EEN SLUIER VAN SCHORTENBONT. HET ZEEUWS EIGENE IN DE JAREN NEGENTIG 122 Jeanine Dekker Een juniweekein.de in Middelburg. Zeeuwse koks op het Abdijplein. Over hun origine kan geen misver stand bestaan, de koks hebben schorten van Zeeuws schortenbont voor en ze bereiden de 'heerlijkste ge rechten met authentieke Zeeuwse streekproductenHet is het weekeinde van de Smaek van Zeêland. De culinaire hoogstandjes van Zeeuwse restaurants en de verrassende mogelijkheden van Zeeuwse produc ten worden onder de aandacht van het grote publiek gebracht, om het Zeelandgevoel te ontwikkelen en te versterken. Dus wordt er gewerkt met Zeeuws lam, Zeeuws spek., Zeeuwse geitenkaas, paling, kokkels, duinpostelein, zeekraal, stroopvet, Zuid-Bevelandse honing, babbelaarbavarois, Borselse bessenwijn en Zeeuwse struisvogelfilet.' Zijn Afrikaanse origine wordt de laatste graag vergeven. Op Zeeuwse grond gedijen deze reuzenvogels immers net zo goed. En dus worden ze - gefileerd en gebraden - probleem loos in het Zeeuws cultuurgoed geïmporteerd. Eigentijds en een tikkeltje authentiek. De jaren negentig in een notendop. Mondialisering In de jaren negentig doen zich niet alleen in de Zeeuwse samenleving, maar ook ver daarbuiten, veranderingen voor in de wijze waarop mensen de wereld, Europa, Nederland en de eigen regio beleven. Door de komst van vele niet-westerse migranten is het multiculturele karakter van de Nederlandse samenleving aanzienlijk versterkt. Door het eenwordingsproces van Europa krijgen de inwoners van de verschillende lidstaten van de Europese Unie steeds meer met elkaar te maken. Maar vooral als gevolg van de sterk toegenomen mobiliteit en cle enorme reikwijdte van de massa media komen culturele processen die zich we reldwijd, dan wel nationaal, regionaal en in de ei gen stad of het eigen dorp afspelen, in een nau wer verband tot elkaar te staan. Het alledaagse le ven en de culturele oriëntatie van mensen dijen uit, zowel in ruimtelijk opzicht als in de tijd. We reizen de hele wereld over, met het vliegtuig of over de digitale snelweg, of via televisiebeelden, die andere landen en culturen dicht bij huis bren gen. Ons denken en handelen wordt er ontegen zeggelijk door beïnvloed. Afstanden en tijdsbesef verdichten zich. De wereld komt dichterbij en wordt als kleiner, haast als een dorp beleefd. In die 'global village' maken Italiaanse pasta's deel uit van onze dagelijkse pot, eten we Thais of Indi aas buiten de deur, gaan we op safari in Kenia of Afb.l. Strand, duinen en zee. Landschappelijke ele menten die voor velen het Zeeuws eigene vormen. Coll. Zeeuws Documentatie centrum. Foto Wim Helm.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 2001 | | pagina 4