8
a
I
■l
N
2
P
0
p
T
P
E
T
E
RECEPTEN.
De S
ongeveer drie
(Foto R. P)
GULDEN WIJSHEID.
PATIENCE-SPEL.
NUTTIGE WENKEN.
- 10
1
het geluk is wreeder dan
het ongeluk.
Verle
orde
mare
De c
Vos,
de t
U
D
I
11 H
vier volledige series van aas tot heer liggen.
Het blok wordt bij deze patience slechts een
maal doorgenomen; wanneer dan niet alle kaar
ten op de vier azen liggen is de patience mis
lukt.
een
coupeert
Om te verhinderen, dat selderij, die rauw ge
nuttigd wordt, week wordt, legt men ze in een
sterke zoutoplossing.
twee deelen
vuur.
bij doen en i
vleesch af en
kwartier stoven.
Aardappelsoep.
Hiervoor heeft men noodig: 500 gram aard
appelen, l’/a L. water, 10 gram zout en peper,
1 eetlepel gehakte peterselie, 3 preien, 50 gram
boter.
De bereiding geschiedt als volgt: schil de
aardappelen, kook ze gaar in het water met het
zout. Maak de prei schoon, snijd ze in kleine
stukjes en laat ze in de boter gaar worden.
Daarna worden de aardappelen door 'n zeef fijn
gewreven. Voeg het water, waarin ze gekookt
zijn, er weer aan toe, evenals de preien en een
beetje peper. Laat dit alles vijftien minuten
koken. Even voor het opdoen voegt men er de
peterselie aan toe.
Het grootste bewijs
zwegen opoffering.
De onzekerheid van
de zekerheid van
Mayonnaise.
Hiervoor heeft men noodig: 4 eierdooiers,
2 d.L. beste slaolie of olijfolie, '/s d.L. azijn,
mosterd, zout, peper of soja.
De bereiding geschiedt als volgt: de eier
dooiers ongeveer 15 minuten roeren met een
paar gram zout, tot ze licht zien. Men voegt er
dan olie en azijn droppelsgewijze aan toe, on
der voortdurend roeren. Men maakt de saus af
met mosterd, peper en soja.
Mayonnaise kan men lang bewaren, als men
ze den volgenden dag afdekt met een paar
druppels slaolie en het glas afsluit met perka-
mentpapier.
Verwelkte groenten. Verwelkte groenten, zoo-
als spinazie, sla, enzoovoort, worden weer frisch
en stevig als men ze goed wascht, het water
er laat afloopen en ze dan minstens een nacht in
een toegedekte schaal laat staan.
Kalfskarbonaden, in den oven gestoofd.
Hiervoor heeft men noodig: 1 K.G. kalfskar
bonaden, 4 d.L. kokend water, 50 gram boter,
3 uitgetande schijfjes citroen, zout, paneermeel.
De bereiding geschiedt als volgt: De karbo
naden afschrappen, kloppen en zouten, met de
boter en het kokende water in een braadslee
leggen, een paar uitgetande schijfjes citroen er
met paneermeel bestrooien. Het
i toe bedruipen en
van liefde is een ver-
WIST U DAT?
Bij sommige Indiaansche stammen beschouwt
men het als ongepast, wanneer een schoon
moeder spreekt tegen den echtgenoot van haar
dochter.
Wat petroleum eigenlijk is, weet men niet.
Sommige geleerden zijn van meening, dat pe
troleum is ontstaan door een scheikundige wer
king op anorganische stoffen. Anderen beweren,
dat het afkomstig is van dierlijke overblijfselen.
Weer anderen zeggen, dat het door overblijf
selen van planten is gevormd.
De middelpunten der zenuwen, die reageeren
op muziek, zetelen in de voeten. Dit is waar
schijnlijk de oorzaak van het tikken met den
voet op de maat der muziek!
UIT DEN KINDERMOND.
Mijn dochter noemt me altijd „Moeder en
mijn kleindochtertje volgt haar voorbeeld, en
noemt mij dus ook zoo, terwijl ze tegen haar
eigen moeder „mammie” zegt. Op zekeren dag
moest mijn dochter in een overvolle tram
heelemaal vooraan staan. Mijn kleindochtertje
kon haar niet zien en vroeg daarom tot groot
vermaak van de andere passagiers: „Moeder,
waar is mammie?”
Een goede lijm voor aardewerk, porselein en
steenen vaatwerk maakt men op de volgende
wijze: in een gesloten flesch lost men 75 deelen
gesnipperde caoutchouc in 60 deelen chloro
form op, voegt er nog 15 deelen mastiek aan
toe en laat het op een koele plaats geheel op
lossen. Hiermee kan porselein goed en duur
zaam worden gelijmd.
Vier deelen terpentijn en twee deelen was
smelt men samen op een zacht vuur. Onder
het smelten voegt men, steeds roerend, acht
deelen fijn zwavelpoeder en een beetje steen
poeder toe. Hiermee maakt men gebroken por
selein vaatwerk weer bruikbaar.
Nadat men de vier azen uit het spel heeft ge
nomen, legt men die als grondkaarten in
rij onder elkaar op tafel, schudt en
de overige kaarten en legt aan iederen kant der
azen een rij van zes kaarten naast elkaar. Be
vindt zich hierbij een kaart, die in opgaande
volgorde en gelijke kleur op een der vier in het
midden liggende azen past (dus eerst een twee),
dan wordt zij op die kaart gelegd. De daardoor
in de twee zijrijen ontstane leege plaatsen wor
den zoolang uit het -blok aangevuld, totdat er
geen kaart meer voor de middenrij te gebrui
ken is. Dan kijkt men, of er van de kaarten in
de zijrijen twee of meer in afgaande volgorde
en gelijke kleur op elkaar passen, legt de
lagere in waarde op de hoogere en vult de
leege plaats met een nieuwe kaart van het
blok aan, waarvan men de kaarten volgens den
regel één voor één openlegt Passen nu de in
de zijrijen gevormde afgaande series op een
middenkaart, dan worden alle kaarten van die
serie op de middenkaart gelegd en de leege
plaats door een nieuwe kaart aangevuld. Op
3ie wijze gaat men voort, totdat in het midden