130
SCHORGROENTEN
Afb. 5: Op de schorren in
de Oosterschelde. In de lin
kerhand zeekraal, in de
rechterhand zeeaster.
ten. Serveer ze warm met gesmolten boter en
versgemalen peper. Eet de zeekraal als volgt: pak
de groente bij de wortel - iedere stengel heeft
een houten steeltje - en eet het zachte gedeelte
eraf.
Men kan zeekraal ook bakken. Neem dan 500
gram zeekraal, een klein klontje boter, een uitje
en een teentje knoflook. Maak de zeekraal
schoon en verwijder de worteltjes. Verhit de boter
in de koekepan, fruit het gesnipperde uitje en de
uitgeperste knoflook en bak de zeekraal snel om
en om. Direkt serveren
Ook lamsoor kan men bakken. Dat gebeurt als
volgt; neem 500 a 600 gram lamsoren, 1 a 2 sja
lotjes, boter en wat peper. Maak de lamsoren
schoon en was deze op een zeef. Pel de sjalotten
en snijd ze klein. Verhit de boter en fruit de sja
lotten. Voeg de lamsoren toe en roerbak (op
hoog vuur al omscheppend bakken) de lamsoren
2 a 3 minuten. Serveren met versgemalen witte
peper.
Zeekraal en lamsoren horen bij alle vis, schaal-
en schelpdieren. Ze doen het ook uitstekend in
een salade in combinatie met bij voorbeeld veld
sla en krulandijvie. Een vissoep met zeekraal is
zeer lekker en een omelet met lamsoor is zeker
niet te versmaden. Kortom: met deze schorgroen
ten zijn er talrijke nieuwe mogelijkheden.
Noten
1. J.J. Neuvel, Teelt op commerciële schaal van zeeaster
(Aster Tripolium L) p. 58 en Encyclopedie van Zeeland, p.
223, 256, 432.
2. A.H.L. Huiskes en W.G. Beeftink, 'Economie uses of
salt marshes', in: Communications nr. 444 Delta Institute
for Hydrobiological Research 1991, p. 103-
3. P. Hondius, Dapes inemptae oft de Mouffe schans dat is
de soetichheydt des buytenlevens, vergeselschapt met de
boucken. Leiden 1621.
Afb. 6: Zeekool, Crambe maritima.