„Den Hoek" eldorado voor
kokkerellende gastronomen
Rustiek gelegen eethuisje in Vlaams krekengebied
bij Assenede
Gelegenheden waar je op een uitgaans-
avondje gezellig kunt dineren zijn er ge
noeg te vinden. Maar restaurantjes waar
je in de keuken zelf aan de slag kunt,
moet je met een lantaarntje zoeken.
Toch bestaan ze wis en waarachtig, pu
blieke adresjes die aan de keuken actieve
gastronoom de mogelijkheid geeft om voor
de laat ons zeggen minder gedreven
fijnproever zijn kookkunst te bewijzen. Het
boeiende van zo'n restaurantje, dat het
klaarstomen van het zaterdagse menu fix
volgens ongekend recept aan ongekroonde
koks toevertrouwt, is het voortdurende
verrassingselement. Een aparte belevenis
voor diegenen die er komen eten.
In zo'n surprise-restaurant is er namelijk
geen sprake van een Franse keuken alleen
of een Spaanse keuken, noch van een
Chinese of een Indische, maar er ontwikkelt
zich een eethuis dat een wereldlijk inge
stelde keuken heeft.
Dat is nu juist het „exquise" effect van
een restaurant, overigens zonder veel fi
nancieel gewin, dat met deze formule
praktiseert. En heus, de smaak is meestal
raak, want je kunt er steevast van op aan,
dat de gecharterde gastkok altijd alle re
gisters van zijn gastronomisch kunnen open
trekt om geen modderfiguur te slaan.
Begrijp goed, op zo'n dag van profes
sionele keukenarbeid wordt hij niet alleen
door onbekende restaurantgangers gewogen,
maar zit het eethuis ook stampvol met
vrienden en bekenden, die zijn gerechten
ook smakelijk met de punt van de tong
willen waarderen.
Dichtbij ligt zo'n restaurantje, dat op
non-professionele basis werkt. Ongeveer op
de grens van België met Zeeuwsch-Vlaan-
Broer van kok Patrick treedt op als sommelier.
Foto: Paulus Maartense, Hoek.
deren, op een steenworp afstand van Phi
lippine, Sas van Gent en Boekhoute, ligt
het Vlaamse eethuisje „Den Hoek". Precies
in de oksel van de T-kruising Holleken
Durnendijk, gelegen middenin de open vel
den, bij schilderachtige kreken, omzoomd
door statige bomen, in de gemeente Asse
nede. Dar is zo'n adres waar elke zater
dagavond want dan alleen is „Den Hoek"
voor diner open een andere kok of
kokkin de pollepel in de keuken zwaait.
Als je dit eendagsrestaurant niet van horen
zeggen zou kennen, dan rij je er onher
roepelijk glad langs.
Vooral op de zondagen „bollen" er heel
wat mensen voorbij, want „Den Hoek"
staat aan de door Vlaanderen slingerende
krekenroute. Van buiten ziet het er uit
als een rustiek, artistiek gesoigneerd ver
blijf met een door dicht groen besloten
hof. Daar is het.
Begin.
Eenmaal binnen proef je de sfeer die de
buitenkant reeds kenmerkt: ongedwongen
heid. Er bestaan op „Den Hoek" geen
rituelen, die alle beroepsrestaurants door
gaans er op nahouden. Het is er gewoon
anders.
Twee jaar geleden zijn Pim en Kiki de
Rudder er voor hun plezier mee begonnen.
En vandaag, twee jaar later, is hun plezier
nog even groot, zo niet groter. Eigenlijk
was het meer Kiki's idee dan van Pim,
want die moest door dit experiment, op
één kamer na, zijn privaat rustadres voor
wat betreft de weekends opgeven.
Pim de Rudder, die van beroep architect
is en bovendien de zeer bekend staande
kunstgalerij „Margaretha de Boevé" in As-
senede's dorpskern drijft, heeft er geen
spijt van dat hij aan de wens van zijn
vrouw heeft toegegeven. „Van meet af aan
hebben we het als een experiment be
schouwd. De meesten zagen er weinig heil
in en gaven ons geen lange tijd van adem.
Grootste probleem dar ons eigenlijk bezig
hield was: zijn er wel genoeg vrije tijdskoks.
Nou, daar zijn we intussen wel achter
gekomen. Het aantal is onuitputtelijk", zegt
Pim de Rudder.
Inderdaad is de lijst namen van mensen
die op „Den Hoek" al eens en soms zelfs
meermalen gekookt hebben, zeer indruk
wekkend. Het opvallende is dat je ama
teurkoks onder alle rangen en standen
vindt. Aan Kiki in het bijzonder moet de
eer worden toegedicht, dat zij steeds weer
nieuwe sterren voor de keuken weet te
vinden.
„In het begin ging het wel 's wat stroef
en zo nu en dan is er nog wel eens zo'n
periode, om je programma sluitend te krij
gen. Want al die zaterdagdata moeten
vooruit gepland worden. Op het ogenblik
hoef ik me in elk geval geen zorgen te
maken, want ik zit al tot en met de eerste
twee maanden van '76 volgeboekt."
Het is best een leuke wetenswaardigheid
om te vertellen wie er zoal in de keuken
van „Den Hoek" in de potten en pannen
hebben geroerd. De gastkoks komen overal
vandaan. De meesten komen uit het Vlaan-
dercnland, zowel van Nederlandse als van
Belgische zijde.
Artsen, chirurgen, advocaten, acteurs,
dichters, schrijvers, kunstschilders, fotogra
fen, bedrijfsdirekteuren, pr-mannen, huis
vrouwen, uitgevers en zovele anderen cre-
eerden maaltijden. Soms droegen de menu's
een bepaald motto of waren in een be
paalde kleur samengesteld, maar bovenal
ging het om de specialiteit die naar in
heems of uitheems dictee werd bereid.
Onlangs stond wat bijna niemand wilde
geloven de bekende Vlaamse toneel-
14