32 ‘t Is vol van schatten hier Vooraanzicht van de schildpad uit Zaamslag, foto Anda van Riet. Eerste vermelding van schildpadsoep in een Zeeuwse krant: ZB, krantenbank Zeeland, Middelburgsche Courant 24-3-1858 Kaartje met beschrijving, afkomstig van het museum van het Genootschap aan de Wagenaarstraat. Drs. G.R. Heerebout (1946) studeerde mariene biologie aan de Leidse universiteit en is tegenwoordig sterk geïnteresseerd in de geschiedenis van de biologie. Hij is conservator van de naturalia collectie van het genootschap en hoofdredacteur van dit blad. bij speciale feestelijke gelegenheden in andere landen. Kort daarna verschijnen advertenties in de kranten met aanbod van schildpadsoep. Er komen steeds meer advertenties voor schild padsoep. Dat hield natuurlijk ook verband met het in de vaart brengen van stoomschepen en de opening van het Suezkanaal in 1869, zodat de tropische dieren Europa sneller konden bereiken. Eerst was schildpadsoep alleen te verkrijgen bij specialiteitenwinkels, later op veel meer plaatsen. Na de Tweede Wereldoorlog was het een gebruikelijk gerecht op de menukaart bij ‘de Chinees’. De eerste vermelding in een Zeeuwse krant (Middelburgsche Courant) was van 24 3-1855. J.W. Wisse op de Wal geeft aan dat hij agent en depothouder is van de Rotterdamse heren H.N. Boer Comp. en hij biedt naast schildpadsoep ook artikelen aan zoals truffels, vinken, patrijzen, snippen, kreeften. Een echte delicatessenwinkel dus. In 1862 is, blijkens de advertenties, de aan voer van schildpadden goed op gang gekomen, want er wordt in Vlissingen bij A.L. Ouwerkerk dagelijks verse schildpadsoep aangeboden. Nu kun je geen schildpadsoep meer eten want alle zeeschildpadden worden sedert 1981 beschermd door het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species). Met reden, ze worden bedreigd in hun voortbestaan. De ondergeteekende Agent en Depothouder ran de Hoeren H. N. BOER COMP. te Rotterdam heeft de eer bij deze te berigt.en dat hij in zijn Depót op nieuw ont vangen heeft: Macaroni. KernjpoederArowrootUtrceht- sche Tliee-randjes Zeekreeften Sardines l’IInileCham pignon. Gallantine de Vollaie et Truffé. Truffels, Mon terde Diaphane et de Maille, Moutarde Anglais, Dussel- dorfer Mosterd, Tomato Pure diverse Tafelzuren in Kelder- flesschen en l'lacons, Vruchten au Naturel et a l’Eau de Vie, Pear Drops, beste Sla- en Genua-Oliebeide per Plesehechte Japansehe ZoijaSiam Sago en Sago ïloris, alle soorten van Gedroogde en Gekookte Groenten, Gedroog de Appelen en Peren, Frankforter Zuurkool, per 1/1, 1/2 en 1/4 Anker, Eendvogels, Vinken, Patrijzen, Snippen. Hazen-peper, Sehildpad-SoepOssen- en Kalfs-Soep. Verder kan op Bestelling geleverd worden alle soorten van Groenten in Pekel op Sust. «Boestiaal gerookt en gezoutenEngelsche Bieren en Minerale Wateren. Middelburg, den 23 Maart 1855. J. W. WISSEWal, wijk B no. 43.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 2022 | | pagina 34