f
ïjfT
voorsalet pleeg te staan."
De dokter hield de vissen niet alleen voor het
plezier maar ook voor wetenschappelijke bestude
ring. De resultaten daarvan publiceerde hij in 1763
in een artikel, getiteld 'Natuurkundige beschrij
ving van den Kin-Yu of goud-vis', dat verscheen in
van en hoogde ze op met goudverf.
Behalve in deze prent had de dokter de goudvis
laten vereeuwigen in een portret. In 1762 hing in
de Boekenkamer van Basters woonhuis een door
Christiaan Sepp geschilderde goudvis in een ver
guld lijstje. Baster legateerde dit aan Rhodius. De
FZZ. yjkc/
ftx7 J
IV.
-t-'J
-f
A
J)
MT!
VISAW M w
f qtW'.
jixtiixx ,W. it ii n'r rt/u
6CVD-KT.r.if.r .r,„ iv~~rx ...ww
l'. V. jKwfe/wV A
Goudvissen. Ets door Cornelis van Noorde (1731-1795), met de hand ingekleurd en met goud opgehoogd, 1763, naar een tekening van
Jan Rhodius uit 1762. De ets werd afgebeeld bij het artikel 'Natuurkundige Beschrijving van den Kin-Yu, of Goud-Vis' van Job Bas-
ter, dat verscheen in de Verhandelingen van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, 1763.
de Verhandelingen van de Hollandsche Maatschap
pij der Wetenschappen, en twee jaar later in zijn
eigen verzameling Natuurkundige Uitspanningen."'
In dat artikel schrijft Baster dat hij in 1758 enkele
goudvissen ontving uit Engeland, die echter al snel
doodgingen. Latere zendingen waren succesvoller,
zozeer zelfs dat de vissen zich in zijn vijver voort
plantten. Naar zijn eigen weten was Baster de eer
ste in Nederland die erin slaagde goudvissen te
kweken. De visjes in Basters vijver hadden allerlei
kleurvariëteiten met rood, oranje, goud, zilver en
zwart. Hij beschreef ze uitvoerig, zowel uit- als
inwendig, evenals de schubben. De Zierikzeese
kunstschilder Jan Rhodius tekende de vissen voor
het artikel van Baster. De bekende kunstenaar Cor
nelis van Noorde te Haarlem maakte er gravures
Amsterdammer Sepp, kunstenaar en schrijver,
maakte illustraties voor verschillende natuurhis
torische werken.
Job Basters liefde voor de goudvis bleek niet
alleen uit het bezit van een portret ervan, maar
ook uit zijn eetgewoonten. Baster experimenteerde
met manieren om de vis te bereiden, en bakken gaf
toch het beste resultaat: zo klaargemaakt vond hij
de vis "ruim zo delicieus als baars". Van de ver
schillende sauzen die hij erbij probeerde, gaf een
"eyersause" de beste combinatie en maakte de vis
"veel beter dan de gemeene karper".17 Zouden de
"objecten van visschubben" die Baster in een
mahoniehouten doosje bewaarde, ook van zijn
goudvissen vervaardigd zijn geweest?
Baster leverde op verzoek goudvissen aan vrien-
Een theater voor 'turnoefeningen'
9