8 a I ■l N 2 P 0 p T P E T E RECEPTEN. De S ongeveer drie (Foto R. P) GULDEN WIJSHEID. PATIENCE-SPEL. NUTTIGE WENKEN. - 10 1 het geluk is wreeder dan het ongeluk. Verle orde mare De c Vos, de t U D I 11 H vier volledige series van aas tot heer liggen. Het blok wordt bij deze patience slechts een maal doorgenomen; wanneer dan niet alle kaar ten op de vier azen liggen is de patience mis lukt. een coupeert Om te verhinderen, dat selderij, die rauw ge nuttigd wordt, week wordt, legt men ze in een sterke zoutoplossing. twee deelen vuur. bij doen en i vleesch af en kwartier stoven. Aardappelsoep. Hiervoor heeft men noodig: 500 gram aard appelen, l’/a L. water, 10 gram zout en peper, 1 eetlepel gehakte peterselie, 3 preien, 50 gram boter. De bereiding geschiedt als volgt: schil de aardappelen, kook ze gaar in het water met het zout. Maak de prei schoon, snijd ze in kleine stukjes en laat ze in de boter gaar worden. Daarna worden de aardappelen door 'n zeef fijn gewreven. Voeg het water, waarin ze gekookt zijn, er weer aan toe, evenals de preien en een beetje peper. Laat dit alles vijftien minuten koken. Even voor het opdoen voegt men er de peterselie aan toe. Het grootste bewijs zwegen opoffering. De onzekerheid van de zekerheid van Mayonnaise. Hiervoor heeft men noodig: 4 eierdooiers, 2 d.L. beste slaolie of olijfolie, '/s d.L. azijn, mosterd, zout, peper of soja. De bereiding geschiedt als volgt: de eier dooiers ongeveer 15 minuten roeren met een paar gram zout, tot ze licht zien. Men voegt er dan olie en azijn droppelsgewijze aan toe, on der voortdurend roeren. Men maakt de saus af met mosterd, peper en soja. Mayonnaise kan men lang bewaren, als men ze den volgenden dag afdekt met een paar druppels slaolie en het glas afsluit met perka- mentpapier. Verwelkte groenten. Verwelkte groenten, zoo- als spinazie, sla, enzoovoort, worden weer frisch en stevig als men ze goed wascht, het water er laat afloopen en ze dan minstens een nacht in een toegedekte schaal laat staan. Kalfskarbonaden, in den oven gestoofd. Hiervoor heeft men noodig: 1 K.G. kalfskar bonaden, 4 d.L. kokend water, 50 gram boter, 3 uitgetande schijfjes citroen, zout, paneermeel. De bereiding geschiedt als volgt: De karbo naden afschrappen, kloppen en zouten, met de boter en het kokende water in een braadslee leggen, een paar uitgetande schijfjes citroen er met paneermeel bestrooien. Het i toe bedruipen en van liefde is een ver- WIST U DAT? Bij sommige Indiaansche stammen beschouwt men het als ongepast, wanneer een schoon moeder spreekt tegen den echtgenoot van haar dochter. Wat petroleum eigenlijk is, weet men niet. Sommige geleerden zijn van meening, dat pe troleum is ontstaan door een scheikundige wer king op anorganische stoffen. Anderen beweren, dat het afkomstig is van dierlijke overblijfselen. Weer anderen zeggen, dat het door overblijf selen van planten is gevormd. De middelpunten der zenuwen, die reageeren op muziek, zetelen in de voeten. Dit is waar schijnlijk de oorzaak van het tikken met den voet op de maat der muziek! UIT DEN KINDERMOND. Mijn dochter noemt me altijd „Moeder en mijn kleindochtertje volgt haar voorbeeld, en noemt mij dus ook zoo, terwijl ze tegen haar eigen moeder „mammie” zegt. Op zekeren dag moest mijn dochter in een overvolle tram heelemaal vooraan staan. Mijn kleindochtertje kon haar niet zien en vroeg daarom tot groot vermaak van de andere passagiers: „Moeder, waar is mammie?” Een goede lijm voor aardewerk, porselein en steenen vaatwerk maakt men op de volgende wijze: in een gesloten flesch lost men 75 deelen gesnipperde caoutchouc in 60 deelen chloro form op, voegt er nog 15 deelen mastiek aan toe en laat het op een koele plaats geheel op lossen. Hiermee kan porselein goed en duur zaam worden gelijmd. Vier deelen terpentijn en twee deelen was smelt men samen op een zacht vuur. Onder het smelten voegt men, steeds roerend, acht deelen fijn zwavelpoeder en een beetje steen poeder toe. Hiermee maakt men gebroken por selein vaatwerk weer bruikbaar. Nadat men de vier azen uit het spel heeft ge nomen, legt men die als grondkaarten in rij onder elkaar op tafel, schudt en de overige kaarten en legt aan iederen kant der azen een rij van zes kaarten naast elkaar. Be vindt zich hierbij een kaart, die in opgaande volgorde en gelijke kleur op een der vier in het midden liggende azen past (dus eerst een twee), dan wordt zij op die kaart gelegd. De daardoor in de twee zijrijen ontstane leege plaatsen wor den zoolang uit het -blok aangevuld, totdat er geen kaart meer voor de middenrij te gebrui ken is. Dan kijkt men, of er van de kaarten in de zijrijen twee of meer in afgaande volgorde en gelijke kleur op elkaar passen, legt de lagere in waarde op de hoogere en vult de leege plaats met een nieuwe kaart van het blok aan, waarvan men de kaarten volgens den regel één voor één openlegt Passen nu de in de zijrijen gevormde afgaande series op een middenkaart, dan worden alle kaarten van die serie op de middenkaart gelegd en de leege plaats door een nieuwe kaart aangevuld. Op 3ie wijze gaat men voort, totdat in het midden

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1931 | | pagina 8