OPEN DEUR EN RONDE TAFEL
Gedoe in Haamstede voor mensen,
dieren, planten
Met alle ideeën die er achter zitten en
die de buitenstaander niet zo gauw ont
dekt, kan de boel in Haamstede zo blijven
draaien. De winkel is meer dan alleen een
verkooppunt.
„Een schakel met de maatschappij", zegt
Renzo de Haan. „Van de laten we zeg
gen twintigduizend mensen die hier in
de winkel komen, blijven er enkele duizen
den langer praten dan voor hun boodschap
nodig is; enkele honderden komen om de
tafel zitten en enkele tientallen blijven
voor kortere of langere tijd."
Om mee te praten, mee te denken, te
helpen en zich te bezinnen. Op wat we
met z'n allen aan het doen zijn, in de
wereld, in de maatschappij of zo maar
ieder voor zichzelf.
Haamstede Zo'n honderd grote en
kleine geiten, een slijterij, een delicatessen-
winkel, groente- en kruidentuin, bijenhoude-
rij, schapen, een ezel en nog zo wat dingen,
maken de bedoening uit van Renzo de Haan
aan de Torenweg in Haamstede.
Een bedoening, die pas compleet is met
een (wisselend) aantal mensen, dat vanuit
heel verschillende motieven de zaak draai
ende komt helpen houden.
Men kan zich afvragen wat hij eigenlijk
wil met al die op het oog zo uiteenlopende
dingen, die zijn wereld zijn. In principe
draait alles om de consumptie zo te zien.
Daar zijn de geiten, die hij houdt omdat
hij in een sterk geiteras een deel van de
oplossing van het wereldvoedselprobleem
ziet. Daar is een aantal mensen om hem
heen, dat aanvankelijk min of meer met
de ziel onder de arm lopend, een toevluchts
oord vond in het Haamsteedse en daar
mogelijkheden ontdekte om weer grond on
der de voet te krijgen of zomaar enthousiast
mee wilde werken om de ideeën te onder
steunen.
En die mensen moeten eten, evenals de
geiten, die op hun beurt weer zorgen voor
de intussen bekend geworden „Moermontse
geitekaas" en zachte „geitekaas van Aaltje".
Vandaar de winkel en de slijterij (de laatste
met het grootste wijnassortiment in Neder
land), waar liefhebbers van lekker eten
en drinken volop aan hun trekken kunnen
komen.
In Haamstede zijn nog enkele exemplaren van het Zeeuwse Melkschaap te vinden, een
eeuwenoud ras dat herkenbaar is aan de lange staart, de „ramsneus" en de dun behaarde
buik. Foto: Johan Berrevoets, Zierikzee.
Het winkeltje van Renzo de Haan, middelpunt van een drukke bedoening.
Foto: Johan Berrevoets, Zierikzee.
Vorig jaar hebben er zo'n vijfentwintig
in Haamstede op die manier onderdak ge
vonden en daarvan hebben er drieëntwintig
met nieuwe moed een nieuwe start gemaakt.
Dat past dan helemaal in de principes
van de „ronde tafel" en de „open deur".
Wat inhoudt, dat er zo nu en dan een
veelkleurig gezelschap in Haamstede te
vinden is.
„Kleurig" zijn ook de witte Saanengeiten,
die de grote trekpleister vormen voor jong
en oud, die om wat voor reden dan ook een
kijkje komen nemen aan de Torenweg. Er
zijn drieënvijftig volwassen geiten, die met
elkaar zorgen voor een aardige mclkproduk-
tic, die weer wordt omgezet in kaas.
Renzo heeft zijn geiten al zo'n drieën
twintig jaar. „De geit", zegt hij, „kon wel
eens één van de oplossingen zijn voor het
wereldvoedselprobleem. Het is een dier, dat
zoals alle herkauwers, ruwe celstof ver
teren kan en dus geen voedselconcurrent
van de mens is. Bovendien zijn geiten ar
beidsintensief en kapitaalextensief. Hieruit
volgt, dat de geit in West-Europa een luxe
dier is geworden, terwijl het in de „derde
wereld" het eiwitrantsoen zou kunnen ver
groten zonder kapitaal-import."
Om die reden zoekt men in Haamstede
naarstig naar contactmogelijkheden met de
17