Culinair avontuur
De vlinders bij
Veere
Veersemeer menu's
Reeds meermalen hebben we er blijk van
gegeven geen voorstander te zijn van zgn.
toeristenmenu's. Het is al erg genoeg, dat
er zo hier en daar in de vakantie-oorden in
Nederland toeristenprijzen berekend worden.
Gelukkig is men in het grootste deel van de
HORECA-sector rond het meer zeker niet de
mening toegedaan dat men van een boom zo
vol geladen, volop gouden appels plukken
kan.
Er is een flink aantal bedrijven waar men
tegen betaalbare prijzen lekker kan eten.
Op onze suggestie om eens, ter gelegen
heid van het tienjarig bestaan van het Veerse
meer, een goed en niet duur menu samen te
stellen zijn velen ingegaan.
Hieronder volgt de lijst van de restau
rants waar u „het Veersemeer menu" kunt
bestellen.
Probeer het eens! We kunnen het u zeer
aanbevelen.
Arnemuiden.
Café-restaurant „Oranjeplaat":
Een menu maritime genaamd: Palett du
Scelt.
Schelp gevuld met een salade spéciale;
visschotel met verschillende vissoorten van
de Schelde, zoals kabeljauw, mosselen en
garnalen; de schotel is overdekt met een
witte wijnsaus, afwisselend rood en wit en
rondom opgespoten met aardappelpuree.
Het is als het palet van een schilder.
Tot slot een coupe „Oranjeplaat", dat is
vanille-ijs met advocaat, mandarijntjes en
chocoladesaus met slagroom.
Bij dit menu wordt u een glas daarbij
behorende witte wijn geserveerd. De prijs
van dit feestelijke menu is 9,50 all-in.
Kamperland.
Hotel-café-restaurant „Kamperduin".
Het Veersemeer-menu is hier:
Tomatensoep; Schnitzel a la maison (een
mooie schnitzel in een pikante saus geser
veerd met frites, gebakken of gekookte
aardappelen met daarbij een keus uit ver
schillende soorten groenten); ijs of koffie
toe.
Bij dit etentje schenkt men u een glas
rode, witte of roséwijn. De prijs is 10,
all-in.
Kortgene.
Café-restaurant „Delta Marina".
Consommé „Delta Marina"; (een heldere
kippebouillon met stukjes kip, champignons
en rode port); filet de cabilaud a la Wie
lingen (gepocheerde kabeljauwfilet met witte
wijnsaus, muskaatdruiven en garnalen, ge
serveerd met een bordure van puree en
fijne worteltjes); mousse au chocolat (luch
tige chocolade-mousse, samengesteld uit
room, chocolade-extract, suiker, eiwit en
likeur).
Een glas droge witte wijn wordt hierbij
geserveerd.
De prijs is all-in 10,—.
Veere.
Café-restaurant „d'Ouwe Werf".
Hier wordt u ter gelegenheid van het
10 jaren Veerse meer iets extra spéciaals
geboden.
U begint met garnalen op toast; Daarna
eet u schar a meunière zoveel als u lust
(de vis wordt geserveerd met gebakken
aardappeltjes of frites en sla en doperw
tjes); tot slot een coupe d'Aazelines (vanille-
ijs, hazelnootsaus, nogat en slagroom.
Dit menu kunt u bestellen iedere dag tus
sen 11.30 en 16.00 uur.
De prijs is 9,50 all-in.
Café-restaurant „In de Meermin".
Meloen- of grapefruitcocktail; halve ge
braden kip of cotelet Suisse (geserveerd
met salade en pommes frites).
U besluit met een coupe dame blanche
(vanille-ijs met chocoladesaus en slagroom).
U betaalt hiervoor 9,50 all-in.
Café-restaurant „Het wapen van Veere".
Een kopje champignonsoep; Ossetong in
rode wijnsaus (geserveerd met puree en
doperwtjes); ijs met vruchten of met slag
room toe.
All-in-prijs 9,75.
Wolphaartsdijk.
Rötisserie „Het Veerhuis".
(Een lunch alleen geserveerd tussen 11.00
en 16.00 uur.)
Zoals ik heb beloofd in de Veerse Meer
Gids die in maart j.l. verscheen, zou ik t.z.t.
terugkomen op de grote insectenrijkdom die
zich van de prille lente tot diep in het na
jaar ophoudt boven de flora die zich in 10
jaar heeft ontwikkeld rond het Veerse meer.
In onze Gids van september j.l. nam ik
de planten en in het maartnummer 1971 de
vogels onder de loupe die voorkwamen in
het slechts enkele ha grote buitendijks
terreintje dat ligt onder aan de dijk tussen
Veere en Vrouwenpolder, ter hoogte van de
jachthaven; thans gaan we de insekten en
dan met name de vlinders eens nader be
kijken.
Vlinders: van voor- tot en met najaar.
Het is goddank nog steeds zó in Neder
land, dat een aanbod van veel honingrijke
bloemen ook veel insecten, waaronder zweef
vliegen, lieveheerbeestjes, bijen, hommels,
wespen, libellen en vlinders aanlokken. Voor
al Zeeland met zijn nog relatief zuivere zee
lucht is bij goed weer voor deze dieren erg
aantrekkel ijk.
Nu zijn de zomers van '69 en '70 wel erg
„lief" voor de insekten geweest, nl. betrekke
lijk droog, zonnig en met verscheidene warm-
tegolven, zij het dan dat verleden jaar be
paalde soorten iets minder algemeen waren
dan in '69 het geval is geweest. Daar staat
echter tegenover dat andere soorten weer
méér voorkwamen. Een verschijnsel dat
niet alleen in Zeeland werd gesignaleerd
doch op veel plaatsen in ons land.
Reeds in maart en in sterkere mate in
april komen op de vroegbloeiers onder de
bloemen de eerste vlinders honing zuigen
en zonnebaden. We zien dan de kleine vos
(een echte schoonmaakvlinder), de dag-
paauwoog, het klein koolwitje en de gele
citroentjes, verder bijen en koninginnehom-
mels die na een lange winterslaap uit de nog
koude grond te voorschijn komen om in de
warme lentezon te drinken van de honing,
die paardebloem, klein hoefblad en made
liefje aanbieden doch onderwijl op zoek zijn
naar een geschikt plekje aarde om er zich
Grapefruitcocqtail au kirsch; consommée
Célestine (flensjes worden met een farce
van pikant vlees gevuld. Daarna gaan ze,
in fijne schijfjes gesneden, in de bouillon);
filets de sole Panditta (geserveerd met ker
riesaus en kleine, fijne doperwtjes).
Tot slot een kopje koffie.
Kosten 9,75 all-in.
Café-restaurant „De Boei".
Koninginnesoep; Ossetong in Madeirasaus
(deze wordt geserveerd met appelmoes,
twee soorten aardappelen en twee soorten
groenten). Aan het eind een coupe Hawaï
(vanille-ijs met ananas en slagroom).
De prijs is 8,75 all-in.
De bovenstaande feestmenu's van het
seizoen kunnen we u van harte aanbevelen.
U betaalt maximaal 10,en hebt daar
voor een leuk etentje.
We hebben bij deze HORECA-bedrijven
niet genoemd hotel-café-restaurant „De
Campveerse Toren" in Veere en het zelfbe
dieningsrestaurant ,,'t Veerse Meer" op het
jachthaventerrein in Kamperland. Niet omdat
we deze niet wilden aanbevelen, maar om
dat u in de „Campveerse Toren" alleen
la carte eet, terwijl in het genoemde zelf
bedieningsrestaurant alle prijzen beneden de
10,liggen en u daar beter zelf kunt
kiezen.
in te graven en een nieuwe kolonie te
stichten.
Naarmate het voorjaar vordert worden de
bloeiende planten talrijker en daarmee ko
men ook méér insekten voor de dag. De na
tuur is geheel gesynchroniseerd op elkaar
ingesteld. Het één „luistert" nauwkeurig
naar het ander. Vooral op warme dagen
is het al een gezoem, gefladder en ge
vlieg van jewelste! Waarbij het gezang van
de steltlopers en watervogels nog opgeteld
moet worden zodat het u duidelijk zal zijn
dat hier al één brok leven is, hoewel de ka
lender nog maar begin mei aangeeft.
Nu is mei een merkwaardige maand. Na
een meestal mooie start daalt de tempe
ratuur sterk en krijgen sombere wolkenvel-
Sprinkhaan, op avontuur uit
19