H F E J 1 I NUTTIGE WENKEN. 1 RECEPTEN. FOTOSTUDIE D ORA, WEENEN. H< Br 1 ga vo er er tie - 10 - 1 een het on me ni< lat om we en we dei pei dei dei zei inci zijl zei vul 1 op aai zo< lof gei be’ go vri rot de do. we dei ge ter dei r! Ma get Da du t uit een ge en gaar gemoeid er aan toegevoegd, waarna men het 3 a 4 mi nuten onder voortdurend roeren zachtjes laat kóken. Dan worden de warme aardappelschijven, de dobbelsteentjes spek, de ui en de augurken er aan toegevoegd en alles goed dooreen- gemengd. Deze sla dient men warm op. bloem er bij. Daarna wordt de massa tot een deeg gekneed en gelijkmatig in den zandtaart- vorm (een vorm met een vasten bodem) gedrukt. Hierna laat men de taart in lijkmatig verwarmden oven lichtbruin bakken, waarmee ongeveer een uur zal zijn. Zandtaart. Hiervoor heeft men noodig: 300 gram bloem; 300 gram boter; 120 gram poedersuiker; iets zout. De bereiding geschiedt als volgt: Men roert den boter even uit, en voegt het zout en de gereinigd is van de onzuiverheden, die durende den wirter in zijn opgehoopt. Zuiverheid van binnen en van buiten is bijna zekere garantie voor gezondheid en drinken van een behoorlijke hoeveelheid water is een uitstekende natuurlijke hulp bij dit zuive ringsproces. Groene groenten en vruchten vor men natuurlijk, reinigend voedsel; en we moeten daarom voor zorgen, dat deze bijna nooit op ons menu ontbrekén. Minder zwaar voedsel en minder vleesch zij overigens het parool voor de zomerdagen. Zij, die hun werkzaamheden binnenshuis ver richten, zullen veel baat vinden, indien zij hun ramen zoo hoog openen als het weer veroor looft. Veel frissche lucht in de slaapkamer laten circuleeren, zoodat de longen gedurende den slaap worden gezuiverd en gesterkt, is het ge heim van het zich prettig-gevoelen bij het op staan. Het drinken van een glas water onmid dellijk nadat men het bed heeft verlaten, is even eens een uitstekende gewoonte, die de gezond heid bevordert, terwijl eenige minuten djpp ademhalen vóór het open raam, gepaard gaande met eenige lichte arm-, been- en rompbewegin- gen den bloedsomloop en de spijsvertering op weldoende wijze zullen bevorderen. Om lichaam en geest te sterken is er mis schien niets zoo goed als het nemen van een morgenbad. Dit bad kan lauw of warm zijn, ter wijl heel sterke personen het koud zullen pre- fereeren. Het is echter nergens voor noodig het koud te nemen, omdat het doel van het bad hoofdzakelijk is het reinigen van de huid en haar poriën, zoodat deze beter hun functie kun nen vervullen. Voor hen, die niet in de gelegen heid zijn een morgenbad te nemen, verdient het aanbeveling, borst, hals en rug na het opstaan met een vochtigen handdoek goed af te wrijven en daarna droog te „boenen". Hierdoor wordt de bloedsomloop bevorderd, terwijl ook de voor naamste deelen van de huid tot werkzaamheid worden geprikkeld. Wanneer de poriën schoon zijn, is de huid in staat haar werk op behoorlijke wijze te doen, hetgeen vanzelfsprekend ten goede zal komen aan ons algemeen lichamelijk welzijn. De poriën behooren tot de voorname „afvoerwegen” van ons lichaam en wij kunnen ons nimmer behaag lijk gevoelen, indien deze zijn „verstopt". Zor gen wij dus voor een innerlijke en uiterlijke rein heid van ons lichaam, dan zal in veel gevallen „dat gevoel van moeheid" spoedig tot het ver leden behooren. DAT GEVOEL VAN MOEHEID oe goed kennen wij het gevoel van moe heid, dat ons zonder waarschuwing om dezen tijd van het jaar overvalt. Ver- scheidenen van ons zijn altijd moe bijna te moe om des avonds naar bed te gaan en te moe om des morgens op te staan. Velen maken zich hierover ongerust en toch er is werkelijk niets bijzonders met ons aan de hand! De zomer stelt ons zijn eischen en we kunnen er niet aan voldoen, voordat ons lichaam ge- Aardappelsla met spek. Hiervoor heeft men noodig: 1 K.G. aard appelen; 250 gram doorregen rookspek; 3 a 4 lepels azijn; T eetlepel fijngehakte ui en augurk; */s theelepel fijne peper. De bereiding geschiedt als volgt: het spek wordt in dobbelsteentjes gesneden, goudgeel uitgebakken en uit het vet genomen en daarna warm gehouden. Hierna wordt de peper door het spek geroerd, de azijn en twee lepels water Zoowel gouden als zilveren voorwerpen wor den het best in en tusschen zeemleer bewaard, hetgeen beslist de Voorkeur verdient boven be waren in étui’s. Om linoleum lang glanzend te houden, wascht men het eerst met gelijke deelen melk en water af, dan wrijft men het met terpentijnspiritus, waarin was opgelost werd, in en met borstels of flanellen lappen uit. BENDfl

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1931 | | pagina 10