Culinaire route Veerse meer 72
Wandelen
rond het meer
die jaarlijks duizenden guldens uitgeven
voor de toeristen terwijl zelfs een een
voudig speelterreintje voor de kinderen
uit de eigen woonplaats ontbreekt).
De beperkte financiële middelen zullen
moeten worden aangewend in een rich
ting die per bestede gulden de grootste
hoeveelheid „recreatiegenot" verschaft
(hoe moeilijk dit ook is te meten). Als
men terug kijkt lijkt het er op dat in het
het verleden de nadruk teveel heeft ge
legen op de projecten ten behoeve van
de watersport. Nu wordt een goede ver
gelijking tussen de verschillende projec
ten uiteraard pas goed mogelijk als men
deze ontdoet van de psychologische vol
doening die sommige bestuurders van de
realisatie van deze projecten schijnen te
ondervinden. Uit gesprekken met ver
schillende bestuurders is mij duidelijk
geworden dat in dit verband een jacht
haven hoge ogen gooit; aan een terrein
voor dagrecreatie is daarentegen vrijwel
geen plezier te beleven.
De keuze voor bepaalde vormen van
recreatie mag niet worden beïnvloed door
de mate waarin men nu nog bepaalde
vormen van recreatie subsidieert. Indien
het bestuur een andere ontwikkeling
wenst zal men aan moeten dringen op
een andere subsidieverdeling.
Een delicaat punt. is de vraag of men
bij de ontwikkeling van het Veerse meer
in het achterhoofd moet houden dat zo
veel mogelijk „eigen mensen" van het
gebied zouden moeten profiteren.
In de toekomst zal de vraag naar lig
plaatsen het aanbod wel eens kunnen
overtreffen Dan zou het zonde zijn als
er in onze ligplaatsen buitenlanders en
Ook dit jaar waren weer veel be
kende horecabedrijven genegen u een
maaltijd voor te toveren tegen een
redelijk bedrag; het z.g. „Veersemeer-
menu". Naast deze maaltijd heeft men
nog vele andere mogelijkheden op het
menu die u een ruime keus geven.
Hier volgen ze.
Kamperland:
hotel-café-restaurant „Kamperduin".
U begint met een heerlijke groen
tesoep, gevolgd door twee varkensoesters
in een pikante saus, waarin paprika,
uitjes en champignons, geserveerd met
aardappelen en diverse groenten. Als
toetje heeft u de keus uit ijs of koffie.
Bij dit etentje schenkt men u een glas
wijn. Het geheel kost 10,all in.
Korgene:
café-restaurant „Delta Marina".
Het „Veersemeer-menu" bestaat hier
uit een romige kervelsoep gevolgd door
Kip „King David" risi bisi (rijst met
rozijnen) en doperwtjes. Als toetje een
coupe Chriss Craft, dat is vanille ijs met
vruchten en slagroom.
Bij dit etentje schenkt men u een glas
witte wijn. Prijs is 10,- all in.
Katseveer: café-restaurant „Bistro".
Hier begint u met een Franse groente
mensen van buiten de provincie zouden
liggen. Daarom zou ik er ook voor willen
pleiten dat de propaganda voor het
Veerse meer in het buitenland en bij
voorbeeld op de HISWA werd stopgezet.
Ik geloof dat deze propaganda mede
wordt gevoerd vanuit de misvatting dat
er van deze watersporters een grote
economische invloed uitgaat. Maar dit is,
als men de kosten in ogenschouw neemt,
niet het geval. Het beleid zal zo door
zichtig moeten worden geformuleerd dat
het duidelijk uitkomt waarom voor be
paalde ontwikkelingen wordt gekozen.
Pas dan kunnen zoveel mogelijk mensen
meedenken over de ontwikkelingen in
dit gebied. De vraag rijst of bijvoorbeeld
de inwoners van de gemeenten rond het
Veerse meer niet door middel van hea
rings of iets dergelijks invloed moeten
kunnen uitoefenen op de definitieve tekst
van het basisplan.
Als het basisplan gereed is en wordt
gepubliceerd is het woord aan de hogere
overheden om „Het Veerse Meer' duide
lijk te maken in hoeverre de gewenste
ontwikkeling past in hun visie op de
toekomst.
Leen Wouterse.
Ondanks het feit, dat wij het niet in
alle opzichten met de schrijver van het
bovenstaande artikel eens zijn, zijn wij
verheugd er de nodige kritische geluiden
in te kunnen beluisteren. Een kritische
begeleiding dus, die wij bij de verdere
ontwikkeling van het gebied nodig
hebben.
Redactie.
soep met stukjes rundvlees, gevolgd
door gevulde kip met ananas; een ge
mengde salade, daarbij aardappelen
of frites. Als slot een ijsje met cara-
melsaus.
Dit menu wordt alleen gedurende de
lunchtijd geserveerd. De prijs is 10,
all in. De „Bistro" is op woensdag ge
sloten.
Wolphaartsdijk:
café-restaurant „De Boei".
Ook hier wordt u een bijzonder sma
kelijk menu voorgeschoteld.
Als inleiding krijgt u een groentesoep,
met daarna een zigeuner schnitzel (een
stukje varkensvlees met paprika, toma
ten, champignons, augurkjes en uitjes),
op zeer lekkere manier geprepareerd,
met sla en gebakken aardappelen of
pommes frites; ijs met vruchten als slot.
Het geheel voor een prijs van 10,
all in.
Arnemuiden:
café-restaurant „Oranjeplaat".
Hier wordt u een eenvoudige doch
smakelijke maaltijd geserveerd. Als in
leiding een tomatensoep gevolgd door
gebakken kabeljauw met gemengde
sla en pommes frites. Als slot een
coupe vanille.
Het geheel voor 10,all in.
Het bekende „Palet du Scelt" van het
Veersemeer-menu 1971 wordt nog steeds
vermeld op de menulijst.
Veere:
hotcl-café-restaurant ,,'t Waepen van
Veere".
U begint met een Consommé Henri
IV (een heldere groentesoep van zomer
groente); als hoofdgerecht volgt Filets
de Cabillaud met sauce Mousseline (ge
kookte kabeljauw met een saus Hollan
dais, afgewerkt met opgeklopte room);
geserveerd met aardappelen en groenten.
U besluit met een coupe Surprice. Bij de
vis wordt u een glas wittte wijn ge
schonken.
De prijs is 10,all in.
Veere: restaurant „d'Ouwe Werf".
Eerst een kop heldere kippesoep, daar
na Carrelet a la meunière avec beurre
moutarde (een heerlijke gebakken schol
uit Zeeuwse wateren met mosterdsaus);
geserveerd met gemengde salade en
pommes frites. Tot slot een kopje koffie
of een ijsje. Prijs 10,all in.
Dit menu wordt alleen geserveerd tus
sen 12.00 en 16.00 uur.
Een aanbevolen wijn is een Bordeaux
„Blanc de blanc".
Goes: café-restaurant „Slot Ostende".
Hier vangt u uw maaltijd aan met
Crème Cerfeuil, een heerlijke gebonden
kervelsoep, gevolgd door Fillets Limande
a l'Orly (gebakken fillets van schar
met een speciale tomatensaus) opgediend
met verse sla en pommes frites en als
toetje een crème Slot Ostende. een ijsje
met vruchtenslagroom en Kirsch. Bij
het hoofdgerecht wordt u een glaasje
witte wijn geserveerd.
Prijs 10,all in.
Nog te vermelden zijn het hotel
café-restaurant „De Campveerse Toren"
in Veere en de Rotisserie „Het Veer
huis" te Wolphaartsdijk waar men alleen
a la carte kan eten en het zelfbedienings
restaurant ,,'t Veerse Meer" te Kamper
land waar men tegen zeer redelijke prij
zen een aangename maaltijd kan krijgen.
Voor hen die de kunst van het wan
delen goed beheersen vermelden we hier
onder een wandeling, die over de Veerse-
meer-boulevard van Arnemuiden naar
Wolphaartsdijk loopt.
Na in het aardige café-restaurant
„Oranjeplaat" uw kopje koffie te hebben
gedronken u kunt uw auto er op het
parkeerterrein achterlaten verlaat u
het recreatiecomplex en gaat linksaf
de Muidenweg op. De in aanbouw zijnde
bungalows en de zeer moderne camping
„De Witte Raaf" houdt u aan uw linker
hand. Bij de landbouwhaven de Piet
slaat u linksaf. Hier is een sportvissers
haven gemaakt. Langs de oever van het
meer over de dagcamping de Piet, ver
volgt u uw tocht. Daarna weer de Mui
denweg naar links op. Aan de linkerhand
het natuurgebied van de stichting „De
17