<z/z
s
EEN KAARSENKROON VOOR KERSTMIS
ZELF VERSIERINGEN MAKEN
VOOR DEN KERSTBOOM
RECEPTEN VOOR DE KOMENDE
FEESTDAGEN
1
i z i
- 10
en
en
BODEM
TOBBETJE
KONIJNENPEPER.
Hiervoor heeft men noodig: 1 konijn, 10
gram zout, 1 theelepel peper, 50 gram boter,
L. water, 20 gram bloem, d.L. azijn, 1 ui,
2 laurierbladeren, 6 kruidnagelen.
De bereiding geschiedt als volgt: Het konijn
in lauw water wasschen en in stukken snijden;
die met zout en peper inwrijven en vervolgens
in boter mooi bruin braden. Vervolgens voegt
men het water toe, benevens ui, azijn, kruid
nagelen, laurierbladeren en stooft het konijn
hierna ruim een uur. De jus wordt met bloem,
die men vooral met koud water heeft aange
maakt, gebonden, waarna de saus nog tien mi
nuten moet koken.
w wet versieren van den Kerstboom is zoowel
I I voor grooten als kleinen een feest op
1 zichzelf. Moeder kan die feestvreugde
nog verhoogen, als ze de versieringen niet alle
maal in den winkel koopt, maar ze door de
kinderen laat vervaardigen, terwijl ze er zelf
een oogje op houdt.
We
APPELBEIGNETS.
Hiervoor heeft men noodig: een half pond
bloem, 6 goudrenetten, 3‘/s dL. bier, 300 gram
boter of reuzel, een snufje zout en twee lepels
slaolie.
De bereiding geschiedt als volgt: nadat de
bloem gezeefd is, wordt deze in een kom ge
daan. Dan maakt men een kuiltje in de bloem,
waarin men het bier giet, dat dan met de bloem
wordt vermengd. Vervolgens wordt het zout er
aan toegevoegd en het beslag flink geklopt.
Nu worden de appels geboord, geschild en
aan schijven gesneden, waarna deze in het be
slag gewenteld en in het kokende vet gebakken
worden. In plaats van alleen boter of reuzel,
kan men ook voor de helft boter en reuzel ge
bruiken. De slaolie wordt toegevoegd, om het
baksel knappend te maken.
Nadat de beignets op een vergiet zijn uitge
lekt, bestrooit men ze met poedersuiker alvo
rens ze op te dienen.
De beignets kunnen ook in plaats van met
schijfjes appel gemaakt worden met schijfjes
annanas of met gedroogde abrikozen, die eerst
een kwartier gekookt worden in water met
suiker. Men dient er echter goed op te letten,
dat ze afgekoeld moeten zijn alvorens men ze
in het beslag dompelt.
EEND BRADEN.
Daar eend nog steeds een Kerstgerecht bij
uitnemendheid vormt, doen wij stellig verschei-
denen lezeressen een genoegen, door hun hier
onder een recept voor het braden van eend
vogel te geven, dat hun uitstekend zal bevallen!
Men heeft er voor noodig: zestig gram boter,
vijf gram zout, een d.L. water, naar verkiezing
een lepel rooden wijn.
De bereiding geschiedt als volgt: men wascht
den eendvogel af in lauw water, en snijdt de
pooten af bij het gewricht boven de zwem
vliezen. Na den eendvogel gezouten te hebben,
wordt hij ongeveer een uur in boter gebraden.
Grootere vogels kunnen soms wel eens iets
langer moeten braden. Zij zijn gaar, als de vork
gemakkelijk in het vleesch geprikt kan worden.
Zoodra de eendvogel gaar is, wordt hij uit
de jus genomen en de jus daarna al roerende
met het water vermengd. Hierna voegt men
er den rooden wijn aan toe. Het is echter niet
noodzakelijk, rooden wijn te gebruiken, daar de
jus toch wel gebonden kan zijn, als men ze al
roerende laat doorbraden, nadat het water is
toegevoegd.
beelden hierbij een aardig mandje
tobbetje af, die gemakkelijk zijn te maken
die in den Kerstboom heel aardig zullen staan.
Bovendien kunnen ze nog gebruikt worden om
er wat lekkernijen in te doen. Men legt er dan
kaartjes in met de namen van hen, voor wie
ze zijn bestemd.
Een mooie versiering voor serre of hall
gedurende den Kersttijd is de kaarsenkroon of
-hanger, zooals wij dien hierbij afbeelden.
Op een kleinen houten hoepel dien men
met rood vloeipapier heeft beplakt zet men
op gelijke afstanden de kaarsen vast, ieder tus-
schen minstens drie of vier spijkertjes, die men
in den hoepel geslagen heeft.
Op vier gelijke afstanden boort men in den
hoepel een gaatje, waar men rood lint door
heen haalt. Zorg er echter voor, dat dit lint
niet te dicht bij de kaarsen zit, daar het andere
in brand vliegt!
Van boven worden de linten verbonden aan
een stevigen ring, waaraan men den kaarsen
kroon waarin natuurlijk roode kaarsen moe
ten branden kan ophangen.
Om den hoepel bevestigt men wat takjes
hulst met roode bessen. Deze moeten vooral
goed uitkomen, daar dit het aardige effect ten
zeerste verhoogt.
“j
«j
Zoowel het mandje als het tobbetje woiden
van karton gemaakt en met goud of zilver
papier beplakt. Veel moeite zal men er niet
mee hebben, daar de bijgevoegde teekeningen
duidelijk genoeg zijn.
Men moet niet te dik en goed buigzaam kar
ton nemen. Op de plaats, waar het gevouwen
moet worden, trekt men langs een liniaal met
behulp van een mesje een krasje. Het hengsel
van het klepmandje maakt men eveneens van
i-1
I I