Culinaire route Veerse meer 72 Wandelen rond het meer die jaarlijks duizenden guldens uitgeven voor de toeristen terwijl zelfs een een voudig speelterreintje voor de kinderen uit de eigen woonplaats ontbreekt). De beperkte financiële middelen zullen moeten worden aangewend in een rich ting die per bestede gulden de grootste hoeveelheid „recreatiegenot" verschaft (hoe moeilijk dit ook is te meten). Als men terug kijkt lijkt het er op dat in het het verleden de nadruk teveel heeft ge legen op de projecten ten behoeve van de watersport. Nu wordt een goede ver gelijking tussen de verschillende projec ten uiteraard pas goed mogelijk als men deze ontdoet van de psychologische vol doening die sommige bestuurders van de realisatie van deze projecten schijnen te ondervinden. Uit gesprekken met ver schillende bestuurders is mij duidelijk geworden dat in dit verband een jacht haven hoge ogen gooit; aan een terrein voor dagrecreatie is daarentegen vrijwel geen plezier te beleven. De keuze voor bepaalde vormen van recreatie mag niet worden beïnvloed door de mate waarin men nu nog bepaalde vormen van recreatie subsidieert. Indien het bestuur een andere ontwikkeling wenst zal men aan moeten dringen op een andere subsidieverdeling. Een delicaat punt. is de vraag of men bij de ontwikkeling van het Veerse meer in het achterhoofd moet houden dat zo veel mogelijk „eigen mensen" van het gebied zouden moeten profiteren. In de toekomst zal de vraag naar lig plaatsen het aanbod wel eens kunnen overtreffen Dan zou het zonde zijn als er in onze ligplaatsen buitenlanders en Ook dit jaar waren weer veel be kende horecabedrijven genegen u een maaltijd voor te toveren tegen een redelijk bedrag; het z.g. „Veersemeer- menu". Naast deze maaltijd heeft men nog vele andere mogelijkheden op het menu die u een ruime keus geven. Hier volgen ze. Kamperland: hotel-café-restaurant „Kamperduin". U begint met een heerlijke groen tesoep, gevolgd door twee varkensoesters in een pikante saus, waarin paprika, uitjes en champignons, geserveerd met aardappelen en diverse groenten. Als toetje heeft u de keus uit ijs of koffie. Bij dit etentje schenkt men u een glas wijn. Het geheel kost 10,all in. Korgene: café-restaurant „Delta Marina". Het „Veersemeer-menu" bestaat hier uit een romige kervelsoep gevolgd door Kip „King David" risi bisi (rijst met rozijnen) en doperwtjes. Als toetje een coupe Chriss Craft, dat is vanille ijs met vruchten en slagroom. Bij dit etentje schenkt men u een glas witte wijn. Prijs is 10,- all in. Katseveer: café-restaurant „Bistro". Hier begint u met een Franse groente mensen van buiten de provincie zouden liggen. Daarom zou ik er ook voor willen pleiten dat de propaganda voor het Veerse meer in het buitenland en bij voorbeeld op de HISWA werd stopgezet. Ik geloof dat deze propaganda mede wordt gevoerd vanuit de misvatting dat er van deze watersporters een grote economische invloed uitgaat. Maar dit is, als men de kosten in ogenschouw neemt, niet het geval. Het beleid zal zo door zichtig moeten worden geformuleerd dat het duidelijk uitkomt waarom voor be paalde ontwikkelingen wordt gekozen. Pas dan kunnen zoveel mogelijk mensen meedenken over de ontwikkelingen in dit gebied. De vraag rijst of bijvoorbeeld de inwoners van de gemeenten rond het Veerse meer niet door middel van hea rings of iets dergelijks invloed moeten kunnen uitoefenen op de definitieve tekst van het basisplan. Als het basisplan gereed is en wordt gepubliceerd is het woord aan de hogere overheden om „Het Veerse Meer' duide lijk te maken in hoeverre de gewenste ontwikkeling past in hun visie op de toekomst. Leen Wouterse. Ondanks het feit, dat wij het niet in alle opzichten met de schrijver van het bovenstaande artikel eens zijn, zijn wij verheugd er de nodige kritische geluiden in te kunnen beluisteren. Een kritische begeleiding dus, die wij bij de verdere ontwikkeling van het gebied nodig hebben. Redactie. soep met stukjes rundvlees, gevolgd door gevulde kip met ananas; een ge mengde salade, daarbij aardappelen of frites. Als slot een ijsje met cara- melsaus. Dit menu wordt alleen gedurende de lunchtijd geserveerd. De prijs is 10, all in. De „Bistro" is op woensdag ge sloten. Wolphaartsdijk: café-restaurant „De Boei". Ook hier wordt u een bijzonder sma kelijk menu voorgeschoteld. Als inleiding krijgt u een groentesoep, met daarna een zigeuner schnitzel (een stukje varkensvlees met paprika, toma ten, champignons, augurkjes en uitjes), op zeer lekkere manier geprepareerd, met sla en gebakken aardappelen of pommes frites; ijs met vruchten als slot. Het geheel voor een prijs van 10, all in. Arnemuiden: café-restaurant „Oranjeplaat". Hier wordt u een eenvoudige doch smakelijke maaltijd geserveerd. Als in leiding een tomatensoep gevolgd door gebakken kabeljauw met gemengde sla en pommes frites. Als slot een coupe vanille. Het geheel voor 10,all in. Het bekende „Palet du Scelt" van het Veersemeer-menu 1971 wordt nog steeds vermeld op de menulijst. Veere: hotcl-café-restaurant ,,'t Waepen van Veere". U begint met een Consommé Henri IV (een heldere groentesoep van zomer groente); als hoofdgerecht volgt Filets de Cabillaud met sauce Mousseline (ge kookte kabeljauw met een saus Hollan dais, afgewerkt met opgeklopte room); geserveerd met aardappelen en groenten. U besluit met een coupe Surprice. Bij de vis wordt u een glas wittte wijn ge schonken. De prijs is 10,all in. Veere: restaurant „d'Ouwe Werf". Eerst een kop heldere kippesoep, daar na Carrelet a la meunière avec beurre moutarde (een heerlijke gebakken schol uit Zeeuwse wateren met mosterdsaus); geserveerd met gemengde salade en pommes frites. Tot slot een kopje koffie of een ijsje. Prijs 10,all in. Dit menu wordt alleen geserveerd tus sen 12.00 en 16.00 uur. Een aanbevolen wijn is een Bordeaux „Blanc de blanc". Goes: café-restaurant „Slot Ostende". Hier vangt u uw maaltijd aan met Crème Cerfeuil, een heerlijke gebonden kervelsoep, gevolgd door Fillets Limande a l'Orly (gebakken fillets van schar met een speciale tomatensaus) opgediend met verse sla en pommes frites en als toetje een crème Slot Ostende. een ijsje met vruchtenslagroom en Kirsch. Bij het hoofdgerecht wordt u een glaasje witte wijn geserveerd. Prijs 10,all in. Nog te vermelden zijn het hotel café-restaurant „De Campveerse Toren" in Veere en de Rotisserie „Het Veer huis" te Wolphaartsdijk waar men alleen a la carte kan eten en het zelfbedienings restaurant ,,'t Veerse Meer" te Kamper land waar men tegen zeer redelijke prij zen een aangename maaltijd kan krijgen. Voor hen die de kunst van het wan delen goed beheersen vermelden we hier onder een wandeling, die over de Veerse- meer-boulevard van Arnemuiden naar Wolphaartsdijk loopt. Na in het aardige café-restaurant „Oranjeplaat" uw kopje koffie te hebben gedronken u kunt uw auto er op het parkeerterrein achterlaten verlaat u het recreatiecomplex en gaat linksaf de Muidenweg op. De in aanbouw zijnde bungalows en de zeer moderne camping „De Witte Raaf" houdt u aan uw linker hand. Bij de landbouwhaven de Piet slaat u linksaf. Hier is een sportvissers haven gemaakt. Langs de oever van het meer over de dagcamping de Piet, ver volgt u uw tocht. Daarna weer de Mui denweg naar links op. Aan de linkerhand het natuurgebied van de stichting „De 17

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1972 | | pagina 17