L En I I D is v< dat dan D DB I D< de gedr dat van in vi nees schil van terië versi weet aan len zoek ernsi bota hun mier wete en d in vi gJ crost slept of ai lijk same strut word en e uitg-e voud reed: belar bijvo kend wel aan, diert WENKEN VOOR DE KINDERKAMER. ver- Foto Feldscharek, Weenen MOEDERS JONGEN dan j met van die zijn van Een gema I t *7.1 uw kinderen krom zitten, en schouders, zonder er iets hen op het verkeerde van Laat nimmer gebogen rug te zeggen en houding te wijzen. Wanneer ze of zwak of moe zijn, leg ze zooveel mogelijk geheel vlak neer. Laat nimmer de huismiddeltjes voor in- en Voor kamers, die den ganschen dag bewoond worden, is het beslist noodzakelijk ze van tijd tot tijd door te laten luchten door deuren en vensters gedurende eenigen tijd tegen elkaar epen te zetten. Een goede lijm voor glazen voorwerpen is een mengsel van gelijke deelen spiritus, azijn en gelatine. Het mengsel wordt tot een dikke brij gekookt, en moet bij gebruik slechts ver warmd worden. voor uitwendig gebruik in dezelfde kast staan; ge zult u dan niet kunnen vergrijpen. Laat nimmer uw kinderen ophouden met eten, „omdat het niet netjes staat zoo te schrokken". Wanneer een kind behoefte heeft aan voedsel, laat het dan eten tot het verzadigd is mits dat geen snoepgoed of lekkernij is. Laat uw kinderen nooit stijf geregen laarzen dragen om eventueele zwakke enkels te steu nen. Dit is een dwaalbegrip. Nauwe, stijf ge regen schoenen verhinderen den bloedsomloop en Het gevolg is koude voeten Laat nooit tóe, dat uw gen maken op het eten lusten, laat ze er dan moeten eten. Juist genoeg te toonen. Dit is beheersching en houden de ontwikkeling der spieren tegen, en zwakke enkels, kinderen aanmerkin- wanneer ze iets niet een klein beetje van om hun goeden wil een heilzame oefening in zelf- neemt vooroordeelen weg. - 10 TOMATEN. Tomaten zijn een prachtig bewijs voor de stelling, dat vruchten vaak van groot belang voor de voeding kunnen zijn, zonder zelf di rect een groote voedingswaarde te vertegen woordigen. De tomaat bezit slechts in geringe mate voedende bestanddeelen. Het suikergehalte is nimmer hooger dan 5% en het eiwitgehalte nooit meer dan 1*/s “/o. De voedingswaarde is hier echter niet in calorieën uit te drukken, om dat ze op geheel andere eigenschappen berust. Het sap der tomaten is zeer rijk aan vita minen en wij weten, dat de waarde van deze teere stoffen, die der bestanddeelen, welke vol gens ouderwetsche methoden direct in calorieën worden gemeten, vele en vele malen overtreft. Bovendien bezit de tomaat in hooge mate de eigenschap, den eetlust op te wekken. De groote beteekenis, die deZe omstandigheid heeft op het verteringsproces, dat op zijn beurt weer de voedingswaarde bepaalt, is vroeger maar al te vaak over het hoofd gezien.* De tomaat kan haar voortreffelijke eigen schappen voornamelijk doen gelden, wanneer zij in combinatie met andere spijzen wordt gegeten. De voedingswaarde van een mooi op- gemaakten schotel mét eieren, sla en tomaten is niet de som der calorische waarde van zóó veel eieren, zóóveel sla en zóóveel tomaten, maar overtreft deze verre door allerlei eigen schappen, die de vertering van deze spijzen be vorderen. Het gebruik van gesneden tomaten om schillende schotels een fraai uiterlijk en een aangenamen smaak te geven, is den laatsten tijd zeer toegenomen. Het fraaie scharlakenrood heeft een eigen, aparte bekoring, terwijl het aroma zeer bijdraagt tot de aantrekkelijkheid der spijscombinatie. Tegenwoordig legt men ook allerlei soort visch in met tomatensaus. Deze hoofdzakelijk Noorsche vischconserven hebben zich in korten tijd zeer populair weten te maken. Italianen ge- bruiken bij het bereiden van tafelzuur steeds tomaten. Zij zoowel als de Engelschen meesters in de kunst van he| bereiden tafelzuur. Het meest wordt de tomaat genoten als purée. Men gebruikt daartoe de gepelde vruchten. De pulpa wordt door een zeef gewreven, omdat in de purée haast geen deeltjes van de schil en weinig haren mogen voorkomen. NUTTIGE WENKEN. Spinnenvlekken op meubelen verwijdert men, door ze met een zachten doek te wrijven. Donkere vlekken in eikenhout verwijdert men met verdund zwavelzuur, en zoo noodig, door nawasschen met chloorwater. INGEGROEIDE NAGELS. Deze verwijdert men zonder pijn door onder de vrije randen van den nagel watten te stop pen en daarover een reepje hechtpleister te plakken, dat een opening heeft van de grootte van het te verwijderen stukje nagel. Als men dit bestrijkt met een oplossing van helschen steen of met een vochtig stiftje helschen steen, zon der het overige van den nagel aan te raken, kan men den volgenden dag het lijdende gedeelte, dat zich losgemaakt heeft van het daaronder liggende vel, afsnijden. Men penseele den nagel driemaal daags met een zwakke tannine-op- lossing, waarna na drie weken de nagel weer zijn normalen vorm heeft.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1931 | | pagina 10