I l 1 1 1 Ij 1 tv /zTT\ Mw v K X Lezeressen c I 5 C C I 5 2 X X C X I I I I t 1 I veel appetijtelijker er nog een sausje DE SMULPARTIJ derdveertig gram suiker; honderd gram aman delen, twee eierdooiers, sap van één citroen; abrikozenmarmelade. HAARWASSCHEN EN KOUVATTEN ,,Ik moet noodig mijn haar wasschen, maar :k ben bang, dat ik verkouden zal worden! hooren we soms een vriendin zeggen en inder daad dienen wij in dit kille en natte jaargetijde uiterst voorzichtig te zijn en het risico van kou vatten tot een minimum te beperken. Neem dus de noodige voorzorgsmaatregelen, wanneer ge uw haar wascht, opdat ge niet hoofdverkouden wordt, waarmee ge soms ekenlang mooi kunt zijn. Gebruik voor het eigenlijke wasschen goed warm water. Ook het water, waarmee ge na spoelt, moet goed warm zijn. Ge moet dit echter langzaam-aan telkens wat kouder nemen, totdat het tenslotte slechts lauw is. Indien ge bij het water, waarmee ge voor den laatsten keer naspoelt, wat azijn voegt, zult ge de zeepresten gemakkelijker kunnen ver wijderen. Ook verdient het aanbeveling, er een paar lepels oude melk aan toe te voegen, vooral wanneer uw haar spoedig droog en bros is. Ge dient er voor te zorgen, dat ge uw haar zoo goed en snel mogelijk droogt. Twee of drie handdoeken zijn absoluut noodzakelijk. Eén handdoek gebruikt ge om de zeep goed in de huid te wrijven, de andere twee om af te drogen en de huid daarna te masseeren. Het drogen van het haar dient uiterst zorg vuldig te geschieden. Zoo mogelijk, moet ge het niet bij het vuur drogen. Indien ge noodzakelijk direct nadat ge uw haar gewasschen hebt de koude buitenlucht in moet hetgeen bij heel veel meisjes en vrouwen, die een betrekking bekleeden, nogal eens het geval is droog uw haar dan eerst zoo goed mogelijk. Gebruik liever drie dan twee handdoeken en wrijf uw haar na met een zijden doek. Zijde absorbeert vocht sneller en vol lediger, waardoor het risico, dat ge kou zult vatten, wordt verkleind. Van deze afbeeldingen, die met toestemming der firma Weldon Ltd. te Londen zijp gereproduceerd, zijn franco p. p. geknipte patronen verkrijgbaar tegen toezending van f 0.75 en vermelding van het no. aan mevr. Milly Simons, 2eSchuytstr. 261, Den Haag. Amandelbanket Hiervoor heeft men noodig: tweehonderd gram bloem; honderdveertig gram boter; hon- DROGEN IN DEN WINTER Gedurende de wintermaanden vormt het drogen van waschgoed een moeilijk probleem voor de huisvrouw. Voor bevriezen behoeft ge echter geen angst te hebben, indien ge aan het water, waarin ge het voor de laatste maal hebt nagespoeld, een flinke hoeveelheid tafelzout hebt toegevoegd. Kleine artikelen handschoenen, zakdoeken, dasjes, kousen, enzoovoort, kunnen binnens huis op de volgende manier gemakkelijk worden gedroogd; verwijder de stof van een oude para plu of parasol en hang deze dan aan den haak aan de zoldering op. Aan de talrijke baleinen en de punten er van, kan men gemakkelijk de gewasschen goederen ophangen en laten drogen, zonder dat dit veel plaats inneemt! OVERGEBLEVEN OUD BROOD Overgebleven oud brood zoo doelmatig mo gelijk te gebruiken is een plicht, die iedere zuinige huisvrouw, vooral in dezen tijd, dient na te komen. De beste manier om oud brood op te dienen is het te roosteren Met geroosterd brood zijn heel wat schoteltjes te maken. Verschillende soepen, vleezen en tusschengerechten kunnen er zeer smakelijk mee worden gemaakt. Visch kan op stukjes geroosterd brood worden op gediend. waardoor het er uitziet, vooral indien men overgiet. Kinderen vinden reepjes oud brood, die men in melk heeft geweekt en daarna gesuikerd en bruin gebakken in wat boter of vet. een ware lekkernij. Inplaats van ze te suikeren kan men er ook wat jam op smeren. Een smakelijk schoteltje van oud brood kan men op de volgende wijze bereiden: snij mooie, ronde, platte stukjes brood, waarin ge in het midden een gaatje maakt. Leg ze in een vuur vasten schotel. Vul de gaten met stukjes hard gekookt ei, doe er wat tomatensaus over en kook het geheel in den oven gedurende vijf tot acht minuten. OM ETIKETTEN OP FLESSCHEN TE LIJMEN Wanneer men 24 gram daags tevoren ge weekte meubelmakerslijm met 30 gram kandij en 12 gram Arabische gom in 100 gram water onder gedurig omroeren op een spirituskoker tot een dunne vloeistof kookt, dan verkrijgt men een voortreffelijke kleefstof om etiketten op flesschen te lijmen No. 832603 Allerliefste nainiddagjapon voor tweed of andere wollen stof, gegarneerd met crêpe de Chine in dezelfde tint en tres in twee verschillende kleuren. Ver krijgbaar in bustematen 86, 91, 96, 102 of 107 cM. Benoo- digd van 90 cM. breede stof 3.75 M., van 90 cM. breede garneerstof 50 cM., tres 1.50 M. in elke kleur. No. 836533 Keurige japon voor tweedstof of gabardine, gegarneerd met wit vest, witte lak-ceintuur en witte knoopen. Verkrijgbaar in bustematen 85, 91, 96 of 102 cM. Benoodigd van 95 cM. breede stof 3 M. Vooronze RECEPTEN Spruitjes in bouillon. Hiervoor heeft men noodig: één K G. spruit jes; een halve K G runderrib of schouderstuk; tien gram zout; wat bloem, paneermeel, frituur vet of boter; een ei of eiwit. De bereiding geschiedt als volgt: Het vleescn wordt opgezet met driekwart liter water, waar in men het laat gaarkoken (ongeveer ander half uur), waarna men het uit den bouillon neemt. De spruitjes maakt men schoon en kookt ze in den bouillon gaar. Het vleesch wordt in nette stukken gesneden, in eiwit en paneermeel ge wenteld en in de koekepan in boter of in frituur vet vlug bruin gebakken Het vleesch wordt nu in het midden op een schotel gelegd, de spruitjes er om heen gegarneerd en bedekt met den bouillon, die op de vereischte dikte met bloem is gebonden. De bereiding geschiedt als volgt; Vcüi de Noem, de boter en de eierdooiers kneedt men een deeg; dit vermengt men met de fijngemalen amandelen en het citroensap en rolt het uit tot een lap van ongeveer een c.M. dikte. Hiervan worden ronde vormpjes gestoken. Men be strijkt deze met ei. bestrooit ze met grof ge hakte amandelen en bakt ze in den oven licht geel van kleur. Nadat men ze heeft laten be koelen. plaatst men de koekjes twee aan twee op elkaar met een laag abrikozenmarmelade er tusschen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1931 | | pagina 10