k die I k A VOOR DE KERSTTAFEL RECEPTEN voor de aanstaande feestdagen. 3 - »-1 r II I 1 I fa NUTTIGE WENKEN - TO - k> in de het van spie scha ons aan zinn kuni bied scha ding vrot die lijde tuig cvei groi dooi vooi den weg ten en i derr kuni lang die weg de uur debi der onz< eeut O spoi JL r ander recept, met welks inleggen: Voor iedere vrouw, die uit een man een dwaas maakt, is er ook een vrouw, die uit een dwaas een man maakt. een weinig kleurstof rood maken, en gele stukjes afwisselend op 'schikken. Het gebruik van wollen dweilen is af te Ze zijn duur, krimpen als ze in heet en worden dan stug. Ook kan niet mee in de hoekjes komen, noch zijn ze behoorlijk schoon te maken. len en dat men zeer geschikt Om een Ten slotte nog een bereiding men eveneens eer zal Kastanjepurée met eiwitschuim. Hiervoor heeft men noodig: 3 eiwitten, 28 kastanjes, 50 gram vanieljesuiker, TOO gram raden. water komen men er Houten lepels en stampers, die een leelijke kleur hebben gekregen door de vruchten, waar voor men ze gebruikt heeft, kan men niet meer schoonmaken met water en zeep. Om ze gron dig te reinigen, moet men ze tien tot vijftien minuten koken in chloorwater, dan flink af boenen en eenige uren in koud water leggen, dat men dikwijls ververscht. Steenen vloeren kan men het best reinigen door ze met heet zeepsop te schrobben en ze met warm water na te dweilen, ten einde alle zeep te verwijderen, daar anders de vloeren op den duur te glad zouden worden. marmelade, 25 gram poedersuiker. De bereiding geschiedt als volgt: De gaar gekookte kastanjes door een haren zeef wrij ven, vermengen met de vanieljesuiker en de marmelade; de purée laag om laag in een vuur vasten schotel leggen, de bovenlaag afsluiten met het eiwit, zeer stijf geklopt met de poeder suiker, en het gerecht in den oven mooi goud geel bakken. Een aardige tafelversiering voor het kerst- iMMBF dineetje kan door een handigen knutse- HM laar op de volgende manier vervaardigd worden BMMf Van stevig, doorschijnend papier per- HHRl kament of iets dergelijks worden allemaal precies even groote sterren geknipt, waar- van er telkens twee met de uiteinde op el- HHK kaar geplakt worden (zie teekening). MUU Voor de verlichting dienen heel kleine electrische lampjes, die met een draadje laiton omhuld worden, opdat het papier niet tegen het ballonnetje aan- komt en gaat schroeien, en van een voetje, even- eens van laiton, voorzien worden. - Over de lampjes wor- den de papieren sterren gezet, die in de Kerstmis- kleuren rood, groen en wit gekleurd kunnen worden. Een handige amateur-electricien kan de onderlinge verbinding der lampjes met snoer, enz. wel tot stand I brengen. I De versiering van de tafel met de sterren kan op verschillende manieren geschieden. U kunt bij ieder bord een lichtende ster plaatsen of er een midden- stukje van maken. Een bizonder aardig effect zult u verkrijgen, wan neer u een gordijn als het ware bezaait met grootere en kleinere lichtende sterren, die met de uiteinden van de lampjes aan de stof vastgemaakt worden. De sterren kunnen werkelijk op A alle mogelijke manieren gebruikt worden. Heel aardig kan het bij- voorbeeld ook zijn om tegen het plafond en de muren een sterrenversiering aan te brengen. 5. X 'Jr Ieder moet maar naar eigen smaak en X V \1 Jr beschikbare ruimte y--jL f te werk gaan, om een I zoo mooi mogelijk 1 effect te bereiken. X I Als tractatie op Kerstmis en Oudejaarsavond vormen sneeuwballen nog steeds een gewild, heerlijk luchtig gebak. Meri kan er voldoende maken van: T25 gram bloem, 65 gram boter, 2 d.L. melk, 4 a 6 eieren, T eetlepel suiker, T eetlepel krenten, T eetlepel snippers of sukade, */j theelepel zout, wat reuzel en poedersuiker. De bereiding geschiedt als volgt: Men brengt de melk aan de kook, laat de boter er smelten, voegt vervolgens het zout en gezeefde bloem toe en roert het dan van vuur, tot de massa geheel glad en soepel is. Vervolgens de eieren een voor een breken en er door roeren, daarna de suiker, de gewas- schen en gedroogde krenten, en de snippers.- De reuzel in 'n diep pannetje zóó warm laten worden, dat de damp er uit opstijgt. Dan met behulp van twee lepels langwerpige balletjes uit het deeg steken, deze vormen en in het heete vet gaar en bruin bakken. Als de bollen een weinig bekoeld zijn, ze dik met poeder suiker bestrooien. Een andere lekkernij, die eveneens gewaar deerd zal worden, zijn gevulde sinaasappelen. Deze vormen tevens als dessert van iederen maaltijd een mooie tafelversiering. Men heeft er voor noodig: 12 sinaasappelen, 2 citroenen, TVs d.L. water of Rijnwijn, TOO gram suiker, 25 gram gelatine en desverkie- zend eenige droppels roode kleurstof. De bereiding geschiedt als volgt: De sinaas appelen met water schoon borstelen, deze vruchten, evenals de citroenen, in de breedte doormidden snijden, het sap er uit persen en door een haren zeef gieten. Eerst de geweekte gelatine, daarna de suiker onder verwarming in het water oplossen en deze oplossing met het vruchtensap vermengen. De gehalveerde sinaasappelschillen van het uitgeperste v.rucht- vleesch ontdoen, ze daarna vullen met het vruchtensap en ze ter afkoeling op een koele plaats brengen. Is de gelei stijf geworden, dan vlak boven de oppervlakte den rand van de sinaasappel schil gelijk snijden, de helften middendoor dee- de vierdepartjes dwars doorsnijden, zoo- kleine driehoekige stukjes verkrijgt, om als dessert te presenteeren. aardige kleurschakeering te verkrij gen, kan men de helft van het vruchtensap met en de roode de schaal

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1932 | | pagina 10