Hoewel de Nonnenkapkluifzwam wel
als eetbaar te boek staat, is het bij de
kluifzwammen toch altijd oppassen.
Voorjaarskluifzwam bijvoorbeeld is in
verse, rauwe toestand dodelijk giftig. De
giftigheid heeft deze soort te danken
aan een zuur. Ook bij andere kluif-
zwamsoorten kan dit zuur voorkomen.
Bij koken verdwijnt het zuur echter,
waardoor de meeste kluifzwammen, na
koken, zonder gevaar geconsumeerd
kunnen worden.
In Nederland is de Nonnenkapkluif
zwam heel zeldzaam: 104 meldingen
uit 20 uurhokken. Het is verbazend dat
de soort niet in de kalkrijke Zeeuwse
duinen lijkt voor te komen, omdat de
Nonnenkapkluifzwam wel in de kalkrij
ke duinen van Noord-Holland en Zuid-
Holland is te vinden. Wellicht is dit
voor de opmerkzame wandelaar reden
om ook in de Zeeuwse duinen eens
goed uit te kijken!
H.R.
Haagbeu km el kzwam
Lactarius circellatus
Zoals de Nederlandse naam al doet
vermoeden groeit deze paddestoel
onder Haagbeuk. Het is een echte spe
cialist, zowel wat betreft boomkeuze als
habitat. Volgens het 'gele monster van
de paddestoelen in Nederland' (de
standaardlijst van Arnolds et al), komt
de Haagbeukmelkzwam voor op zware
gronden als zeeklei, rivierklei en löss.
Dat klopt ook voor de Zeeuwse situatie
uitstekend, tenminste, als er ook vol
daan wordt aan de basisvoorwaarde dat
er Haagbeuk groeit.
Het lijkt erop dat de hierboven opge
somde eisen slechts opgaan voor een
beperkt gebied. De Duitse paddenstoe
lenflora van Moser vermeldt niets over
een voorkeur voor zware grondsoorten,
en bovendien wordt het voorkomen
onder Eik, Es en Iep vermeld. In ieder
geval komt de Haagbeukmelkzwam in
het overgangsgebied van zand naar klei
in Oost-Zeeuws-Vlaanderen alleen maar
voor onder Haagbeuk, en voorzover
bekend geldt dat ook voor alle overige
groeiplaatsen in Zeeland (en in
Nederland).
Melkzwammen vormen een grote fami
lie van plaatjeszwammen, waarvan de
leden herkenbaar zijn door het wateri
ge, soms witachtige (of gekleurde)
melksap dat bij beschadiging van de
vruchtlichamen vrijkomt. Net zoals bij
de nauw verwante Russula's is het vlees
bros en breekbaar. Een verschil is dat
Haagbeuk; blad en vrucht
146