VEERSEMEER-MENU'S van harte aanbevolen zwaan minder kieskeurig is in zijn overwin teringsplaats als de kleine zwaan. De laatste overwintert graag in betrekkelijk grote groe pen aan ondiepe kusten en riviermondingen. In ons land is vooral het oostelijk deel van het IJsselmeer een belangrijk wintergebied, maar sinds enkele jaren schijnt ook het Veerse meer niet onaantrekkelijk te zijn. Soms kan men op akkers in Walcheren hele troepen kleine zwanen zien die daar foura- geren. Bij het voedselzoeken in het water hebben de zwanen een bijzondere methode die vooral voor vissers die met hoge laar zen nogal eens in ondiep water staan ver raderlijk 'is. Met hun poten graven zij kuilen die wel enkele decimeters diep kunnen zijn. Daarna gaan zij met hun snavel langs de randen van deze kuilen waarbij zij het voor al op plantendelen gemunt hebben. Het is dan niet zo belangrijk welke planten daar voorkomen maar uit onderzoek in het IJssel meer bleek dat zij bij voorkeur de wortel stokken van fonteinkruid aten. Nu zijn die in het Veerse meer niet (nog niet) aanwezig, dus hier nemen zij genoegen met andere planten, maar het gekke gegraaf blijft, daar kan 'ik uit slechte ervaringen over meepra ten, want al enkele malen ben ik met te korte laarzen in zo'n zwanenkuil gestapt. Nu is nog niets gezegd over het wel of niet broeden van de knobbelzwanen. Nu dat doen zij natuurlijk ook en zelfs in het Veerse meer. Ook dit jaar (1971) is al weer één van de paren begonnen met het maken van zo'n groot nest. Vorig jaar maakte een knob- belzwaan zelfs gebruik van weggegooide plastic flessen, waar spuitmiddelen tegen in- sekten in hadden gezeten. Grotere tegenstel ling was nauwelijks denkbaar, maar het is ook wel een beetje triest. Tenslotte dit: sommigen van u zuilen in het oostelijk deel van het Veerse meer on geveer ter hoogte van het haventje van Geersdijk wel een zwarte zwaan hebben ge zien. Het dier is duidelijk geïsoleerd van de eveneens aanwezige knobbelzwanen. Wij we ten niet waar het vandaan komt maar het is wel zeker dat het hier een ontsnapt exem plaar betreft. Tot zover dit verhaal over zwanen. Hope lijk kan het bijdragen tot een variant op de gevleugelde opmerking van dr. Fop. I. Brou wer: „Het leven in het Veerse meer, boeit ons toch telkens weer." Drs. J. G. Sennef. Veere. Café-restaurant ,.d' Ouwe Werf". Hier wordt u ter gelegenheid van het 10 jaren Veerse meer iets extra spéciaals geboden. U begint met garnalen op toast; daarna eet u schar a meunière zoveel als u lust (de vis wordt geserveerd met gebakken aardappeltjes of frites en sla en doperw tjes); tot slot een coupe d'AazeHnes (vanille- ijs, hazelnootsaus, nogat en slagroom. Dit menu kunt u bestellen iedere dag tus sen 11.30 en 16.00 uur. De prijs is 9.50 all-in. Café-restaurant „In de Meermin". Meloen- of grapefruitcocktail; halve ge braden kip of cotelet Suisse (geserveerd met salade en pommes frites). U besluit met een coupe dame bianche vaniIIe-ijs met chocoladesaus en slagroom). U betaalt hiervoor 9.50 all-in. De door een aantal in het Veerse meer gebied gevestigde horeca-bedrijven in dit seizoen gebrachte Veerse meer-menu's zijn een geweldige succes geworden. We bren gen hieronder nog eenmaal de lijst van de restaurants waar een extra speciaal Veerse meer-menu verkrijgbaar is. Hoewel dit natuurlijk niet zeggen wil, dat men in de verschillende bedrijven al leen op dit menu moet letten. Sla er de spijskaart voor de andere gerechten eens op na. U zult bemerken dat u op een zeer uitgebreide wijze keuze kunt maken uit een keur van gerechten. Het Veerse meer-menu moet u echter een keer geprobeerd hebben. Hier volgen ze: Arnemuiden. Café-restaurant „Oranjeplaat": Een menu maritime genaamd: Palett du Scelt. Schelp gevuld met een salade spéciale; visschotel met verschillende vissoorten van de Schelde, zoals kabeljauw, mosselen en garnalen; de schotel is overdekt met een witte wijnsaus, afwisselend rood en wit en rondom opgespoten met aardappelpuree. Het is als het palet van een schilder. Tot slot een coupe „Oranjeplaat", dat is vami'lle-ijs met advocaat, mandarijntjes en chocoladesaus met slagroom. Bij dit menu wordt u een glas daarbij behorende witte wijn geserveerd. De prijs van dit feestelijke menu is 9.50 all-in. Kamperland. Hotel-café-restaurant „Kamperduin": Het Veerse meer-menu is hier: Tomatensoep; Schnitzel a la maison (een mooie schnitzel in een pikante saus geser veerd met frites, gebakken of gekookte aardappelen met daarbij een keus uit ver schillende soorten groenten); ijs of koffie toe. Bij dit etentje schenkt men u een glas rode, witte of roséwijn. De prijs is 10.- all-in. Kortgene. Café-restaurant „Delta Marina". Consommé „Delta Marina"; (een heldere kippebouillon met stukjes kip, champignons en rode port); filet de cabilaud a la Wie lingen (gepocheerde kabeljauwfilet met witte wijnsaus, muskaatdruiven en garnalen, ge serveerd met een bordure van puree en fijne worteltjes); mousse au chocolat (luch tige chocolade-mousse, samengesteld uit room, chocolade-extract, suiker, eiwit en likeur). Een glas droge witte wijn wordt hierbij geserveerd. De prijs is all-in 10. Café-restaurant „Het wapen van Veere". Een kopje champigonsoep; ossetong in rode wijnsaus (geserveerd met puree en doperwtjes); ijs met vruchten of met slag room toe. AH-in-prijs 9.75. Wolphaartsdijk. Rotisserie „Het Veerhuis". (Een lunch alleen geserveerd tussen 11.00 en 16.00 uur). Grapefruitcocktail au kirsch; consommée Célestine (flensjes worden met een farce van pikant vlees gevuld. Daarna gaan ze, in fijne schijfjes gesneden, in de bouillon); filets de sole Panditta (geserveerd met ker riesaus en kleine, fijne doperwtjes). Tot slot een kopje koffie. Kosten 9.75 all-in. Café-restaurant „De Boei". Koninginnesoep; ossetong in madeirasaus (deze wordt geserveerd met appelmoes, twee soorten aardappelen en twee soorten groenten). Aan het eind een coupe Hawaï vanille-ijs met ananas en slagroom). De prijs is 8.75 albin. De bovenstaande feestmenu's van het seizoen kunnen we u van harte aanbevelen. U betaalt maximaal 10.en hebt daar voor een leuk etentje. We hebben bij deze horeca-bedrijven niet genoemd hotel-café-restaurant „De Campveerse Toren" in Veere en het zelfbe dieningsrestaurant ,,'t Veerse Meer" op het jachthaventerrein in Kamperland. Niet omdat we deze niet wilden aanbevelen, maar om dat u in de „Campveerse Toren" alleen a la carte eet, terwijl in het genoemde zelf bedieningsrestaurant alle prijzen beneden de 10.liggen en u daar beter zelf kunt kiezen. 16

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1971 | | pagina 16