k
die
I
k
A VOOR DE KERSTTAFEL
RECEPTEN
voor de aanstaande feestdagen.
3
- »-1
r
II
I 1
I
fa
NUTTIGE WENKEN
- TO -
k>
in
de
het
van
spie
scha
ons
aan
zinn
kuni
bied
scha
ding
vrot
die
lijde
tuig
cvei
groi
dooi
vooi
den
weg
ten
en i
derr
kuni
lang
die
weg
de
uur
debi
der
onz<
eeut
O
spoi
JL
r
ander recept, met welks
inleggen:
Voor iedere vrouw, die uit een man een
dwaas maakt, is er ook een vrouw, die uit een
dwaas een man maakt.
een weinig kleurstof rood maken,
en gele stukjes afwisselend op
'schikken.
Het gebruik van wollen dweilen is af te
Ze zijn duur, krimpen als ze in heet
en worden dan stug. Ook kan
niet mee in de hoekjes komen, noch
zijn ze behoorlijk schoon te maken.
len en
dat men
zeer geschikt
Om een
Ten slotte nog een
bereiding men eveneens eer zal
Kastanjepurée met eiwitschuim.
Hiervoor heeft men noodig: 3 eiwitten, 28
kastanjes, 50 gram vanieljesuiker, TOO gram raden.
water komen
men er
Houten lepels en stampers, die een leelijke
kleur hebben gekregen door de vruchten, waar
voor men ze gebruikt heeft, kan men niet meer
schoonmaken met water en zeep. Om ze gron
dig te reinigen, moet men ze tien tot vijftien
minuten koken in chloorwater, dan flink af
boenen en eenige uren in koud water leggen,
dat men dikwijls ververscht.
Steenen vloeren kan men het best reinigen
door ze met heet zeepsop te schrobben en ze
met warm water na te dweilen, ten einde alle
zeep te verwijderen, daar anders de vloeren
op den duur te glad zouden worden.
marmelade, 25 gram poedersuiker.
De bereiding geschiedt als volgt: De gaar
gekookte kastanjes door een haren zeef wrij
ven, vermengen met de vanieljesuiker en de
marmelade; de purée laag om laag in een vuur
vasten schotel leggen, de bovenlaag afsluiten
met het eiwit, zeer stijf geklopt met de poeder
suiker, en het gerecht in den oven mooi goud
geel bakken.
Een aardige tafelversiering voor het kerst-
iMMBF dineetje kan door een handigen knutse-
HM laar op de volgende manier vervaardigd
worden
BMMf Van stevig, doorschijnend papier per-
HHRl kament of iets dergelijks worden allemaal
precies even groote sterren geknipt, waar-
van er telkens twee met de uiteinde op el-
HHK kaar geplakt worden (zie teekening).
MUU Voor de verlichting dienen heel kleine
electrische lampjes, die met een draadje
laiton omhuld worden,
opdat het papier niet
tegen het ballonnetje aan-
komt en gaat schroeien,
en van een voetje, even-
eens van laiton, voorzien
worden.
- Over de lampjes wor-
den de papieren sterren gezet, die in de Kerstmis-
kleuren rood, groen en wit gekleurd kunnen worden.
Een handige amateur-electricien kan de onderlinge
verbinding der lampjes met snoer, enz. wel tot stand
I brengen.
I De versiering van de tafel met de sterren kan op
verschillende manieren geschieden. U kunt bij ieder
bord een lichtende ster plaatsen of er een midden-
stukje van maken.
Een bizonder aardig effect zult u verkrijgen, wan
neer u een gordijn als het ware bezaait met grootere
en kleinere lichtende sterren, die met de uiteinden
van de lampjes aan de stof vastgemaakt worden.
De sterren kunnen werkelijk op A
alle mogelijke manieren gebruikt
worden. Heel aardig kan het bij-
voorbeeld ook zijn
om tegen het plafond
en de muren een
sterrenversiering
aan te brengen. 5. X 'Jr
Ieder moet maar
naar eigen smaak en X V \1 Jr
beschikbare ruimte y--jL f
te werk gaan, om een I
zoo mooi mogelijk 1
effect te bereiken. X I
Als tractatie op Kerstmis en Oudejaarsavond
vormen sneeuwballen nog steeds een gewild,
heerlijk luchtig gebak. Meri kan er voldoende
maken van: T25 gram bloem, 65 gram boter,
2 d.L. melk, 4 a 6 eieren, T eetlepel suiker, T
eetlepel krenten, T eetlepel snippers of sukade,
*/j theelepel zout, wat reuzel en poedersuiker.
De bereiding geschiedt als volgt: Men brengt
de melk aan de kook, laat de boter er
smelten, voegt vervolgens het zout en
gezeefde bloem toe en roert het dan van
vuur, tot de massa geheel glad en soepel is.
Vervolgens de eieren een voor een breken en
er door roeren, daarna de suiker, de gewas-
schen en gedroogde krenten, en de snippers.-
De reuzel in 'n diep pannetje zóó warm laten
worden, dat de damp er uit opstijgt. Dan met
behulp van twee lepels langwerpige balletjes
uit het deeg steken, deze vormen en in het
heete vet gaar en bruin bakken. Als de bollen
een weinig bekoeld zijn, ze dik met poeder
suiker bestrooien.
Een andere lekkernij, die eveneens gewaar
deerd zal worden, zijn gevulde sinaasappelen.
Deze vormen tevens als dessert van iederen
maaltijd een mooie tafelversiering.
Men heeft er voor noodig: 12 sinaasappelen,
2 citroenen, TVs d.L. water of Rijnwijn, TOO
gram suiker, 25 gram gelatine en desverkie-
zend eenige droppels roode kleurstof.
De bereiding geschiedt als volgt: De sinaas
appelen met water schoon borstelen, deze
vruchten, evenals de citroenen, in de breedte
doormidden snijden, het sap er uit persen en
door een haren zeef gieten. Eerst de geweekte
gelatine, daarna de suiker onder verwarming
in het water oplossen en deze oplossing met
het vruchtensap vermengen. De gehalveerde
sinaasappelschillen van het uitgeperste v.rucht-
vleesch ontdoen, ze daarna vullen met het
vruchtensap en ze ter afkoeling op een koele
plaats brengen.
Is de gelei stijf geworden, dan vlak boven
de oppervlakte den rand van de sinaasappel
schil gelijk snijden, de helften middendoor dee-
de vierdepartjes dwars doorsnijden, zoo-
kleine driehoekige stukjes verkrijgt,
om als dessert te presenteeren.
aardige kleurschakeering te verkrij
gen, kan men de helft van het vruchtensap met
en de roode
de schaal