VEERSEMEER-MENU'S
van harte aanbevolen
zwaan minder kieskeurig is in zijn overwin
teringsplaats als de kleine zwaan. De laatste
overwintert graag in betrekkelijk grote groe
pen aan ondiepe kusten en riviermondingen.
In ons land is vooral het oostelijk deel van
het IJsselmeer een belangrijk wintergebied,
maar sinds enkele jaren schijnt ook het
Veerse meer niet onaantrekkelijk te zijn.
Soms kan men op akkers in Walcheren hele
troepen kleine zwanen zien die daar foura-
geren. Bij het voedselzoeken in het water
hebben de zwanen een bijzondere methode
die vooral voor vissers die met hoge laar
zen nogal eens in ondiep water staan ver
raderlijk 'is. Met hun poten graven zij kuilen
die wel enkele decimeters diep kunnen zijn.
Daarna gaan zij met hun snavel langs de
randen van deze kuilen waarbij zij het voor
al op plantendelen gemunt hebben. Het is
dan niet zo belangrijk welke planten daar
voorkomen maar uit onderzoek in het IJssel
meer bleek dat zij bij voorkeur de wortel
stokken van fonteinkruid aten. Nu zijn die
in het Veerse meer niet (nog niet) aanwezig,
dus hier nemen zij genoegen met andere
planten, maar het gekke gegraaf blijft, daar
kan 'ik uit slechte ervaringen over meepra
ten, want al enkele malen ben ik met te
korte laarzen in zo'n zwanenkuil gestapt.
Nu is nog niets gezegd over het wel of
niet broeden van de knobbelzwanen. Nu dat
doen zij natuurlijk ook en zelfs in het Veerse
meer. Ook dit jaar (1971) is al weer één
van de paren begonnen met het maken van
zo'n groot nest. Vorig jaar maakte een knob-
belzwaan zelfs gebruik van weggegooide
plastic flessen, waar spuitmiddelen tegen in-
sekten in hadden gezeten. Grotere tegenstel
ling was nauwelijks denkbaar, maar het is
ook wel een beetje triest.
Tenslotte dit: sommigen van u zuilen in
het oostelijk deel van het Veerse meer on
geveer ter hoogte van het haventje van
Geersdijk wel een zwarte zwaan hebben ge
zien. Het dier is duidelijk geïsoleerd van de
eveneens aanwezige knobbelzwanen. Wij we
ten niet waar het vandaan komt maar het
is wel zeker dat het hier een ontsnapt exem
plaar betreft.
Tot zover dit verhaal over zwanen. Hope
lijk kan het bijdragen tot een variant op de
gevleugelde opmerking van dr. Fop. I. Brou
wer: „Het leven in het Veerse meer, boeit
ons toch telkens weer."
Drs. J. G. Sennef.
Veere.
Café-restaurant ,.d' Ouwe Werf".
Hier wordt u ter gelegenheid van het
10 jaren Veerse meer iets extra spéciaals
geboden.
U begint met garnalen op toast; daarna
eet u schar a meunière zoveel als u lust
(de vis wordt geserveerd met gebakken
aardappeltjes of frites en sla en doperw
tjes); tot slot een coupe d'AazeHnes (vanille-
ijs, hazelnootsaus, nogat en slagroom.
Dit menu kunt u bestellen iedere dag tus
sen 11.30 en 16.00 uur.
De prijs is 9.50 all-in.
Café-restaurant „In de Meermin".
Meloen- of grapefruitcocktail; halve ge
braden kip of cotelet Suisse (geserveerd
met salade en pommes frites).
U besluit met een coupe dame bianche
vaniIIe-ijs met chocoladesaus en slagroom).
U betaalt hiervoor 9.50 all-in.
De door een aantal in het Veerse meer
gebied gevestigde horeca-bedrijven in dit
seizoen gebrachte Veerse meer-menu's zijn
een geweldige succes geworden. We bren
gen hieronder nog eenmaal de lijst van de
restaurants waar een extra speciaal Veerse
meer-menu verkrijgbaar is.
Hoewel dit natuurlijk niet zeggen wil,
dat men in de verschillende bedrijven al
leen op dit menu moet letten. Sla er de
spijskaart voor de andere gerechten eens
op na. U zult bemerken dat u op een zeer
uitgebreide wijze keuze kunt maken uit een
keur van gerechten. Het Veerse meer-menu
moet u echter een keer geprobeerd hebben.
Hier volgen ze:
Arnemuiden.
Café-restaurant „Oranjeplaat":
Een menu maritime genaamd: Palett du
Scelt.
Schelp gevuld met een salade spéciale;
visschotel met verschillende vissoorten van
de Schelde, zoals kabeljauw, mosselen en
garnalen; de schotel is overdekt met een
witte wijnsaus, afwisselend rood en wit en
rondom opgespoten met aardappelpuree.
Het is als het palet van een schilder.
Tot slot een coupe „Oranjeplaat", dat is
vami'lle-ijs met advocaat, mandarijntjes en
chocoladesaus met slagroom.
Bij dit menu wordt u een glas daarbij
behorende witte wijn geserveerd. De prijs
van dit feestelijke menu is 9.50 all-in.
Kamperland.
Hotel-café-restaurant „Kamperduin":
Het Veerse meer-menu is hier:
Tomatensoep; Schnitzel a la maison (een
mooie schnitzel in een pikante saus geser
veerd met frites, gebakken of gekookte
aardappelen met daarbij een keus uit ver
schillende soorten groenten); ijs of koffie
toe.
Bij dit etentje schenkt men u een glas
rode, witte of roséwijn. De prijs is 10.-
all-in.
Kortgene.
Café-restaurant „Delta Marina".
Consommé „Delta Marina"; (een heldere
kippebouillon met stukjes kip, champignons
en rode port); filet de cabilaud a la Wie
lingen (gepocheerde kabeljauwfilet met witte
wijnsaus, muskaatdruiven en garnalen, ge
serveerd met een bordure van puree en
fijne worteltjes); mousse au chocolat (luch
tige chocolade-mousse, samengesteld uit
room, chocolade-extract, suiker, eiwit en
likeur).
Een glas droge witte wijn wordt hierbij
geserveerd.
De prijs is all-in 10.
Café-restaurant „Het wapen van Veere".
Een kopje champigonsoep; ossetong in
rode wijnsaus (geserveerd met puree en
doperwtjes); ijs met vruchten of met slag
room toe.
AH-in-prijs 9.75.
Wolphaartsdijk.
Rotisserie „Het Veerhuis".
(Een lunch alleen geserveerd tussen 11.00
en 16.00 uur).
Grapefruitcocktail au kirsch; consommée
Célestine (flensjes worden met een farce
van pikant vlees gevuld. Daarna gaan ze,
in fijne schijfjes gesneden, in de bouillon);
filets de sole Panditta (geserveerd met ker
riesaus en kleine, fijne doperwtjes).
Tot slot een kopje koffie.
Kosten 9.75 all-in.
Café-restaurant „De Boei".
Koninginnesoep; ossetong in madeirasaus
(deze wordt geserveerd met appelmoes,
twee soorten aardappelen en twee soorten
groenten). Aan het eind een coupe Hawaï
vanille-ijs met ananas en slagroom).
De prijs is 8.75 albin.
De bovenstaande feestmenu's van het
seizoen kunnen we u van harte aanbevelen.
U betaalt maximaal 10.en hebt daar
voor een leuk etentje.
We hebben bij deze horeca-bedrijven
niet genoemd hotel-café-restaurant „De
Campveerse Toren" in Veere en het zelfbe
dieningsrestaurant ,,'t Veerse Meer" op het
jachthaventerrein in Kamperland. Niet omdat
we deze niet wilden aanbevelen, maar om
dat u in de „Campveerse Toren" alleen
a la carte eet, terwijl in het genoemde zelf
bedieningsrestaurant alle prijzen beneden de
10.liggen en u daar beter zelf kunt
kiezen.
16