MIDDELBURG
126
VOLKSGEZONDHEID EN VOLKSVOEDI G
••••a!-»:-»-
Afb. 5: Bloeiende boni n
bij Veere (1952) uit: Bui
ten dichtbij.
Afb. 6: Titelpagina van Middelburg voorbeen en thans
(1859).
VOORHEEN EN THANS.
II IJ II It A 0 II TOT I> II KENNIS VAX
IIHV VIIOII.MAMGKX 11X TEGEN WOO II UI GUN TOESTAX'l)
VAX HET A EM WEZEN AI.1IAAII.
1)". S. S*. CO RON KI.,
U I ODKL1UI HG.
VAN H EXT HEM ft JUTTING.
voedingsmiddelen en van de physiologische b -
hoeften van een mensch heeft'. Fokker plei- e
voor onderwijs in de voedingsleer, opdat de hu s-
vrouw de prijs van de voeding in verband kon •-
ren brengen met de kwaliteit aan voedingsstc f-
fen: 'dat het bij de meer wetenschappelij! e
opvoeding, die ook de meisjes tegenwoordig tv n
deel valt, spoedig van algemeene bekendheid
zijn zal dat het gebruik maken van de wenkt n
die de wetenschap hier geven kan, meer afdo t
dan de kunst om bij een groentenboer of vrucl -
ten verkoopster een paar centen af te dinger
Fokker betreurde het dat het goedkopere roggt -
brood door iedereen werd versmaad, terwijl ht t
geld dat zou worden bespaard door roggebroo
in plaats van tarwebrood te eten, zo goed aa
meik en andere zuivelproducten zou kunne-
worden besteed. Hieruit blijkt dat voedselkeuz-
ook vroeger vaak niet op rationele gronden wa
gebaseerd.
De betekenis van het onderzoek naar de volksvo-
ding
Hoewel het onderzoek naar de volksvoeding
de jaren zeventig van de vorige eeuw slechts tt i
dele uit de verf is gekomen, is hiermee toch etn
stap gezet in de richting van een grotere bewuf -
wording van de betekenis van voeding voor c e
volksgezondheid. Tegen de verwachting in het t
Fokker, die in 1877 te Groningen tot hooglera r
in de gezondheidsleer werd benoemd, verd r