In 1983 werd de Noordelijke Markiezaatskadeaangelegdendaardoor werd het water afgesloten van het getij Na de aanleg van de Bergse Plaat en de Waterscheiding (1987) ontstond de Binnenschelde. Het water van het meer was natuurlijk oorspronkelijk zout, maar het verzoette in drie maanden omdat water vanuit het Zoommeer werd ingelaten. Het zoutgehalte is nog wel iets hoger dan van een 'gewoon' zoetwatermeer (600 mg Cl/1). Het meer is bedoeld als zwemwater, maar in de afgelopen jaren zijn er problemen geweest met de waterkwaliteit: blauwalgenbloei en het optreden van de plaagalg Prymnesium, met vissterfte tot gevolg. De Gemeente Bergen op Zoom bezint zich nu samen met het waterschap Brabantse Delta op maatregelen. Als het Volkerak-Zoommeer weer zout wordt overweegt men ook de Binnenschelde weer zout te maken. Het Markiezaatsmeer ontstond in 1987 door de aanleg van de Oesterdam. Besloten werd het meer op een natuurlijke manier te laten verzoeten door de afwatering van de Brabantse Wal. Het verzoetingsproces is nog steeds gaande: in 2005 was het zoutgehalte gedaald tot ca. 1000 mg/1 Chloride (zie fig. hier onder). Het meer met de aangrenzende voormalige schorren en slikken is een natuurgebied, dat beheerd wordt door het Brabants Landschap. Helaas wordt ook dit meer geplaagd door problemen met de waterkwaliteit. Er zijn ook in dit meer veel voedingsstoffen aanwezig (fosfor en stikstof). Die zijn voornamelijk afkomstig van het riviertje De Blafferd en uit de bodem ,met algenbloei als gevolg, resulterend in vermindering van het doorzicht en lage zuurstofgehaltes. Verloop zoutgehalte in het Markiezaatsmeer Bron: Waterschap Brabantse Delta •5 o 6000 ~Sö 4000 g 72 2000 O - i i mei 1993 augustus 2005 liinmiiiniinniiiiHiniiiiiimi 34 Jauna 'eefandica

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Landschap - Fauna Zeelandica | 2005 | | pagina 38