Vis in de pan SSR£IS|i||flS*S«K' namiddag vaak zee- of Scheldetochten on dernomen, al naar gelang tij- of weers omstandigheden. En talrijk zijn de Zeeuwen, die van deze okkasies gebruik maken om rond de eigen schiereilanden te varen tot bijv. Oostkapelle of Terneuzen, gedurende tochten van enkele uren. Vlissingen, Zierikzee, Veere en Middel burg, het zijn vier illustere en merkwaardige bestemmingen van de Flandriavloot in Zee land; vier Zeeuwse pleisterplaatsen, die de familie Van Marckeschepen dichter bij Ant werpen en de Sinjoren brengen. En met steeds stijgend sukses. De Vlissingen-tochten zijn zoals we hoger schreven, reeds een kwarteeuw een begrip geworden voor de Antwerpenaren. In de loop van de jongste vijf jaar zijn ook Middelburg, Veere en Zierikzee tot de aan legplaatsen gaan behoren van de Flandria vloot. Waar elders in het Vlaamse land en in heel België wordt meer propaganda ge maakt voor Zeeland dan in de Sinjoren- stee. Nergens. Want de eendagsbezoeken, die de Flandriaboten aan de genoemde vier Zeeuwse plaatsen elk seizoen regel matig brengen, zijn waarachtige propa- ganda-tochten naar Zeeland. Ze lichten de jaarlijks 25.000 deelnemers een tip van de specifieke aantrekkelijkheden die het Zeeuwse land hen te bieden heeft en doen hen hunkeren naar meer, in vele gevallen. En dat is van een zeker niet onbeduidende betekenis voor Zeeland, een Nederlandse provincie, die ook van langsom meer pro paganda gaat maken voor de ontspannings- en rekreatiemogelijkheden die in haar kon- treien worden geboden. Met de Flandriaboten kunnen de Ant werpse dagjesmensen de visu komen vast stellen dat wat in de toeristische folders van Zeeland zoals allemaal afgeschilderd en aangeraden wordt, ook echt de moeite loont. De Antwerpse Flandria-boten zijn voor Zeeland dan ook een propaganda-instru ment bij uitnemendheid. Want ze lichten tipjes van Zeeland en doen velen uitzien naar een verblijf dat langer zou duren dan die enkele luttele uren dat dit met de schepen van de Flandria-vloot mogelijk is. Arthur Deceunynck. Twee grote schepen van de Flandriavloot voor de rede te Antwerpen. Deze boten zijn speciaal bestemd voor de grote Scheldetochten die voor het overgrote deel naar Zeeland voeren. (Foto van de schrijver). Voor zeehengelaars (en jagers) kan een diepvrieskist een goede investering zijn. Zeebaars, kabeljauw, wijting, paling, schol, bot en tong leent zich uitstekend voor op slag in diepvries. Zeehengelaars, die hun vangsten niet direct consumeren, kunnen zodoende het hele jaar door uit voorraad vis bakken. Diepvries-vis kan meestal zelfs zonder ontdooien bereid worden. Als de vis na een stormweek duurder wordt of niet in de winkel is, kan zelf gevangen zeevis uitkomst brengen. Al is in dc viswinkel natuurlijk ook diepvries-vis te koop. Goed schoongemaakte vis kan in folio verpakt de diepvries in. Als uw handen naar vis ruiken, moet u ze met zout in wrijven, flink afspoelen en met zeep wassen. Aan zee kunt u ook zeep gebruiken die schuimt in zout water. Deze zeep is vaak bij scheepsbevoorradingsbedrijven te krijgen. Vislucht in de keuken kunt u kwijtraken door een open pan water met een flinke scheut azijn erin, aan de kook te brengen. Vis kunt u koken, stoven en bakken. Voor het koken kunt u naast zout en peperkorrels wat peterselie en bladselderij, een laurierblaadje, een paar worteltjes, een stukje ui en ook wat tijm gebruiken. Ge kookte vis, die met een schuimspaan uit de pan gehaald moet worden, wordt met een klont boter of botersaus opgediend of een saus met het kooknat van de vis bereid. De tijden van het aan de kook brengen van dit kooknat zijn nogal verschillend. Voor bot, schol en tong 5 tot 8 minuten, voor visfilets iets minder. Bij schelvis, zee baars en kabeljauw is 8 tot 10 minuten koken meestal voldoende. Diepvriesvis kan 12 tot 15 minuten vragen. Een lekker sausje bij de vis is te maken van 30 tot 40 gram boter en eenzelfde hoeveelheid bloem, een klein scheutje melk, liefst versgemalen peper. Dit geheel al roe rend aan een halve liter gezeefd visnat toevoegen. Wie van een zure saus houdt, kan er ook wat citroensap aan toevoegen, iets mosterd of nog wat fijngehakte peter selie. Over de smaak valt natuurlijk niet te twisten. Er zijn ook lieden, die er nog een snufje palingkruid bij doen of een tikje kerriesaus of tomatenpuree. Alles naar wens 13

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1974 | | pagina 13