Culinair avontuur De vlinders bij Veere Veersemeer menu's Reeds meermalen hebben we er blijk van gegeven geen voorstander te zijn van zgn. toeristenmenu's. Het is al erg genoeg, dat er zo hier en daar in de vakantie-oorden in Nederland toeristenprijzen berekend worden. Gelukkig is men in het grootste deel van de HORECA-sector rond het meer zeker niet de mening toegedaan dat men van een boom zo vol geladen, volop gouden appels plukken kan. Er is een flink aantal bedrijven waar men tegen betaalbare prijzen lekker kan eten. Op onze suggestie om eens, ter gelegen heid van het tienjarig bestaan van het Veerse meer, een goed en niet duur menu samen te stellen zijn velen ingegaan. Hieronder volgt de lijst van de restau rants waar u „het Veersemeer menu" kunt bestellen. Probeer het eens! We kunnen het u zeer aanbevelen. Arnemuiden. Café-restaurant „Oranjeplaat": Een menu maritime genaamd: Palett du Scelt. Schelp gevuld met een salade spéciale; visschotel met verschillende vissoorten van de Schelde, zoals kabeljauw, mosselen en garnalen; de schotel is overdekt met een witte wijnsaus, afwisselend rood en wit en rondom opgespoten met aardappelpuree. Het is als het palet van een schilder. Tot slot een coupe „Oranjeplaat", dat is vanille-ijs met advocaat, mandarijntjes en chocoladesaus met slagroom. Bij dit menu wordt u een glas daarbij behorende witte wijn geserveerd. De prijs van dit feestelijke menu is 9,50 all-in. Kamperland. Hotel-café-restaurant „Kamperduin". Het Veersemeer-menu is hier: Tomatensoep; Schnitzel a la maison (een mooie schnitzel in een pikante saus geser veerd met frites, gebakken of gekookte aardappelen met daarbij een keus uit ver schillende soorten groenten); ijs of koffie toe. Bij dit etentje schenkt men u een glas rode, witte of roséwijn. De prijs is 10, all-in. Kortgene. Café-restaurant „Delta Marina". Consommé „Delta Marina"; (een heldere kippebouillon met stukjes kip, champignons en rode port); filet de cabilaud a la Wie lingen (gepocheerde kabeljauwfilet met witte wijnsaus, muskaatdruiven en garnalen, ge serveerd met een bordure van puree en fijne worteltjes); mousse au chocolat (luch tige chocolade-mousse, samengesteld uit room, chocolade-extract, suiker, eiwit en likeur). Een glas droge witte wijn wordt hierbij geserveerd. De prijs is all-in 10,—. Veere. Café-restaurant „d'Ouwe Werf". Hier wordt u ter gelegenheid van het 10 jaren Veerse meer iets extra spéciaals geboden. U begint met garnalen op toast; Daarna eet u schar a meunière zoveel als u lust (de vis wordt geserveerd met gebakken aardappeltjes of frites en sla en doperw tjes); tot slot een coupe d'Aazelines (vanille- ijs, hazelnootsaus, nogat en slagroom. Dit menu kunt u bestellen iedere dag tus sen 11.30 en 16.00 uur. De prijs is 9,50 all-in. Café-restaurant „In de Meermin". Meloen- of grapefruitcocktail; halve ge braden kip of cotelet Suisse (geserveerd met salade en pommes frites). U besluit met een coupe dame blanche (vanille-ijs met chocoladesaus en slagroom). U betaalt hiervoor 9,50 all-in. Café-restaurant „Het wapen van Veere". Een kopje champignonsoep; Ossetong in rode wijnsaus (geserveerd met puree en doperwtjes); ijs met vruchten of met slag room toe. All-in-prijs 9,75. Wolphaartsdijk. Rötisserie „Het Veerhuis". (Een lunch alleen geserveerd tussen 11.00 en 16.00 uur.) Zoals ik heb beloofd in de Veerse Meer Gids die in maart j.l. verscheen, zou ik t.z.t. terugkomen op de grote insectenrijkdom die zich van de prille lente tot diep in het na jaar ophoudt boven de flora die zich in 10 jaar heeft ontwikkeld rond het Veerse meer. In onze Gids van september j.l. nam ik de planten en in het maartnummer 1971 de vogels onder de loupe die voorkwamen in het slechts enkele ha grote buitendijks terreintje dat ligt onder aan de dijk tussen Veere en Vrouwenpolder, ter hoogte van de jachthaven; thans gaan we de insekten en dan met name de vlinders eens nader be kijken. Vlinders: van voor- tot en met najaar. Het is goddank nog steeds zó in Neder land, dat een aanbod van veel honingrijke bloemen ook veel insecten, waaronder zweef vliegen, lieveheerbeestjes, bijen, hommels, wespen, libellen en vlinders aanlokken. Voor al Zeeland met zijn nog relatief zuivere zee lucht is bij goed weer voor deze dieren erg aantrekkel ijk. Nu zijn de zomers van '69 en '70 wel erg „lief" voor de insekten geweest, nl. betrekke lijk droog, zonnig en met verscheidene warm- tegolven, zij het dan dat verleden jaar be paalde soorten iets minder algemeen waren dan in '69 het geval is geweest. Daar staat echter tegenover dat andere soorten weer méér voorkwamen. Een verschijnsel dat niet alleen in Zeeland werd gesignaleerd doch op veel plaatsen in ons land. Reeds in maart en in sterkere mate in april komen op de vroegbloeiers onder de bloemen de eerste vlinders honing zuigen en zonnebaden. We zien dan de kleine vos (een echte schoonmaakvlinder), de dag- paauwoog, het klein koolwitje en de gele citroentjes, verder bijen en koninginnehom- mels die na een lange winterslaap uit de nog koude grond te voorschijn komen om in de warme lentezon te drinken van de honing, die paardebloem, klein hoefblad en made liefje aanbieden doch onderwijl op zoek zijn naar een geschikt plekje aarde om er zich Grapefruitcocqtail au kirsch; consommée Célestine (flensjes worden met een farce van pikant vlees gevuld. Daarna gaan ze, in fijne schijfjes gesneden, in de bouillon); filets de sole Panditta (geserveerd met ker riesaus en kleine, fijne doperwtjes). Tot slot een kopje koffie. Kosten 9,75 all-in. Café-restaurant „De Boei". Koninginnesoep; Ossetong in Madeirasaus (deze wordt geserveerd met appelmoes, twee soorten aardappelen en twee soorten groenten). Aan het eind een coupe Hawaï (vanille-ijs met ananas en slagroom). De prijs is 8,75 all-in. De bovenstaande feestmenu's van het seizoen kunnen we u van harte aanbevelen. U betaalt maximaal 10,en hebt daar voor een leuk etentje. We hebben bij deze HORECA-bedrijven niet genoemd hotel-café-restaurant „De Campveerse Toren" in Veere en het zelfbe dieningsrestaurant ,,'t Veerse Meer" op het jachthaventerrein in Kamperland. Niet omdat we deze niet wilden aanbevelen, maar om dat u in de „Campveerse Toren" alleen la carte eet, terwijl in het genoemde zelf bedieningsrestaurant alle prijzen beneden de 10,liggen en u daar beter zelf kunt kiezen. in te graven en een nieuwe kolonie te stichten. Naarmate het voorjaar vordert worden de bloeiende planten talrijker en daarmee ko men ook méér insekten voor de dag. De na tuur is geheel gesynchroniseerd op elkaar ingesteld. Het één „luistert" nauwkeurig naar het ander. Vooral op warme dagen is het al een gezoem, gefladder en ge vlieg van jewelste! Waarbij het gezang van de steltlopers en watervogels nog opgeteld moet worden zodat het u duidelijk zal zijn dat hier al één brok leven is, hoewel de ka lender nog maar begin mei aangeeft. Nu is mei een merkwaardige maand. Na een meestal mooie start daalt de tempe ratuur sterk en krijgen sombere wolkenvel- Sprinkhaan, op avontuur uit 19

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1971 | | pagina 19