krab of het stukje krab kan met een draadje op de haak worden gebonden. Een tipje voor deze montage is, dat u door aan beide kanten van de krab een tengeltje uit te trekken, een mooie insteek maakt voor de stalen octopus haak, die u bij voor keur dwars door het krabbenlijf moet steken. Wie met 90 tot 175 gram lood in felle stroom minstens 100 meter afstand moet overbruggen om de vis aan de kieuwen te komen, kan met deze montage niet terecht. De krachtige verre worp, die nodig is, ram melt de zachte krab aan diggelen. En alles wat er nog aan krabbevlees aan de haak blijft hangen, slaat te pletter als het be- aasde haakje op het water klettert in de lanceer-landing. Er moet dus iets anders op gevonden worden. Het geheim. Jarenlang heeft een Belgische zeehen gelaar op concoursen triomfen gevierd op zachte krab. Niemand kon ontdekken, hoe hij het fikste, zijn kleine krabbetjes met daverend geweld op een 4 meter lange zee- hengel met vaak 200 gram lood in de laaiende stroom te kieperen. Hij bond de krab niet vast, draaide geen elastiekjes of cellofaantje om de krab of iets Tot onlangs een pientere Britse vis- vriend van me het probleem oploste en meteen het geheim onthulde, dat onze Bel gische kampioen zo lang gekoesterd had. Hij viste met diepgevroren krabbetjes. Al is dat nog wat al te simpel voorgesteld. Luister maar eens. U zoekt een portie zachte krab of gewone krab. U legt deze kruipende rovers in een bakje met een glycerine zoutoplossing. In die oplossing gedompeld gaat de krab, waar in u tevoren een roestvrije stalen haak heeft gestoken, de diepvries in. Voor mijn part zit de krab met haak prachtig in een ijsblokje ingevroren. U raadt het al. Aan het viswater kunt u de diepgevroren krab met voorgemonteerde haak meteen op het aaslijntje steken. U heeft geen centje pijn met de ruwste worp over welke afstand of op welk loodgewicht dan ook. In feite gooit u een stukje aas, dat bijna zo hard is als steen. Dat kan gewoon niet kapot gesmeten worden. In diepgevroren toestand zal het krabbetje ook de landing op het wateroppervlak prachtig overleven. Al gooide u dit harde aasje in het zanddan was er nog niets aan de hand. Geen ijslollie. U voelt wel, dat u bij voorkeur natuur lijk geen ijslollie met ingevroren krab moet gebruiken. Met een beetje overleg is het heel goed mogelijk kort voor het gebruik van dit diepvries-aas, de ingevroren krab bijvoorbeeld 10 minuten tot een kwartiertje te laten ontdooien. Binnen enkele minuten is de krab dan helemaal ontdooid, als ze op de zeebodem ligt te pronken. Gelooft u me, ik heb grote zeebaars en kabeljauw zelfs een diepgevroren krab zien pakken, die lekker koud in zijn bek moet zijn geweest. Maar u moet het zo versieren, dat enige tijd voor het aas ge bruikt wordt het uiterlijk van de krab al van alle vriestekenen is ontdaan. U heeft waarschijnlijk al begrepen, dat u dit diepgevroren aas thuis vele maanden kunt bewaren in een diepvrieskast. U zult onderhand wel snappen, dat u bij een verre rit naar de kust in de zomer uw aasbakje moet vervangen door een koelbox met wat ijs, om niet met een gesmolten ijs-krab aan het water te komen, die weer zacht geworden is. Glycerine-geheim met zout. Wees nou niet eigenwijs door te zeggen, dat u dus de krab net zo goed in gewoon water of een zoutoplossing met water kan invriezen. De harde feiten zijn, dat bij dit diepvriesprocédé de krab verpulvert. Het moet beslist een glycerine-zoutoplossing zijn. De krab ontdooit als herboren in uiter lijke vormgeving. Neem wel stalen roestvrije haken, omdat het roestproces in zout en diepvries gewoon doorgaat. Voor mijn part kunt u voor u de ijslollie-worp maakt, de haak, die uit de krab steekt, nog even met een handig hakenslijpertje aanpunten. U zult zeker op grote paling dan minder kans op een mis ser hebben bij beet. U behoeft uw diepvries-geheim niet tot de zachte krab te beperken. Al is dit de ideale oplossing voor een krachtige lan cering over grote afstand van dit fragile aasje. U kunt beslist ook bliekjes, zand- spiering, een stukje ingevroren verse inktvis of zagers en zeewormen op deze wijze zonder brokken werpen. U begrijpt natuurlijk wel, dat het vooral om teer en breekbaar aas gaat. Wie een visje, b.v. zandspiering zout invriest, zal spoedig na het ontdooien merken, dat het spul erg slap wordt en uit elkaar valt. Een voor-gemonteerde haak in een met glycerine en zout diepgevroren bliekje of zandspiering kan de ideale oplossing zijn. Welnu, de kansen op de zachte krab in de grote concoursen zijn hiermede weer gelijk getrokken. Bedenk ook, dat het ge bruik van een handig koelboxje voor uw aas ook het voordeel heeft, dat u op wat ijsblokjes in de box, ook wat diepgekoelde flesjes bier of frisdrank kunt meenemen. U kunt uw koelkistje met aas ook als zitje aan de waterkant gebruiken. En denk er om, u kunt een hele hoop aas in de zomer in voorraad maken voor gebruik in de rest van het jaar. Vries het in kleine doosjes van plastic in, desnoods in de kleine margarine-kuipjes. Experimenteer zelf eens wat met andere aassoorten. U kunt het hele jaar door over dodelijk zee-aas beschikken. Van zeebaars en grote paling en schol tot de kabeljauw en wijting toe. En bedenk ook even, dat u de grote zwarte tappen, die de laatste tijd helemaal uit Frankrijk worden geimporteerd, ook leeggestreken in kranten, in diepgevroren toestand, vele maanden straffeloos bewaard kunnen worden. Daar is (kabeljauw is er gek op) zelfs geen glycerine en zout bij nodig. C. v. H. Horizontaal: 3. Niet onaangetast (6). 6. Enthousiast meubel (9). 8. Aangepast kledingstuk (4). 9. Hij zorgt voor een goed contact (10). 10. Poezer (7). 11. Geniepige dingen (7). 12. Verzamelobject (9). 13. Beest op de weg (5). 17. Stuk tuig (7). 19. In deze Zeeuwse gebieden wordt veel gedanst (10). 20. Zoek maken? (6). 21. Hij begint met de rekening te tonen (7). Verticaal: 1. Nobel onderdeel (9). 2. Walvisvoer? (5). 3. Geen weken maar dagen (6). 4. Onheilig (11). 5. Zijn dat aanvoerdsters bij een onsma kelijke bezigheid? (15). 6. Zwarte humor (11). 7. Opdoffer (7). 14. Vreemde snuiter (7). 15. Vogels eten (6). 16. Lange dingen met lange vingers (6). 18. Bedrog? (5). De oplossing wordt bekend gemaakt in het volgende „Zeeland Magazine". OPLOSSING CRYPTOGRAM Horizontaal: 1. af zakker 8. ochtendkrieken 9. dracht 10. bessen 12. Romeinen 13. oplaag 14. waagschaal 16. erwt 19. lachsalvo's 22. tijk 23. kleien 24. toelaten. Verticaal: 2. achtarm 3. koelhuis 4. rede 5. diefstal 6. krab 7. bereklauw 8. ondermaats 11. welhaast 15. geluid 17. rusten 18. trekje 20. cent 21. vlot. 15

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1976 | | pagina 15