„Den Hoek" eldorado voor kokkerellende gastronomen Rustiek gelegen eethuisje in Vlaams krekengebied bij Assenede Gelegenheden waar je op een uitgaans- avondje gezellig kunt dineren zijn er ge noeg te vinden. Maar restaurantjes waar je in de keuken zelf aan de slag kunt, moet je met een lantaarntje zoeken. Toch bestaan ze wis en waarachtig, pu blieke adresjes die aan de keuken actieve gastronoom de mogelijkheid geeft om voor de laat ons zeggen minder gedreven fijnproever zijn kookkunst te bewijzen. Het boeiende van zo'n restaurantje, dat het klaarstomen van het zaterdagse menu fix volgens ongekend recept aan ongekroonde koks toevertrouwt, is het voortdurende verrassingselement. Een aparte belevenis voor diegenen die er komen eten. In zo'n surprise-restaurant is er namelijk geen sprake van een Franse keuken alleen of een Spaanse keuken, noch van een Chinese of een Indische, maar er ontwikkelt zich een eethuis dat een wereldlijk inge stelde keuken heeft. Dat is nu juist het „exquise" effect van een restaurant, overigens zonder veel fi nancieel gewin, dat met deze formule praktiseert. En heus, de smaak is meestal raak, want je kunt er steevast van op aan, dat de gecharterde gastkok altijd alle re gisters van zijn gastronomisch kunnen open trekt om geen modderfiguur te slaan. Begrijp goed, op zo'n dag van profes sionele keukenarbeid wordt hij niet alleen door onbekende restaurantgangers gewogen, maar zit het eethuis ook stampvol met vrienden en bekenden, die zijn gerechten ook smakelijk met de punt van de tong willen waarderen. Dichtbij ligt zo'n restaurantje, dat op non-professionele basis werkt. Ongeveer op de grens van België met Zeeuwsch-Vlaan- Broer van kok Patrick treedt op als sommelier. Foto: Paulus Maartense, Hoek. deren, op een steenworp afstand van Phi lippine, Sas van Gent en Boekhoute, ligt het Vlaamse eethuisje „Den Hoek". Precies in de oksel van de T-kruising Holleken Durnendijk, gelegen middenin de open vel den, bij schilderachtige kreken, omzoomd door statige bomen, in de gemeente Asse nede. Dar is zo'n adres waar elke zater dagavond want dan alleen is „Den Hoek" voor diner open een andere kok of kokkin de pollepel in de keuken zwaait. Als je dit eendagsrestaurant niet van horen zeggen zou kennen, dan rij je er onher roepelijk glad langs. Vooral op de zondagen „bollen" er heel wat mensen voorbij, want „Den Hoek" staat aan de door Vlaanderen slingerende krekenroute. Van buiten ziet het er uit als een rustiek, artistiek gesoigneerd ver blijf met een door dicht groen besloten hof. Daar is het. Begin. Eenmaal binnen proef je de sfeer die de buitenkant reeds kenmerkt: ongedwongen heid. Er bestaan op „Den Hoek" geen rituelen, die alle beroepsrestaurants door gaans er op nahouden. Het is er gewoon anders. Twee jaar geleden zijn Pim en Kiki de Rudder er voor hun plezier mee begonnen. En vandaag, twee jaar later, is hun plezier nog even groot, zo niet groter. Eigenlijk was het meer Kiki's idee dan van Pim, want die moest door dit experiment, op één kamer na, zijn privaat rustadres voor wat betreft de weekends opgeven. Pim de Rudder, die van beroep architect is en bovendien de zeer bekend staande kunstgalerij „Margaretha de Boevé" in As- senede's dorpskern drijft, heeft er geen spijt van dat hij aan de wens van zijn vrouw heeft toegegeven. „Van meet af aan hebben we het als een experiment be schouwd. De meesten zagen er weinig heil in en gaven ons geen lange tijd van adem. Grootste probleem dar ons eigenlijk bezig hield was: zijn er wel genoeg vrije tijdskoks. Nou, daar zijn we intussen wel achter gekomen. Het aantal is onuitputtelijk", zegt Pim de Rudder. Inderdaad is de lijst namen van mensen die op „Den Hoek" al eens en soms zelfs meermalen gekookt hebben, zeer indruk wekkend. Het opvallende is dat je ama teurkoks onder alle rangen en standen vindt. Aan Kiki in het bijzonder moet de eer worden toegedicht, dat zij steeds weer nieuwe sterren voor de keuken weet te vinden. „In het begin ging het wel 's wat stroef en zo nu en dan is er nog wel eens zo'n periode, om je programma sluitend te krij gen. Want al die zaterdagdata moeten vooruit gepland worden. Op het ogenblik hoef ik me in elk geval geen zorgen te maken, want ik zit al tot en met de eerste twee maanden van '76 volgeboekt." Het is best een leuke wetenswaardigheid om te vertellen wie er zoal in de keuken van „Den Hoek" in de potten en pannen hebben geroerd. De gastkoks komen overal vandaan. De meesten komen uit het Vlaan- dercnland, zowel van Nederlandse als van Belgische zijde. Artsen, chirurgen, advocaten, acteurs, dichters, schrijvers, kunstschilders, fotogra fen, bedrijfsdirekteuren, pr-mannen, huis vrouwen, uitgevers en zovele anderen cre- eerden maaltijden. Soms droegen de menu's een bepaald motto of waren in een be paalde kleur samengesteld, maar bovenal ging het om de specialiteit die naar in heems of uitheems dictee werd bereid. Onlangs stond wat bijna niemand wilde geloven de bekende Vlaamse toneel- 14

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1975 | | pagina 14