Vis in de pan
SSR£IS|i||flS*S«K'
namiddag vaak zee- of Scheldetochten on
dernomen, al naar gelang tij- of weers
omstandigheden. En talrijk zijn de Zeeuwen,
die van deze okkasies gebruik maken om
rond de eigen schiereilanden te varen tot
bijv. Oostkapelle of Terneuzen, gedurende
tochten van enkele uren.
Vlissingen, Zierikzee, Veere en Middel
burg, het zijn vier illustere en merkwaardige
bestemmingen van de Flandriavloot in Zee
land; vier Zeeuwse pleisterplaatsen, die de
familie Van Marckeschepen dichter bij Ant
werpen en de Sinjoren brengen. En met
steeds stijgend sukses.
De Vlissingen-tochten zijn zoals we hoger
schreven, reeds een kwarteeuw een begrip
geworden voor de Antwerpenaren. In de
loop van de jongste vijf jaar zijn ook
Middelburg, Veere en Zierikzee tot de aan
legplaatsen gaan behoren van de Flandria
vloot.
Waar elders in het Vlaamse land en in
heel België wordt meer propaganda ge
maakt voor Zeeland dan in de Sinjoren-
stee. Nergens. Want de eendagsbezoeken,
die de Flandriaboten aan de genoemde
vier Zeeuwse plaatsen elk seizoen regel
matig brengen, zijn waarachtige propa-
ganda-tochten naar Zeeland. Ze lichten de
jaarlijks 25.000 deelnemers een tip van
de specifieke aantrekkelijkheden die het
Zeeuwse land hen te bieden heeft en doen
hen hunkeren naar meer, in vele gevallen.
En dat is van een zeker niet onbeduidende
betekenis voor Zeeland, een Nederlandse
provincie, die ook van langsom meer pro
paganda gaat maken voor de ontspannings-
en rekreatiemogelijkheden die in haar kon-
treien worden geboden.
Met de Flandriaboten kunnen de Ant
werpse dagjesmensen de visu komen vast
stellen dat wat in de toeristische folders
van Zeeland zoals allemaal afgeschilderd
en aangeraden wordt, ook echt de moeite
loont.
De Antwerpse Flandria-boten zijn voor
Zeeland dan ook een propaganda-instru
ment bij uitnemendheid. Want ze lichten
tipjes van Zeeland en doen velen uitzien
naar een verblijf dat langer zou duren
dan die enkele luttele uren dat dit met de
schepen van de Flandria-vloot mogelijk is.
Arthur Deceunynck.
Twee grote schepen van de Flandriavloot voor de rede te Antwerpen. Deze boten zijn
speciaal bestemd voor de grote Scheldetochten die voor het overgrote deel naar Zeeland
voeren. (Foto van de schrijver).
Voor zeehengelaars (en jagers) kan een
diepvrieskist een goede investering zijn.
Zeebaars, kabeljauw, wijting, paling, schol,
bot en tong leent zich uitstekend voor op
slag in diepvries. Zeehengelaars, die hun
vangsten niet direct consumeren, kunnen
zodoende het hele jaar door uit voorraad
vis bakken.
Diepvries-vis kan meestal zelfs zonder
ontdooien bereid worden. Als de vis na
een stormweek duurder wordt of niet in
de winkel is, kan zelf gevangen zeevis
uitkomst brengen. Al is in dc viswinkel
natuurlijk ook diepvries-vis te koop.
Goed schoongemaakte vis kan in folio
verpakt de diepvries in. Als uw handen
naar vis ruiken, moet u ze met zout in
wrijven, flink afspoelen en met zeep wassen.
Aan zee kunt u ook zeep gebruiken die
schuimt in zout water. Deze zeep is vaak
bij scheepsbevoorradingsbedrijven te krijgen.
Vislucht in de keuken kunt u kwijtraken
door een open pan water met een flinke
scheut azijn erin, aan de kook te brengen.
Vis kunt u koken, stoven en bakken.
Voor het koken kunt u naast zout en
peperkorrels wat peterselie en bladselderij,
een laurierblaadje, een paar worteltjes, een
stukje ui en ook wat tijm gebruiken. Ge
kookte vis, die met een schuimspaan uit de
pan gehaald moet worden, wordt met een
klont boter of botersaus opgediend of een
saus met het kooknat van de vis bereid.
De tijden van het aan de kook brengen
van dit kooknat zijn nogal verschillend.
Voor bot, schol en tong 5 tot 8 minuten,
voor visfilets iets minder. Bij schelvis, zee
baars en kabeljauw is 8 tot 10 minuten
koken meestal voldoende. Diepvriesvis kan
12 tot 15 minuten vragen.
Een lekker sausje bij de vis is te maken
van 30 tot 40 gram boter en eenzelfde
hoeveelheid bloem, een klein scheutje melk,
liefst versgemalen peper. Dit geheel al roe
rend aan een halve liter gezeefd visnat
toevoegen. Wie van een zure saus houdt,
kan er ook wat citroensap aan toevoegen,
iets mosterd of nog wat fijngehakte peter
selie. Over de smaak valt natuurlijk niet
te twisten.
Er zijn ook lieden, die er nog een snufje
palingkruid bij doen of een tikje kerriesaus
of tomatenpuree. Alles naar wens
13