WANDELKAART voerde hem of zijn familieleden ver over de grenzen. Daar maakte hij met een andere wereld kennis. Ook de mosselschippers van jaren her wisten beter de weg in Antwerpen dan in Middelburg. De vrouwen in Yerseke raakten altijd iets eerder bekend met Parijse mode snufjes, dan de dames elders. Ze zijn „mode- gevoelig". Kap- en schoonheidssalons zijn in Yerseke bloeiende zaken. Ja, evenals de mossel-restaurants, maar daarover straks meer. Eerst nog even een wandelingetje over de dijk van de Oosterschelde. (Dat die nu „open" kan blijven dankzij de pijlerdam heeft in Yerseke heel wat vreugde veroor zaakt). Beginnen we bij de „Yerseken Dam", heel vroeger een apart dorp met een eigen kapel. Daar ligt al een café, als u dorst heeft, en er is ook een parkeerterreintje. En nu het wandelpad op, de zeedijk maar volgen in noordelijke en oostelijke richting. Als 't helder weer is zijn aan de overkant zowel SchouwenDuiveland als Tholen te ontwaren. Zowel binnen- als buitendijks liggen de opstallen van de schelpdieren- „industrie": loodsen, ook verwerkende be drijven. Wie Yerseke zegt, zegt nu eenmaal schelpdieren-cultures. Buitendijks zijn aan de staken, die uit het heldere, schone Oosterschelde-water steken ook de mossel percelen waarneembaar, gevestigd op het „verdronken land van Zuid-Beveland", waar eens dorpjes als Couwerve bestonden. Wandel de dijk helemaal rond. Aan de landzijde ligt het dorp, wat langgerekt sinds „Yesendamme" en Yerseke met elkaar door huizenrijen zijn verbonden. Maar het maakt met zijn oudere en nieuwe huizen, zijn moderne maar toch niet-storende be jaardentehuizen, zijn oude gothische kerk met pas weer opgebouwde toren, een wel varende indruk. De wandeling voert u ook tot aan de haven, tegenwoordig ook jachthaven, nu enerzijds de watersport om ruimte vraagt en anderzijds de Yerseker mosselvisser ook vaak in het hoge noorden op de Wadden is, om daar de geliefde schelpdieren op te vissen, die dan daarna in het heldere Oosterscheldewater in bassins verwaterd worden. Maar is niet onlangs goed mosselzaad gevonden in de nabije Grevelingen? Zaad, dat weer op de mosselbanken van de Oos terschelde kan worden „gezaaid". In water van prima kwaliteit, want de (rijks)-directie van de visserijen noemde nog niet zo lang geleden het water van de Oosterschelde van uitstekend gehalte voor de schelpdier cultuur. De sanitaire controle in oester putten, bedrijven, kweekpercelen en op de Yerseke Bank toonde aan, dat de omgeving waaruit de schelpdieren afkomstig zijn, over het algemeen bacteriologisch en toxo- logisch gezien van goede kwaliteit is. Hoe belangrijk is de mosselcultuur voor Yerseke? Volgens het jaarverslag van de visserij over 1975 werden van de mossel cultuur in de Zeeuwse stromen door de handel aan consumptiemossels afgenomen voor een waarde van 28.466.084,31. Vorig jaar werd voor een bedrag van 12.979.261,- aan platte consumptie-oesters verzonden naar buitenland en eigen land. In 1975 werden er een 8.890 m3 schelpen uitgezaaid. Er gaat dus in en rondom Yerseke wel „voor een paar cent om" in de schelpdieren cultures, die ook menigeen in Yerseke werk bezorgt. Voortvarend als de Yersekenaren zijn, experimenteren ze de laatste tijd ook met Franse, Portugeese en Japanse oesters, die op de Yerseke Bank maar eens moeten laten zien hoe ze het „doen" in het Oos terscheldewater. Als hechtplaats voor het zaad dienen soms „oude" lege mosselschel penDe berichten luiden tot nu toe vrij gunstig. Tijd voor een hapje eten, want we zijn al cijferend en wandelend bij de jachthaven beland, waar zich „wat een fraai uitzicht over het water" het restaurant „het Reyinerswaele" bevindt. Het feit, dat we ons daar de spijskaart voor zover het schaal- direen betreft, eens hebben laten decla meren, wil niet zeggen dat we alle andere vis- en mosselrestaurants in Yerseke niet waardig zouden keuren. Men kan vrijwel in elke eetgelegenheid in Yerseke goed en lekker schaaldieren eten. In restaurants als bijvoorbeeld het „Wapen van Yerseke", de „Oesterbeurs", „Nolet", weet men u een goed toebereid mossel- of oestermenu voor te zetten. En in de meeste café's en cafetaria's van Yerseke wil men degene, die het wat eenvoudiger wil doen, ook graag een lekkere mossel maaltijd serveren. Maar de wandeltocht voerde nu eenmaal langs het „Reimerswaele", en ziet wat men u daar voorschotelen kan: rauwe mossels, gekookte mossels en gebakken mossels met friet, mossels „a l'escargot" (dat wil zeggen bereid zoals men wijngaardslakken bereidt), mossels bereid met witte wijnsaus of met rode, Provengaalse saus, de beide laatste geserveerd met puree. Oesters worden u rauw als voorgerecht aangeboden, of ge bakken, gegrilld, of „a l'escargot". Voor wie wil, is daarbij Zeeuws bruinbrood, speciaal gebakken. Lekker eten dus aan de jacht haven, lekker smullen van de schelpdieren ook elders in het dorp aan de Oosterschelde. Een dorp, dat een belangrijk instituut herbergt, dat daar zeer op zijn plaats is: het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek. "1 r - - - - v; Deze instelling is erg geïnteresseerd in de gevolgen die veranderingen in de Zeeuwse wateren (zoals de Deltawerken) hebben meegebracht voor planten en dieren, die in die zoute en brakke waterstromen van Zeeland, huizen. De pas geridderde di- rekteur van dat instituut zei onlangs in een restaurant tijdens een interview, dat hij vrijwel alles at, wat de zee aan eetbaars biedt, maar dat nu net mossels „zijn sterkste zijde niet waren". Daarom nam hij maar een kippetje. En ook dat kan, want Yerseke, zijn men sen, en zijn eetgelegenheden zijn veel- zijdiger dan u misschien denkt! Joris van Hoedekenskerke. Sinds een aantal jaren woon ik in Bos koop en als Zeeuwse heb ik nog steeds een zwakke plek voor al wat Zeeuws is. Af en toe wil ik ook graag een stukje Zeeland laten zien aan niet-Zeeuvven. Zo ook op een zaterdag in september. Vanuit mijn woonplaats wilde ik pro beren om aan een wandelvergunning te komen voor het waterwingebied in Oost- kapelle en vroeg aan iemand van de be treffende instantie mij zo'n wandelkaart toe te zenden. „Maar mevrouw", was het antwoord, „dat kunnen wij niet doen, wij sturen nooit kaarten op. U kunt ze gewoon afhalen." Ik herinnerde de persoon eraan, dat zijn kantoor waarschijnlijk op zaterdag gesloten zou zijn. „Ja, op zaterdag is ons kantoor gesloten", werd beaamd, „maar de hele week kunt u ze afhalen". Ik herinnerde de persoon er aan, dat ik in Boskoop woon. „Oh, even vragen". Maar ook dat leverde geen succes op. Jammer! Ik ben één van de gelukkige mensen, die familie in Zeeland hebben. Arme mensen, die dat niet hebben! G. Karman, Boskoop. 6

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1976 | | pagina 6