Feest. Een ritje brengt ons even later bij Mos- selbank b.v., één van de dochters van het bedrijf. Daar worden de verse mosselen gewassen, onthaard, gesorteerd en dan zand vrij verpakt. We mogen het zien en krijgen een nog rauwe mossel ter keuring gepre senteerd. Ik moet even slikken, maar de fotograaf lust dat wel. Hij prijst de kwa liteit. Even later, op de diepvriesafdeling van de conservenfabriek van Cornelisse, loopt mij het water uit de mond. Daar liggen bij een temperatuur van min 25 graden, prachtige vette mosselen in een halve schelp, overdekt met kruidenboter. We mogen ze thuis proberen. Weer terug bij het kantoor konstateert de fotograaf dat de mosselen er prachtig uitzien dit jaar. Maar dat is een grapje. Hij wijst erbij naar de bijna rijpe peren in de boomgaard aan de Grintweg. Nou ja, gelijk had hij wel. M'n zak met verse mosselen lekt en de spoorwegen zullen me de rit naar huis misschien niet in dank hebben afgenomen, maar 's avonds is het feest. Met Zeeland's Roem, die we luid hebben toegejuicht. Want ,,'n mosseltje doen" blijft lekker. In Zeeland en daar buiten En dat wisten gelukkig onze voorvaderen al De heer De Leeuw drukte ons bij het weggaan nog wat mosselrecepten in de hand. We geven ze graag hierbij aan u door. Mosselhachée voor 4 personen. Bereidingstijd plm. 25 min. Benodigdheden: 3 grote uien, 1 win terpeen V2 eetlepel azijn, 1 laurier blad, 1 kruidnagel, 125 gram boter, zout, peper en kerriepoeder naar smaak. De uien, 125 gram boter, winterpeen, azijn, laurierblad, kruidnagel, zout, peper en kerriepoeder in 2lh dl water laten trekken. Daarna de mos selen toevoegen. Het geheel 10 min. laten sudderen. Opdienen met ge kookte aardappelen. Gekookte mosselen voor 4 pers. Bereidingstijd plm. 15 min. Benodigdheden: soepgroente-pakket of 1 ui, selderij, 1 wortel, 1 stukje prei, 2 borrelglaasjes witte wijn, rosé of sherry, zout en peper. 4 dl water aan de kook brengen. soepgroente toevoegen. Dit geheel plm. 10 min. koken, daarna de mos selen en 2 glaasjes wijn of sherry toevoegen. Zout en peper naar smaak 5 min. laten sudderen. Opdienen met brood. Gefrituurde mosselen voor 4 pers. met pikante saus. Bereidingstijd 10 minuten. Benodigdheden: 6 eetlepels mayo naise, 3 eetlepels tomatenketchup, 3 eetlepels cognac of sherry, 3 thee lepels azijn of citroensap, peper en zout naar smaak. Dipsaus klaarmaken van mayonaise, tomatenketchup, enz. De mosselen 2 a 3 min. frituren. De mosselen opdienen met brood of frites. Gebakken mosselen voor 4 pers. Bereidingstijd plm. 15 min. Benodigdheden: 2 uien, boter, peper en zout. De uien fruiten, hierna de mosselen toevoegen. Peper en zout naar smaak Het geheel bakken tot de mosselen goudbruin zijn. De mosselen opdie nen met brood. De oude gebroeders De Leeuw met de mosselaars van 't eerste uur. 9

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1979 | | pagina 9