónzen tijd nog gevonden worden die met een gerust hart een geopend blikje een nacht laten overstaan om den volgen den dag de rest van den inhoud te gebrui ken. Het diende tot een vaststaanden regel in de huishouding te worden gemaakt, dat indien een blikje eenmaal is opengemaakt, de inhoud onmiddellijk op een bord of in een glazen schaal moet worden gedaan, onverschillig wat erin zit, of dit visch, fruit of vleesch is. Het is zeer gemakkelijk een volledigen maaltijd van conserven samen te stellen, en zoo'n maaltijd behoeft in het geheel niet „koud" te zijn, daar bepaalde soepen en groenten spoedig warm gemaakt kunnen worden en er zelfs zijn, die er speciaal op zijn geconserveerd. In dit geval moeten de elgeordend huis- aanwijzingen op het blikje zorgvuldig ge lezen en strikt opgevolgd worden. Alle in bussen, blikjes of flesschen in- flesschen geschiedt thans op de meest gemaakte voedsel moet op een koele plaats hygiënische en wetenschappelijke wijze, bewaard worden! Natuurlijk zijn er nog fabrieken, waar Indien de huisvrouw gewapend wil zijn minderwaardige voedingsmiddelen worden teÈen een invasie van onverwachte eters geconserveerd, maar deze moeten een har den strijd hebben te voeren tegen de mo dern ingerichte fabrieken, die het beste verwerken wat er te krijgen is en het zal dan ook niet lang duren, of zij zullen wel verdwenen zijn. Intusschen is niemand verplicht van hen te koopen en het is spoe dig genoeg voldoende bekend welke fa brieken in ons land de beste zijn. Er zijn verscheidene huisvrouwen, die er de voorkeur aan geven de vruchten, welke zij noodig hebben, geconserveerd te koopen; er is dan ook een groote vraag naar vruchten in blik of flesch. Het is zeer gemakkelijk voor de huis vrouw te constateeren of de inhoud van de flesschen zich nog in goede conditie be vindt; mocht dit op een oogenblik niet zoo gemakkelijk zijn en er dientengevolge eenige twijfel ontstaan of de inhoud nog wel goed is, dan is er maar één mogelijk heid: het niet te gebruiken. In geen enke len vorm! Ook niet opnieuw gekookt! On middellijk weggooien is het eenige verstan dige wat men dan kan doen! De blikjes moeten in buitengewoon goede conditie verkeeren; ze moeten van buiten steeds schoon gehouden worden en mogen geen roestvlekken vertoonen. Het mag wel volkomen overbodig genoemd worden thans nog op te merken, dat blik ken of bussen, die met deuken of bulten zitten, of niet volkomen rond en gaaf zijn en gemakkelijk ingedeukt kunnen worden, als verdacht moeten worden gekenmerkt en dat de inhoud zeer nauwkeurig moet worden onderzocht en tevens dat hij alleen nog dan genuttigd mag worden, indien de huisvrouw er stellig van overtuigd is, dat er geen lucht in het blik is gekomen. Het is veel beter den ganschen inhoud van het blikje weg te gooien dan het ge vaar te riskeeren dat aan het nuttigen van bedorven voedsel verbonden is. Practisch gesproken is er niemand, die dit niét inziet, maar toch is het verbazing- NUTTIGE WENKEN. Kringen, die door heete borden ol bekers zijn ontstaan op een geboende tafel, kunnen gemakkelijk worden ver wijderd door ze in te wrijven met een zacht doekje met een weinig kam- ferspiritus. Men moet echter licht wrijven en wanneer de vlekken zijn verdwenen met een lap met was even naboenen. Wanneer ge den dooier van het wit van een ei moet scheiden, breek de schaal dan boven een trechter, dien ge in een glas hebt gezet. Het wit zal door den trechter in het glas loopen, terwijl de dooier in het wijde gedeelte zal blijven zitten. Indien ge een of anderen drank snel wilt afkoelen, tap dan een emmer water houdt er een zakje blauwsel net en houdt er een zakje blauwsel net zoo lang in, tot het donkerblauw ziet. Voeg er dan een handvol zout aan toe en zet er vervolgens uw flesch melk, thee, koffie of limonade in. Indien ge een flesch of vat met perka ment wilt afsluiten maak dan het touw, dat ge erom bindt, eerst nat. De lus zal dan niet losschieten en bovendien zal het touw onder het drogen hoe langer hoe strakker gaan zitten. Indien uw voeten pijn doen of gevoelig zijn, doe dan een handvol zout in uw bad water. Dit zal de pijn verdrijven en hel pen, de huid te verharden. ■o- EEN 1 aan (1 TEG Gem. HET doksc L EEN KEURGOLLECTIE VISITETASCHJES VAN GEBORDUURD LAKEN, DIE ALLE ZEER GEMAKKELIJK ZELF TE MAKEN ZIJN. L

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1930 | | pagina 14