EEN SLUIER VAN SCHORTENBONT. HET ZEEUWS EIGENE IN DE
JAREN NEGENTIG
122
Jeanine Dekker
Een juniweekein.de in Middelburg. Zeeuwse koks op het Abdijplein. Over hun origine kan geen misver
stand bestaan, de koks hebben schorten van Zeeuws schortenbont voor en ze bereiden de 'heerlijkste ge
rechten met authentieke Zeeuwse streekproductenHet is het weekeinde van de Smaek van Zeêland. De
culinaire hoogstandjes van Zeeuwse restaurants en de verrassende mogelijkheden van Zeeuwse produc
ten worden onder de aandacht van het grote publiek gebracht, om het Zeelandgevoel te ontwikkelen en
te versterken. Dus wordt er gewerkt met Zeeuws lam, Zeeuws spek., Zeeuwse geitenkaas, paling, kokkels,
duinpostelein, zeekraal, stroopvet, Zuid-Bevelandse honing, babbelaarbavarois, Borselse bessenwijn en
Zeeuwse struisvogelfilet.' Zijn Afrikaanse origine wordt de laatste graag vergeven. Op Zeeuwse grond
gedijen deze reuzenvogels immers net zo goed. En dus worden ze - gefileerd en gebraden - probleem
loos in het Zeeuws cultuurgoed geïmporteerd. Eigentijds en een tikkeltje authentiek. De jaren negentig in
een notendop.
Mondialisering
In de jaren negentig doen zich niet alleen in de
Zeeuwse samenleving, maar ook ver daarbuiten,
veranderingen voor in de wijze waarop mensen
de wereld, Europa, Nederland en de eigen regio
beleven. Door de komst van vele niet-westerse
migranten is het multiculturele karakter van de
Nederlandse samenleving aanzienlijk versterkt.
Door het eenwordingsproces van Europa krijgen
de inwoners van de verschillende lidstaten van de
Europese Unie steeds meer met elkaar te maken.
Maar vooral als gevolg van de sterk toegenomen
mobiliteit en cle enorme reikwijdte van de massa
media komen culturele processen die zich we
reldwijd, dan wel nationaal, regionaal en in de ei
gen stad of het eigen dorp afspelen, in een nau
wer verband tot elkaar te staan. Het alledaagse le
ven en de culturele oriëntatie van mensen dijen
uit, zowel in ruimtelijk opzicht als in de tijd. We
reizen de hele wereld over, met het vliegtuig of
over de digitale snelweg, of via televisiebeelden,
die andere landen en culturen dicht bij huis bren
gen. Ons denken en handelen wordt er ontegen
zeggelijk door beïnvloed. Afstanden en tijdsbesef
verdichten zich. De wereld komt dichterbij en
wordt als kleiner, haast als een dorp beleefd. In
die 'global village' maken Italiaanse pasta's deel
uit van onze dagelijkse pot, eten we Thais of Indi
aas buiten de deur, gaan we op safari in Kenia of
Afb.l. Strand, duinen en
zee. Landschappelijke ele
menten die voor velen het
Zeeuws eigene vormen.
Coll. Zeeuws Documentatie
centrum. Foto Wim Helm.