niet meer kunnen zwemmenwaarna ze zich vestigen op de bodem. Zeeappels worden routinematig gebruikt voor toxiciteitstesten. Dat gebeurt niet alleen bij volwassen dieren, maar ook wordt de bevruchting onder geconditioneerde omstandighedenbestudeerd. Zo kunnen proeven met zee-egels onder meer belangrijke aanwijzingen opleveren voor de giftigheid van bepaalde bodems. Eetbare zeeappel (Echinus esculentus (Linnaeus 1758)) De Eetbare zeeappel valt op door zijn grootte. Een volwassen exemplaar kan een doorsnede van zo'n 16 centimeter bereiken en dat is dan nog exclusief de - overigens relatief korte - stekels. In het algemeen zijn zeeappels paars van kleur, maar als basiskleur kunnen ook allerlei tinten oranjerood worden aangetroffen. Ook gele, groene en purperkleurige exemplaren komen voor. Soms kunnen de stekels witachtig zijn, waarbij deze fraai afsteken tegen hun ondergrond. De Eetbare zeeappel kan soms bastaarderen met de verwante Echinus acutus en in dat geval kan determinatie problemen opleveren. De Eetbare zeeappel is een noord oost Atlantische soort, die in West Europa verspreid is vanaf Spanje en Portugal, noordwaarts tot in het hoge noorden van Zweden en Noorwegen. Langs rotskusten is het in de regel een gewone soort. Als typische rotskustbewoner hoort deze soort in Nederland van origine niet thuis. Onze kunstmatige rotskusten in de vorm van stenen dijkbekledingen zijn kennelijk voor deze soort geen volwaardig alternatief. Pas in mei 2002 werd voor het eerst een exemplaar ontdekt, en wel in de Oosterschelde ter hoogte van Wemeldinge. Verondersteld wordt dat dit volwassen exemplaar in Nederland geboren en opgegroeid is, omdat het nauwelijks aannemelijk lijkt dat zo'n broos dier tijdens een lange zeereis onbeschadigd zou blijven. De Eetbare zeeappel wordt veelvuldig gegeten door bijvoorbeeld kabeljauwen en zeehonden. In Zuid-Europa leeft de zeester Marthasterias glacialis, die ondanks het stekelige uiterlijk ook zeeappels op het menu heeft staan. Maar de naam heeft betrekking op menselijke consumptie van de eieren en geslachtsklieren in het verleden. Binnen één seizoen kunnen wel 20.000 eieren geproduceerd worden. De Eetbare zeeappel graast kleine algen (met name groenwieren) op rotskusten. Ook mosdiertjes staan op het menu. De Eetbare zeeappel is een echte diepzeeduiker. Er zijn exemplaren aangetroffen tot op een diepte van meer dan 1200 meter! De eieren worden pas in het water bevrucht en waar zee-egels algemeen voorkomen is de bevruchting geen probleem. Zeldzame soorten die in lage dichtheden leven communiceren via geuren die worden meegevoerd met stromingen in het 166 (fauna /(eelandica

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Landschap - Fauna Zeelandica | 2005 | | pagina 170