10 jaar Veerse meer
Waar vieren we dat met een etentje
tegen een betaalbare prijs
verschillende houtsoorten al dan niet be
handeld met een conserveringsmiddel in het
Veerse meer geplaatst.
Deze pakketten zijn in het vroege voor
jaar te water gelaten en in de herfst weer
opgehaald.
Hoewel met de proeven de komende jaren
zal worden doorgegaan, is nu al wel heel
duidelijk gebleken dat goed met een con
serveringsmiddel behandeld hout geen „spek
je voor het bekje" van de paalworm is.
Het is al eerder gezegd, maar het is
thans toch nog weer duidelijk gebleken,
dat men geen zorg voor zijn schip behoeft
te hebben als dit op de normale wijze be
hoorlijk verzorgd wordt.
Nieuwe waterkaar!.
De ANWB is uitgekomen met een nieuwe
waterkaart van het Veerse meer. Deze kaart
is geheel bijgewerkt. De watersporter die
het meer bevaart kan alle voor hem van
belang zijnde zaken op deze kaart vinden.
Deze kaart behoort aan boord van alle
jachten die het Veerse meer bevaren.
Nieuwe steigers.
Door het ministerie van cultuur, recreatie
en maatschappelijk werk is in beginsel sub
sidie toegezegd voor de uitbreiding van
aanlegmogelijkheid op het Veerse meer.
Toen we enige tijd geleden met een aan
tal HORECA-exploitanten, zaken doende
rond het Veerse meer, spraken over het
tweede lustrum van ons internationale water
sportgebied, waren zij direct bereid het hun
ne tot het feest bij te dragen door wat feest-
menu's samen te stellen in een bijzonder
prettige prijsklasse.
Zoals we al eerder schreven, hebben we
vakmensen in deze sektor van het bedrijfs
leven. We kunnen u dan ook de hier vol
gende etentjes van harte aanbevelen.
Arnemuiden.
Bij de jachthaven van Arnemuiden ligt het
café-restaurant „Oranjeplaat".
Hier gaat het nieuwe seizoen van start
met het echtpaar Jeenink aan het roer en
de kok Maquelin in het combuis.
Voi vertrouwen en met een groot enthou
siasme alles in het werk stellend om het u
naar de zin te maken.
Zoals altijd en overal waren er het eerste
seizoen nog wat wensen en probleempjes.
Thans, met een „volwassen" bezetting, is
Door de provinciale waterstaat is het
voorbereidend werk reeds gedaan. Het be
stek en de tekeningen voor het maken van
twee steigers, respectievelijk bij de Haring
vreter en het eiland de Omloop en een drij
vende steiger bij de Goudplaat zijn gereed.
Op korte termijn wordt de definitieve toe
stemming verwacht waarop al spoedig dit
werk kan worden aanbesteed.
Proef met bebakening.
leder jaar weer opnieuw moet de „blees-
bebakening", staande op de 1,50 meterlijn,
voor een gedeelte worden herzien. De eiken
houten takken breken nog al eens af op de
waterlijn. Hierdoor wordt er zo nu en dan
door kleinere polyester scheepjes schade ge
varen op de juist onder het wateroppervlak
staande stompen. Het verwijderen van deze
stompen kost ieder jaar veel tijd en geld.
Paalworm vindt dit onbehandelde hout
kennelijk erg lekker. Mede door het wegne
men van dit „voer" voor de paalworm zal
deze hiermede bestreden kunnen worden.
Het is thans de bedoeling dat er op
enkele plaatsen een proef genomen wordt
met plastic buizen. Deze buizen zullen o.a.
op plaatsen waar een splitsing van het vaar
water is, een vorkachtige top krijgen.
De praktijk zal dan moeten uitwijzen of
aan deze nieuwe wijze van bebakening uit
breiding zal worden gegeven.
er een spijskaart uit de bus gekomen die
er zijn mag.
Een aparte eethoek is uitnodigend voor
hen, die eens op hun gemak willen tafelen.
Maar ook kunt u in het andere deel van de
zaak op place mats uw snacks geserveerd
krijgen. Probeer eens de „ARM 1" (een kop
soep en een hamburger) tegen een civiele
prijs. Zoals u weet dragen de visserssche
pen van Arnemuiden dit kenteken.
Ter gelegenheid van de tien jaren Veerse
meer heeft men een menu samengesteld, dat
èn het aanzien èn het savoueren ten volle
waard is.
Menu Maritime. Palett du Scelt:
Schelp gevuld met een salade spéciale;
visschotel met verschillende vissoorten van
de Schelde;
kabeljouw, mosselen en garnalen zijn over
dekt met een witte wijnsaus (afwisselend
rood en wit in kleur) rondom opgespoten
aardappelpuree.
Het is als het palet van een schilder.
Tenslotte een coupe „Oranjeplaat": vanille-
ijs met advocaat, mandarijntjes en choco
ladesaus met slagroom.
Bij dit menu wordt u een glas witte wijn
geserveerd.
De prijs hiervan is 9,50 all in.
Woiphaartsdijk.
Rötisserie ,,'t Veerhuis" is „van ouds be
kend". Indien u hier des avonds wilt eten,
doet u er verstandig aan om bijtijds te ko
men of een tafel te reserveren. De renommée
van dit restaurant maakt dit nodig.
Voor hen die des middags eens een uit
stekende lunch willen genieten stelt de heer
Van Mierlo het volgende voor;
Grapefruit cocqtail au kirsch;
Consommée Célestine;
Filets de Sole Panditta.
De consommée Célestina is iets „extra
speciaals"; flensjes worden met een farce
van pikant vlees gevuld. Daarna gaan ze,
in heel fijne schijfjes gesneden, in de bouil
lon.
De filet de sole wordt geserveerd met
kerriesaus en kleine fijne doperwtjes.
Een kopje koffie aan het eind, voltooit
een feestelijke lunch welke u kost f 9,75
all in.
De Boei.
Dit café-restaurant heeft zich in de afge
lopen jaren een goede plaats aan de jacht
havens van Woiphaartsdijk weten waar te
maken.
U kunt er tegen zeer redelijke prijzen een
goede schotel bestellen. En koffietafel, uit
gebreid of eenvoudiger, mosselen met frites
of brood en drie soorten saus a raison van
f 6,zijn dik het proberen waard.
Speciaal vestigen wij uw aandacht op menu
4. Een etentje voor f 8,75 all in:
Koninginnesoep;
Ossetong met madeirasaus;
behalve appelmoes wordt u hierbij geser
veerd twee soorten aardappelen, b.v. ge
bakken en gekookt en twee soorten groenten.
Het sluitstuk is een coupe Hawaï bestaande
uit vanille-ijs met ananas en slagroom.
Kortgene.
Bij de uitstekend geoutilleerde jachthaven
„Delta Marina" ligt het gelijknamige restau
rant. Hier is het de heer Meeusen die in
overleg met zijn chef kok voor u een feest-
menu ter gelegenheid van de tien jaren Veer
se meer samenstelde.
Het is een menu dat er zijn mag:
Consommé Delta Marina:
Een heldere kippebouillon met stukjes kip.
champignons en rode port;
een filet de cabilaud a la Wielingen;
gepocheerde kabeljauwfilet met witte wijn
saus, muskaatdruiven en garnalen, geser
veerd met een bordure van puree en fijne
worteltjes.
Mousse au chocolat,
luchtige chocolademousse, samengesteld uit
room, chocolade-extract, suiker, eiwit en
likeur.
U krijgt hierbij geserveerd een glas droge,
witte wijn voor een all in prijs van f 10,
Kamperland.
Bij de gemeentelijke jachthaven van Kam
perland ligt het zelfbedieningsrestaurant
,,'t Veerse Meer".
25