DE BROUWERSDAM:
ideaal oord voor oeverrecreanten
eethuisje, zo dicht bij het bioscoop- en
theaterleven van Oostburg, best wel goed
zou floreren. Omdat Reinkemeijer zelf sa
men met zijn vrouw een goedbeklant hore
cabedrijf drijft, interesseerde hij zijn fami
lieleden Eddy en Ria de Hoogd. Deze voel
den er direct voor om uit het „verstik
kende" 's Gravenhage weg te trekken en in
het open Zeeuwsvlaamse landje een nieuwe
toekomst op te bouwen. Vooral Eddy leek
het wel wat: hij heeft jarenlange keuken
en barervaring achter de rug. „Ik heb vier
jaar als kok in het Kurhaus te Scheveningen
gewerk en ik heb ook veel als bartender
gestaan".
Plannen.
Cuisinier Eddy de Hoogd in de open keuken.
Foto Paul Maartense, Hoek (Zvl.).
lende geur van het „grillende" vlees niet,
die op deze manier, ver voordat alles
klaargemaakt op een plank wordt opge
diend, nogal eetlustopwekkend om de neus
kringelt.
„Dit genre restaurant bestond nog niet
in Zeeuws-Vlaanderen", geeft bistrohoudcr
Eddy de Hoogd als reden op waarom hij
in het centrum van Oostburg met „De
Pottekijker" is begonnen. „Het leek me
bovendien, dat er vooral in het westelijk
deel van deze streek, met zijn toenemend
toerisme, wel behoefte bestond aan een
dergelijk restaurantje. Een eetadresje waar
je voor een redelijke prijs niet te chique
en toch gezellig kunt eten".
Cadzandse hotel „De Schelde" destijds
op de gunstige ligging van het huis attent,
met de opmerking er bij dat het als
In een paar maanden waren de bistro
plannen van het familiaire compagnonschap
De Hoogd - Reinkemeijer rond. Aan de in
terieurinrichting, die sober en toch sfeer
vol is gemaakt, verleenden drie Zeeuws-
Vlamingen hun speciale medewerking. De
eigenaars van naaimachinehandels Bogaerts
en Singer in Oostburg zorgden voor een
hele serie oude tafels van trapnaaimachi-
nes. Deze werden van een groter dekblad
voorzien en doen nu dienst als exclusieve
eettafeltjes. Met ingebouwd trimmechanisme,
want het trapgedeelte werkt nog volmaakt.
Wie onder het voldane eten wil trimmen,
kan zijn voeten aan het werk zetten. De
Bressiaanse fotograaf Frans Gittenberger
zorgde voor fraaie uitvergrotingen van
oud-Zeeuwsvlaamse prenten, waarop met na
me Oostburg van vroeger staat afgebeeld.
Deze reprodukties hangen naast de portret
ten Van', meneer Ledel en de gulzige
Pottekijker.
Over niet al te lange tijd worden de
uiterlijke onvolkomenheden van „Potte-
kijkers" voorgevel bijgewerkt. Er wordt een
luifel aangebouwd en er worden antieke
lantaarnljes en een oud uithangbord aan
de muur bevestigd. De schoonheidscom
missie van de gemeente Oostburg moet aan
de uitvoering van deze punten nog haar
fiat geven.
Wijnen.
Eddy de Eloogd laat aan de hand van
een speciale kaart zien, dat de bekende
Franse wijnen, zoals de Bordeaux, Bour
gognes, Loire- en Rhönewijnen, in een echte
bistrobar niet mogen ontbreken. Achter
elke wijnsoort staat een kleine uitleg:
bij wat het gedronken kan worden en wat
het karakter er van is.
De bediening gebeurt op een sfeervolle
manier. Het perkamenten menu wordt in
een lederen koffertje aangeboden. En als
men in „De Pottekijker" heeft gegeten,
gaat men nooit met lege handen naar
huis. Bij de rekening, die ook in een
antiek mini-koffertje wordt gepresenteerd,
zitten een dikke sigaar voor de tafelheer
en een verrukkelijke bonbon voor de
tafeldame.
Pand.
Het pand dat nu een bistrobar is, was
voorheen het bureau voor maatschappelijk
werk in westelijk Zeeuws-Vlaanderen. Een
brouwer maakte Wil Reinkemeijer van het
Zee geeft rust. Kijkend naar het nooit
aflatende spel van wind en water glijden
alle zorgen langs je weg. Het aanzicht van
het glanzend golvende wateroppervlak maakt
ontspannen, geeft een innerlijke rust. De
duizenden en duizenden die Zeeland als
vakantieoord hebben gekozen ervaren dit
als het grootste goed. Men kan op velerlei
manieren in Zeeland van het nadrukkelijk
aanwezige water genieten. Langs de brede
stranden, die 's zomers luierende verkoeling
geven en 's winters borg staan voor een
verfrissende stevige wandeling. Met een boot
op het water, bezig om de wind voor de
zeilen te gebruiken of met de motorboot
zacht zoevend door het gladde of onstui
mige water te scheren. Men kan zich ook
langs de dijken of aan de boorden van de
door afsluiting ontstane meren op allerlei
wijze vermaken. Deze vorm van recreatie,
de oeverrecreatie, is door velen reeds lang
ontdekt.
Een waar lustoord voor de oeverrecrean
ten vormt de Brouwersdam. Deze westelijke
begrenzing van het Grevelingenmeer, de zes
kilometerlange dam die Schouwen-Duiveland
met Goeree-Overflakkee verbindt, heeft op
dit punt dan ook alles. Het aantrekkelijke
daarbij is dat beide zijden van de dam
een geheel ander karakter vertonen. Er
is hier immers sprake van een binnen
kant, de kant van het Grevelingenmeer, en
een buitenkant, die grenst aan de Noordzee.
Aan de Grevelingenoever is dus stilstaand
27