32
‘t Is vol van schatten hier
Vooraanzicht van de schildpad uit Zaamslag,
foto Anda van Riet.
Eerste vermelding van schildpadsoep in een Zeeuwse krant:
ZB, krantenbank Zeeland, Middelburgsche Courant 24-3-1858
Kaartje met beschrijving, afkomstig van het museum van het
Genootschap aan de Wagenaarstraat.
Drs. G.R. Heerebout (1946) studeerde mariene biologie
aan de Leidse universiteit en is tegenwoordig sterk
geïnteresseerd in de geschiedenis van de biologie.
Hij is conservator van de naturalia collectie van het
genootschap en hoofdredacteur van dit blad.
bij speciale feestelijke gelegenheden in andere
landen. Kort daarna verschijnen advertenties
in de kranten met aanbod van schildpadsoep.
Er komen steeds meer advertenties voor schild
padsoep. Dat hield natuurlijk ook verband met
het in de vaart brengen van stoomschepen en de
opening van het Suezkanaal in 1869, zodat de
tropische dieren Europa sneller konden bereiken.
Eerst was schildpadsoep alleen te verkrijgen
bij specialiteitenwinkels, later op veel meer
plaatsen. Na de Tweede Wereldoorlog was het
een gebruikelijk gerecht op de menukaart bij ‘de
Chinees’.
De eerste vermelding in een Zeeuwse
krant (Middelburgsche Courant) was van 24
3-1855. J.W. Wisse op de Wal geeft aan dat hij
agent en depothouder is van de Rotterdamse
heren H.N. Boer Comp. en hij biedt naast
schildpadsoep ook artikelen aan zoals truffels,
vinken, patrijzen, snippen, kreeften. Een echte
delicatessenwinkel dus.
In 1862 is, blijkens de advertenties, de aan
voer van schildpadden goed op gang gekomen,
want er wordt in Vlissingen bij A.L. Ouwerkerk
dagelijks verse schildpadsoep aangeboden.
Nu kun je geen schildpadsoep meer eten
want alle zeeschildpadden worden sedert
1981 beschermd door het CITES-verdrag
(Convention on International Trade in Endangered
Species). Met reden, ze worden bedreigd in hun
voortbestaan.
De ondergeteekende Agent en Depothouder ran de
Hoeren H. N. BOER COMP. te Rotterdam heeft de
eer bij deze te berigt.en dat hij in zijn Depót op nieuw ont
vangen heeft: Macaroni. KernjpoederArowrootUtrceht-
sche Tliee-randjes Zeekreeften Sardines l’IInileCham
pignon. Gallantine de Vollaie et Truffé. Truffels, Mon
terde Diaphane et de Maille, Moutarde Anglais, Dussel-
dorfer Mosterd, Tomato Pure diverse Tafelzuren in Kelder-
flesschen en l'lacons, Vruchten au Naturel et a l’Eau de
Vie, Pear Drops, beste Sla- en Genua-Oliebeide per
Plesehechte Japansehe ZoijaSiam Sago en Sago ïloris,
alle soorten van Gedroogde en Gekookte Groenten, Gedroog
de Appelen en Peren, Frankforter Zuurkool, per 1/1, 1/2
en 1/4 Anker, Eendvogels, Vinken, Patrijzen, Snippen.
Hazen-peper, Sehildpad-SoepOssen- en Kalfs-Soep.
Verder kan op Bestelling geleverd worden alle soorten
van Groenten in Pekel op Sust. «Boestiaal gerookt en
gezoutenEngelsche Bieren en Minerale Wateren.
Middelburg, den 23 Maart 1855.
J. W. WISSEWal, wijk B no. 43.