130 SCHORGROENTEN Afb. 5: Op de schorren in de Oosterschelde. In de lin kerhand zeekraal, in de rechterhand zeeaster. ten. Serveer ze warm met gesmolten boter en versgemalen peper. Eet de zeekraal als volgt: pak de groente bij de wortel - iedere stengel heeft een houten steeltje - en eet het zachte gedeelte eraf. Men kan zeekraal ook bakken. Neem dan 500 gram zeekraal, een klein klontje boter, een uitje en een teentje knoflook. Maak de zeekraal schoon en verwijder de worteltjes. Verhit de boter in de koekepan, fruit het gesnipperde uitje en de uitgeperste knoflook en bak de zeekraal snel om en om. Direkt serveren Ook lamsoor kan men bakken. Dat gebeurt als volgt; neem 500 a 600 gram lamsoren, 1 a 2 sja lotjes, boter en wat peper. Maak de lamsoren schoon en was deze op een zeef. Pel de sjalotten en snijd ze klein. Verhit de boter en fruit de sja lotten. Voeg de lamsoren toe en roerbak (op hoog vuur al omscheppend bakken) de lamsoren 2 a 3 minuten. Serveren met versgemalen witte peper. Zeekraal en lamsoren horen bij alle vis, schaal- en schelpdieren. Ze doen het ook uitstekend in een salade in combinatie met bij voorbeeld veld sla en krulandijvie. Een vissoep met zeekraal is zeer lekker en een omelet met lamsoor is zeker niet te versmaden. Kortom: met deze schorgroen ten zijn er talrijke nieuwe mogelijkheden. Noten 1. J.J. Neuvel, Teelt op commerciële schaal van zeeaster (Aster Tripolium L) p. 58 en Encyclopedie van Zeeland, p. 223, 256, 432. 2. A.H.L. Huiskes en W.G. Beeftink, 'Economie uses of salt marshes', in: Communications nr. 444 Delta Institute for Hydrobiological Research 1991, p. 103- 3. P. Hondius, Dapes inemptae oft de Mouffe schans dat is de soetichheydt des buytenlevens, vergeselschapt met de boucken. Leiden 1621. Afb. 6: Zeekool, Crambe maritima.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 1994 | | pagina 44