DE BROUWERSDAM: ideaal oord voor oeverrecreanten eethuisje, zo dicht bij het bioscoop- en theaterleven van Oostburg, best wel goed zou floreren. Omdat Reinkemeijer zelf sa men met zijn vrouw een goedbeklant hore cabedrijf drijft, interesseerde hij zijn fami lieleden Eddy en Ria de Hoogd. Deze voel den er direct voor om uit het „verstik kende" 's Gravenhage weg te trekken en in het open Zeeuwsvlaamse landje een nieuwe toekomst op te bouwen. Vooral Eddy leek het wel wat: hij heeft jarenlange keuken en barervaring achter de rug. „Ik heb vier jaar als kok in het Kurhaus te Scheveningen gewerk en ik heb ook veel als bartender gestaan". Plannen. Cuisinier Eddy de Hoogd in de open keuken. Foto Paul Maartense, Hoek (Zvl.). lende geur van het „grillende" vlees niet, die op deze manier, ver voordat alles klaargemaakt op een plank wordt opge diend, nogal eetlustopwekkend om de neus kringelt. „Dit genre restaurant bestond nog niet in Zeeuws-Vlaanderen", geeft bistrohoudcr Eddy de Hoogd als reden op waarom hij in het centrum van Oostburg met „De Pottekijker" is begonnen. „Het leek me bovendien, dat er vooral in het westelijk deel van deze streek, met zijn toenemend toerisme, wel behoefte bestond aan een dergelijk restaurantje. Een eetadresje waar je voor een redelijke prijs niet te chique en toch gezellig kunt eten". Cadzandse hotel „De Schelde" destijds op de gunstige ligging van het huis attent, met de opmerking er bij dat het als In een paar maanden waren de bistro plannen van het familiaire compagnonschap De Hoogd - Reinkemeijer rond. Aan de in terieurinrichting, die sober en toch sfeer vol is gemaakt, verleenden drie Zeeuws- Vlamingen hun speciale medewerking. De eigenaars van naaimachinehandels Bogaerts en Singer in Oostburg zorgden voor een hele serie oude tafels van trapnaaimachi- nes. Deze werden van een groter dekblad voorzien en doen nu dienst als exclusieve eettafeltjes. Met ingebouwd trimmechanisme, want het trapgedeelte werkt nog volmaakt. Wie onder het voldane eten wil trimmen, kan zijn voeten aan het werk zetten. De Bressiaanse fotograaf Frans Gittenberger zorgde voor fraaie uitvergrotingen van oud-Zeeuwsvlaamse prenten, waarop met na me Oostburg van vroeger staat afgebeeld. Deze reprodukties hangen naast de portret ten Van', meneer Ledel en de gulzige Pottekijker. Over niet al te lange tijd worden de uiterlijke onvolkomenheden van „Potte- kijkers" voorgevel bijgewerkt. Er wordt een luifel aangebouwd en er worden antieke lantaarnljes en een oud uithangbord aan de muur bevestigd. De schoonheidscom missie van de gemeente Oostburg moet aan de uitvoering van deze punten nog haar fiat geven. Wijnen. Eddy de Eloogd laat aan de hand van een speciale kaart zien, dat de bekende Franse wijnen, zoals de Bordeaux, Bour gognes, Loire- en Rhönewijnen, in een echte bistrobar niet mogen ontbreken. Achter elke wijnsoort staat een kleine uitleg: bij wat het gedronken kan worden en wat het karakter er van is. De bediening gebeurt op een sfeervolle manier. Het perkamenten menu wordt in een lederen koffertje aangeboden. En als men in „De Pottekijker" heeft gegeten, gaat men nooit met lege handen naar huis. Bij de rekening, die ook in een antiek mini-koffertje wordt gepresenteerd, zitten een dikke sigaar voor de tafelheer en een verrukkelijke bonbon voor de tafeldame. Pand. Het pand dat nu een bistrobar is, was voorheen het bureau voor maatschappelijk werk in westelijk Zeeuws-Vlaanderen. Een brouwer maakte Wil Reinkemeijer van het Zee geeft rust. Kijkend naar het nooit aflatende spel van wind en water glijden alle zorgen langs je weg. Het aanzicht van het glanzend golvende wateroppervlak maakt ontspannen, geeft een innerlijke rust. De duizenden en duizenden die Zeeland als vakantieoord hebben gekozen ervaren dit als het grootste goed. Men kan op velerlei manieren in Zeeland van het nadrukkelijk aanwezige water genieten. Langs de brede stranden, die 's zomers luierende verkoeling geven en 's winters borg staan voor een verfrissende stevige wandeling. Met een boot op het water, bezig om de wind voor de zeilen te gebruiken of met de motorboot zacht zoevend door het gladde of onstui mige water te scheren. Men kan zich ook langs de dijken of aan de boorden van de door afsluiting ontstane meren op allerlei wijze vermaken. Deze vorm van recreatie, de oeverrecreatie, is door velen reeds lang ontdekt. Een waar lustoord voor de oeverrecrean ten vormt de Brouwersdam. Deze westelijke begrenzing van het Grevelingenmeer, de zes kilometerlange dam die Schouwen-Duiveland met Goeree-Overflakkee verbindt, heeft op dit punt dan ook alles. Het aantrekkelijke daarbij is dat beide zijden van de dam een geheel ander karakter vertonen. Er is hier immers sprake van een binnen kant, de kant van het Grevelingenmeer, en een buitenkant, die grenst aan de Noordzee. Aan de Grevelingenoever is dus stilstaand 27

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1973 | | pagina 27