<z/z s EEN KAARSENKROON VOOR KERSTMIS ZELF VERSIERINGEN MAKEN VOOR DEN KERSTBOOM RECEPTEN VOOR DE KOMENDE FEESTDAGEN 1 i z i - 10 en en BODEM TOBBETJE KONIJNENPEPER. Hiervoor heeft men noodig: 1 konijn, 10 gram zout, 1 theelepel peper, 50 gram boter, L. water, 20 gram bloem, d.L. azijn, 1 ui, 2 laurierbladeren, 6 kruidnagelen. De bereiding geschiedt als volgt: Het konijn in lauw water wasschen en in stukken snijden; die met zout en peper inwrijven en vervolgens in boter mooi bruin braden. Vervolgens voegt men het water toe, benevens ui, azijn, kruid nagelen, laurierbladeren en stooft het konijn hierna ruim een uur. De jus wordt met bloem, die men vooral met koud water heeft aange maakt, gebonden, waarna de saus nog tien mi nuten moet koken. w wet versieren van den Kerstboom is zoowel I I voor grooten als kleinen een feest op 1 zichzelf. Moeder kan die feestvreugde nog verhoogen, als ze de versieringen niet alle maal in den winkel koopt, maar ze door de kinderen laat vervaardigen, terwijl ze er zelf een oogje op houdt. We APPELBEIGNETS. Hiervoor heeft men noodig: een half pond bloem, 6 goudrenetten, 3‘/s dL. bier, 300 gram boter of reuzel, een snufje zout en twee lepels slaolie. De bereiding geschiedt als volgt: nadat de bloem gezeefd is, wordt deze in een kom ge daan. Dan maakt men een kuiltje in de bloem, waarin men het bier giet, dat dan met de bloem wordt vermengd. Vervolgens wordt het zout er aan toegevoegd en het beslag flink geklopt. Nu worden de appels geboord, geschild en aan schijven gesneden, waarna deze in het be slag gewenteld en in het kokende vet gebakken worden. In plaats van alleen boter of reuzel, kan men ook voor de helft boter en reuzel ge bruiken. De slaolie wordt toegevoegd, om het baksel knappend te maken. Nadat de beignets op een vergiet zijn uitge lekt, bestrooit men ze met poedersuiker alvo rens ze op te dienen. De beignets kunnen ook in plaats van met schijfjes appel gemaakt worden met schijfjes annanas of met gedroogde abrikozen, die eerst een kwartier gekookt worden in water met suiker. Men dient er echter goed op te letten, dat ze afgekoeld moeten zijn alvorens men ze in het beslag dompelt. EEND BRADEN. Daar eend nog steeds een Kerstgerecht bij uitnemendheid vormt, doen wij stellig verschei- denen lezeressen een genoegen, door hun hier onder een recept voor het braden van eend vogel te geven, dat hun uitstekend zal bevallen! Men heeft er voor noodig: zestig gram boter, vijf gram zout, een d.L. water, naar verkiezing een lepel rooden wijn. De bereiding geschiedt als volgt: men wascht den eendvogel af in lauw water, en snijdt de pooten af bij het gewricht boven de zwem vliezen. Na den eendvogel gezouten te hebben, wordt hij ongeveer een uur in boter gebraden. Grootere vogels kunnen soms wel eens iets langer moeten braden. Zij zijn gaar, als de vork gemakkelijk in het vleesch geprikt kan worden. Zoodra de eendvogel gaar is, wordt hij uit de jus genomen en de jus daarna al roerende met het water vermengd. Hierna voegt men er den rooden wijn aan toe. Het is echter niet noodzakelijk, rooden wijn te gebruiken, daar de jus toch wel gebonden kan zijn, als men ze al roerende laat doorbraden, nadat het water is toegevoegd. beelden hierbij een aardig mandje tobbetje af, die gemakkelijk zijn te maken die in den Kerstboom heel aardig zullen staan. Bovendien kunnen ze nog gebruikt worden om er wat lekkernijen in te doen. Men legt er dan kaartjes in met de namen van hen, voor wie ze zijn bestemd. Een mooie versiering voor serre of hall gedurende den Kersttijd is de kaarsenkroon of -hanger, zooals wij dien hierbij afbeelden. Op een kleinen houten hoepel dien men met rood vloeipapier heeft beplakt zet men op gelijke afstanden de kaarsen vast, ieder tus- schen minstens drie of vier spijkertjes, die men in den hoepel geslagen heeft. Op vier gelijke afstanden boort men in den hoepel een gaatje, waar men rood lint door heen haalt. Zorg er echter voor, dat dit lint niet te dicht bij de kaarsen zit, daar het andere in brand vliegt! Van boven worden de linten verbonden aan een stevigen ring, waaraan men den kaarsen kroon waarin natuurlijk roode kaarsen moe ten branden kan ophangen. Om den hoepel bevestigt men wat takjes hulst met roode bessen. Deze moeten vooral goed uitkomen, daar dit het aardige effect ten zeerste verhoogt. “j «j Zoowel het mandje als het tobbetje woiden van karton gemaakt en met goud of zilver papier beplakt. Veel moeite zal men er niet mee hebben, daar de bijgevoegde teekeningen duidelijk genoeg zijn. Men moet niet te dik en goed buigzaam kar ton nemen. Op de plaats, waar het gevouwen moet worden, trekt men langs een liniaal met behulp van een mesje een krasje. Het hengsel van het klepmandje maakt men eveneens van i-1 I I

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1933 | | pagina 12