krab of het stukje krab kan met een
draadje op de haak worden gebonden. Een
tipje voor deze montage is, dat u door
aan beide kanten van de krab een tengeltje
uit te trekken, een mooie insteek maakt
voor de stalen octopus haak, die u bij voor
keur dwars door het krabbenlijf moet
steken.
Wie met 90 tot 175 gram lood in felle
stroom minstens 100 meter afstand moet
overbruggen om de vis aan de kieuwen te
komen, kan met deze montage niet terecht.
De krachtige verre worp, die nodig is, ram
melt de zachte krab aan diggelen. En alles
wat er nog aan krabbevlees aan de haak
blijft hangen, slaat te pletter als het be-
aasde haakje op het water klettert in de
lanceer-landing. Er moet dus iets anders
op gevonden worden.
Het geheim.
Jarenlang heeft een Belgische zeehen
gelaar op concoursen triomfen gevierd op
zachte krab. Niemand kon ontdekken, hoe
hij het fikste, zijn kleine krabbetjes met
daverend geweld op een 4 meter lange zee-
hengel met vaak 200 gram lood in de
laaiende stroom te kieperen. Hij bond de
krab niet vast, draaide geen elastiekjes
of cellofaantje om de krab of iets
Tot onlangs een pientere Britse vis-
vriend van me het probleem oploste en
meteen het geheim onthulde, dat onze Bel
gische kampioen zo lang gekoesterd had.
Hij viste met diepgevroren krabbetjes. Al
is dat nog wat al te simpel voorgesteld.
Luister maar eens.
U zoekt een portie zachte krab of gewone
krab. U legt deze kruipende rovers in een
bakje met een glycerine zoutoplossing. In
die oplossing gedompeld gaat de krab, waar
in u tevoren een roestvrije stalen haak
heeft gestoken, de diepvries in. Voor mijn
part zit de krab met haak prachtig in een
ijsblokje ingevroren.
U raadt het al. Aan het viswater kunt u
de diepgevroren krab met voorgemonteerde
haak meteen op het aaslijntje steken. U
heeft geen centje pijn met de ruwste worp
over welke afstand of op welk loodgewicht
dan ook. In feite gooit u een stukje aas,
dat bijna zo hard is als steen. Dat kan
gewoon niet kapot gesmeten worden. In
diepgevroren toestand zal het krabbetje
ook de landing op het wateroppervlak
prachtig overleven. Al gooide u dit harde
aasje in het zanddan was er nog
niets aan de hand.
Geen ijslollie.
U voelt wel, dat u bij voorkeur natuur
lijk geen ijslollie met ingevroren krab moet
gebruiken. Met een beetje overleg is het
heel goed mogelijk kort voor het gebruik
van dit diepvries-aas, de ingevroren krab
bijvoorbeeld 10 minuten tot een kwartiertje
te laten ontdooien. Binnen enkele minuten
is de krab dan helemaal ontdooid, als ze
op de zeebodem ligt te pronken.
Gelooft u me, ik heb grote zeebaars
en kabeljauw zelfs een diepgevroren krab
zien pakken, die lekker koud in zijn bek
moet zijn geweest. Maar u moet het zo
versieren, dat enige tijd voor het aas ge
bruikt wordt het uiterlijk van de krab
al van alle vriestekenen is ontdaan.
U heeft waarschijnlijk al begrepen, dat
u dit diepgevroren aas thuis vele maanden
kunt bewaren in een diepvrieskast. U zult
onderhand wel snappen, dat u bij een
verre rit naar de kust in de zomer uw
aasbakje moet vervangen door een koelbox
met wat ijs, om niet met een gesmolten
ijs-krab aan het water te komen, die weer
zacht geworden is.
Glycerine-geheim met zout.
Wees nou niet eigenwijs door te zeggen,
dat u dus de krab net zo goed in gewoon
water of een zoutoplossing met water kan
invriezen. De harde feiten zijn, dat bij dit
diepvriesprocédé de krab verpulvert. Het
moet beslist een glycerine-zoutoplossing zijn.
De krab ontdooit als herboren in uiter
lijke vormgeving.
Neem wel stalen roestvrije haken, omdat
het roestproces in zout en diepvries gewoon
doorgaat. Voor mijn part kunt u voor u
de ijslollie-worp maakt, de haak, die uit
de krab steekt, nog even met een handig
hakenslijpertje aanpunten. U zult zeker op
grote paling dan minder kans op een mis
ser hebben bij beet.
U behoeft uw diepvries-geheim niet tot
de zachte krab te beperken. Al is dit de
ideale oplossing voor een krachtige lan
cering over grote afstand van dit fragile
aasje. U kunt beslist ook bliekjes, zand-
spiering, een stukje ingevroren verse inktvis
of zagers en zeewormen op deze wijze
zonder brokken werpen.
U begrijpt natuurlijk wel, dat het vooral
om teer en breekbaar aas gaat. Wie een
visje, b.v. zandspiering zout invriest, zal
spoedig na het ontdooien merken, dat het
spul erg slap wordt en uit elkaar valt.
Een voor-gemonteerde haak in een met
glycerine en zout diepgevroren bliekje of
zandspiering kan de ideale oplossing zijn.
Welnu, de kansen op de zachte krab
in de grote concoursen zijn hiermede weer
gelijk getrokken. Bedenk ook, dat het ge
bruik van een handig koelboxje voor uw
aas ook het voordeel heeft, dat u op wat
ijsblokjes in de box, ook wat diepgekoelde
flesjes bier of frisdrank kunt meenemen.
U kunt uw koelkistje met aas ook als zitje
aan de waterkant gebruiken.
En denk er om, u kunt een hele hoop
aas in de zomer in voorraad maken voor
gebruik in de rest van het jaar. Vries het
in kleine doosjes van plastic in, desnoods
in de kleine margarine-kuipjes.
Experimenteer zelf eens wat met andere
aassoorten. U kunt het hele jaar door over
dodelijk zee-aas beschikken. Van zeebaars
en grote paling en schol tot de kabeljauw
en wijting toe.
En bedenk ook even, dat u de grote
zwarte tappen, die de laatste tijd helemaal
uit Frankrijk worden geimporteerd, ook
leeggestreken in kranten, in diepgevroren
toestand, vele maanden straffeloos bewaard
kunnen worden. Daar is (kabeljauw is er
gek op) zelfs geen glycerine en zout bij
nodig.
C. v. H.
Horizontaal:
3. Niet onaangetast (6).
6. Enthousiast meubel (9).
8. Aangepast kledingstuk (4).
9. Hij zorgt voor een goed contact (10).
10. Poezer (7).
11. Geniepige dingen (7).
12. Verzamelobject (9).
13. Beest op de weg (5).
17. Stuk tuig (7).
19. In deze Zeeuwse gebieden wordt veel
gedanst (10).
20. Zoek maken? (6).
21. Hij begint met de rekening te tonen (7).
Verticaal:
1. Nobel onderdeel (9).
2. Walvisvoer? (5).
3. Geen weken maar dagen (6).
4. Onheilig (11).
5. Zijn dat aanvoerdsters bij een onsma
kelijke bezigheid? (15).
6. Zwarte humor (11).
7. Opdoffer (7).
14. Vreemde snuiter (7).
15. Vogels eten (6).
16. Lange dingen met lange vingers (6).
18. Bedrog? (5).
De oplossing wordt bekend gemaakt in het
volgende „Zeeland Magazine".
OPLOSSING CRYPTOGRAM
Horizontaal:
1. af zakker 8. ochtendkrieken 9.
dracht 10. bessen 12. Romeinen
13. oplaag 14. waagschaal 16. erwt
19. lachsalvo's 22. tijk 23. kleien
24. toelaten.
Verticaal:
2. achtarm 3. koelhuis 4. rede 5.
diefstal 6. krab 7. bereklauw 8.
ondermaats 11. welhaast 15. geluid
17. rusten 18. trekje 20. cent 21.
vlot.
15