Hier wordt de kaas gemaakt. Zachte kaas gaat in buisje, om later als „Geitekaas van Aaltje" verkocht te worden. De Moermontse geitekaas in groot en klein formaat wordt volgens oeroude principes vervaardigd. Foto: Johan Berrevoets, Zierikzee. „Aan de fles". Alle geitlammeren gaan de eerste week aan de fles om later aan een door Verdi en Nico geconstrueerde „lam-bar" te kunnen eten. Foto: Johan Berrevoets, Zierikzee. „derde wereld". De enige moeilijkheid is, dat men de aan het Hollandse klimaat aangepaste geiten niet zo maar daar naar toe kan brengen. Beter zou zijn, wanneer mensen van daar, hier vakkennis kwamen opdoen. Of wellicht kunnen mensen met hun in Haamstede opgedane kennis, daar naar toe gaan om het geleerde door te geven. Intussen onderhoudt men contacten met de STEW (experimentele werkplaatsen) en de Warmonderhof (middelbare land- en tuinbouwschool op biologisch - dynamische grondslag), die regelmatig stagières en vo lontaires sturen. Waarom het vaak „volle bak" is. De slijterij en de delicatessenwinkel ko men tegemoet aan de verzamellust van Renzo de Haan. Wat er niet te vinden is aan bijzondere dranken en lekkernijen mag geen naam hebben. De slijterij is ondergebracht in de voor malige varkensfokstal. Daar liggen in een ruif meer dan duizend specialiteiten uit de vijf werelddelen uitgestald. Vandaar dat deze slijterij wel eens schertsend: „het al coholmuseum" wordt genoemd en mensen uit alle delen van Nederland aantrekt. De delicatessenzaak is er voor degenen die van het neusje van de zalm houden. Fen winkel voor mensen met een gevulde beurs, die op die manier zelfs nog aan een stukje „sociaal werk" doen, door er voor te zorgen, dat mens en dier kunnen blijven eten. Niet altijd eenvoudig overigens, zeker niet na het voorbije natte seizoen, dat heel wat tweede woningbezitters in hun eerste woningen hield. Ook de geiten hebben er onder geleden. Er was weinig voedsel te krijgen en dan nog verschrikkelijk duur. Waar De Haan's Fokbedrijf toch al een verzamelplaats is voor allerlei bijzondere dingen, is het geen wonder dat er ook enkele exemplaren te vinden zijn van het intussen schaars geworden „Zeeuwse Melk- schaap." De kudde is niet erg groot, de duingrond is niet al te best voor dit ras, maar nu Staatsbosbeheer van plan is om deze scha pen ook op vruchtbaarder grond te gaan houden heeft men wat meer moed op het behoud van deze schapesoort gekregen. Dan zijn er nog de twee bijenrassen: een vriendelijk soort. Vorig jaar werd er niemand gestoken. Misschien dat het dit jaar lukt om in de winkel duinhoning uit eigen bedrijf aan te bieden. Die winkel levert al heel wat produkten van „eigen bodem", zoals de kaas, het geitelamsvlees, wol en groente en kruiden uit eigen tuin. Ideeën zijn er genoeg om dit assortiment uit te breiden: bijvoorbeeld met een zelf- bedrukte zakdoek die uitstekend dienst kan doen als koffiefilter. Wie in Haamstede komt om kennis op te doen kan dit op allerlei manieren. De vaste bezetting doet regelmatig mee aan allerlei cursussen zoals: een cursus geiten- houden, kaas maken, handmelken (binnen kort een op eigen bedrijf), en schapen scheren. Het hele complex van specialismen, liever gezegd gedoe (want gedaan wordt er heel wat) brengt met zich mee, dat er vaak 18

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1975 | | pagina 18