H
F
E
J
1
I
NUTTIGE WENKEN.
1
RECEPTEN.
FOTOSTUDIE D ORA, WEENEN.
H<
Br
1
ga
vo
er
er
tie
- 10 -
1
een
het
on
me
ni<
lat
om
we
en
we
dei
pei
dei
dei
zei
inci
zijl
zei
vul
1
op
aai
zo<
lof
gei
be’
go
vri
rot
de
do.
we
dei
ge
ter
dei
r!
Ma
get
Da
du
t
uit
een ge
en gaar
gemoeid
er aan toegevoegd, waarna men het 3 a 4 mi
nuten onder voortdurend roeren zachtjes laat
kóken. Dan worden de warme aardappelschijven,
de dobbelsteentjes spek, de ui en de augurken
er aan toegevoegd en alles goed dooreen-
gemengd. Deze sla dient men warm op.
bloem er bij. Daarna wordt de massa tot een
deeg gekneed en gelijkmatig in den zandtaart-
vorm (een vorm met een vasten bodem)
gedrukt. Hierna laat men de taart in
lijkmatig verwarmden oven lichtbruin
bakken, waarmee ongeveer een uur
zal zijn.
Zandtaart.
Hiervoor heeft men noodig: 300 gram bloem;
300 gram boter; 120 gram poedersuiker; iets
zout.
De bereiding geschiedt als volgt: Men roert
den boter even uit, en voegt het zout en de
gereinigd is van de onzuiverheden, die
durende den wirter in zijn opgehoopt.
Zuiverheid van binnen en van buiten is
bijna zekere garantie voor gezondheid en
drinken van een behoorlijke hoeveelheid water
is een uitstekende natuurlijke hulp bij dit zuive
ringsproces. Groene groenten en vruchten vor
men natuurlijk, reinigend voedsel; en we moeten
daarom voor zorgen, dat deze bijna nooit op
ons menu ontbrekén. Minder zwaar voedsel en
minder vleesch zij overigens het parool voor de
zomerdagen.
Zij, die hun werkzaamheden binnenshuis ver
richten, zullen veel baat vinden, indien zij hun
ramen zoo hoog openen als het weer veroor
looft. Veel frissche lucht in de slaapkamer laten
circuleeren, zoodat de longen gedurende den
slaap worden gezuiverd en gesterkt, is het ge
heim van het zich prettig-gevoelen bij het op
staan. Het drinken van een glas water onmid
dellijk nadat men het bed heeft verlaten, is even
eens een uitstekende gewoonte, die de gezond
heid bevordert, terwijl eenige minuten djpp
ademhalen vóór het open raam, gepaard gaande
met eenige lichte arm-, been- en rompbewegin-
gen den bloedsomloop en de spijsvertering op
weldoende wijze zullen bevorderen.
Om lichaam en geest te sterken is er mis
schien niets zoo goed als het nemen van een
morgenbad. Dit bad kan lauw of warm zijn, ter
wijl heel sterke personen het koud zullen pre-
fereeren. Het is echter nergens voor noodig het
koud te nemen, omdat het doel van het bad
hoofdzakelijk is het reinigen van de huid en
haar poriën, zoodat deze beter hun functie kun
nen vervullen. Voor hen, die niet in de gelegen
heid zijn een morgenbad te nemen, verdient het
aanbeveling, borst, hals en rug na het opstaan
met een vochtigen handdoek goed af te wrijven
en daarna droog te „boenen". Hierdoor wordt
de bloedsomloop bevorderd, terwijl ook de voor
naamste deelen van de huid tot werkzaamheid
worden geprikkeld.
Wanneer de poriën schoon zijn, is de huid in
staat haar werk op behoorlijke wijze te doen,
hetgeen vanzelfsprekend ten goede zal komen
aan ons algemeen lichamelijk welzijn. De poriën
behooren tot de voorname „afvoerwegen” van
ons lichaam en wij kunnen ons nimmer behaag
lijk gevoelen, indien deze zijn „verstopt". Zor
gen wij dus voor een innerlijke en uiterlijke rein
heid van ons lichaam, dan zal in veel gevallen
„dat gevoel van moeheid" spoedig tot het ver
leden behooren.
DAT GEVOEL VAN MOEHEID
oe goed kennen wij het gevoel van moe
heid, dat ons zonder waarschuwing om
dezen tijd van het jaar overvalt. Ver-
scheidenen van ons zijn altijd moe bijna te
moe om des avonds naar bed te gaan en te
moe om des morgens op te staan.
Velen maken zich hierover ongerust en toch
er is werkelijk niets bijzonders met ons aan
de hand! De zomer stelt ons zijn eischen en we
kunnen er niet aan voldoen, voordat ons lichaam
ge-
Aardappelsla met spek.
Hiervoor heeft men noodig: 1 K.G. aard
appelen; 250 gram doorregen rookspek; 3 a 4
lepels azijn; T eetlepel fijngehakte ui en augurk;
*/s theelepel fijne peper.
De bereiding geschiedt als volgt: het spek
wordt in dobbelsteentjes gesneden, goudgeel
uitgebakken en uit het vet genomen en daarna
warm gehouden. Hierna wordt de peper door
het spek geroerd, de azijn en twee lepels water
Zoowel gouden als zilveren voorwerpen wor
den het best in en tusschen zeemleer bewaard,
hetgeen beslist de Voorkeur verdient boven be
waren in étui’s.
Om linoleum lang glanzend te houden, wascht
men het eerst met gelijke deelen melk en water
af, dan wrijft men het met terpentijnspiritus,
waarin was opgelost werd, in en met borstels
of flanellen lappen uit.
BENDfl