Feest.
Een ritje brengt ons even later bij Mos-
selbank b.v., één van de dochters van het
bedrijf. Daar worden de verse mosselen
gewassen, onthaard, gesorteerd en dan zand
vrij verpakt. We mogen het zien en krijgen
een nog rauwe mossel ter keuring gepre
senteerd. Ik moet even slikken, maar de
fotograaf lust dat wel. Hij prijst de kwa
liteit. Even later, op de diepvriesafdeling
van de conservenfabriek van Cornelisse,
loopt mij het water uit de mond. Daar
liggen bij een temperatuur van min 25
graden, prachtige vette mosselen in een
halve schelp, overdekt met kruidenboter.
We mogen ze thuis proberen.
Weer terug bij het kantoor konstateert
de fotograaf dat de mosselen er prachtig
uitzien dit jaar. Maar dat is een grapje.
Hij wijst erbij naar de bijna rijpe peren
in de boomgaard aan de Grintweg.
Nou ja, gelijk had hij wel. M'n zak met
verse mosselen lekt en de spoorwegen zullen
me de rit naar huis misschien niet in dank
hebben afgenomen, maar 's avonds is het
feest. Met Zeeland's Roem, die we luid
hebben toegejuicht. Want ,,'n mosseltje
doen" blijft lekker. In Zeeland en daar
buiten
En dat wisten gelukkig onze voorvaderen
al
De heer De Leeuw drukte ons bij
het weggaan nog wat mosselrecepten
in de hand. We geven ze graag hierbij
aan u door.
Mosselhachée voor 4 personen.
Bereidingstijd plm. 25 min.
Benodigdheden: 3 grote uien, 1 win
terpeen V2 eetlepel azijn, 1 laurier
blad, 1 kruidnagel, 125 gram boter,
zout, peper en kerriepoeder naar
smaak.
De uien, 125 gram boter, winterpeen,
azijn, laurierblad, kruidnagel, zout,
peper en kerriepoeder in 2lh dl
water laten trekken. Daarna de mos
selen toevoegen. Het geheel 10 min.
laten sudderen. Opdienen met ge
kookte aardappelen.
Gekookte mosselen voor 4 pers.
Bereidingstijd plm. 15 min.
Benodigdheden: soepgroente-pakket
of 1 ui, selderij, 1 wortel, 1 stukje
prei, 2 borrelglaasjes witte wijn, rosé
of sherry, zout en peper.
4 dl water aan de kook brengen.
soepgroente toevoegen. Dit geheel
plm. 10 min. koken, daarna de mos
selen en 2 glaasjes wijn of sherry
toevoegen. Zout en peper naar smaak
5 min. laten sudderen. Opdienen met
brood.
Gefrituurde mosselen voor 4 pers.
met pikante saus. Bereidingstijd 10
minuten.
Benodigdheden: 6 eetlepels mayo
naise, 3 eetlepels tomatenketchup,
3 eetlepels cognac of sherry, 3 thee
lepels azijn of citroensap, peper en
zout naar smaak.
Dipsaus klaarmaken van mayonaise,
tomatenketchup, enz. De mosselen
2 a 3 min. frituren. De mosselen
opdienen met brood of frites.
Gebakken mosselen voor 4 pers.
Bereidingstijd plm. 15 min.
Benodigdheden: 2 uien, boter, peper
en zout.
De uien fruiten, hierna de mosselen
toevoegen. Peper en zout naar smaak
Het geheel bakken tot de mosselen
goudbruin zijn. De mosselen opdie
nen met brood.
De oude gebroeders De Leeuw met de mosselaars van 't eerste uur.
9