Op culinaire „pelgrimstocht" (II) In Zeeland, het land waar het eten goed is „ZEELAND MAGAZINE". CULINAIR AVONTUUR MET Tekst: Georges de l'Escaut. We hebben al weer bruine bonen gegeten: nieuwe oogst uit eigen hof. En de zomerse spitskooltjes smaakten feestelijk, licht kruidig. Zelfs de verse uien van eigen grond zijn al verwerkt tot een heerlijke hachee alle eer aangedaan. Eenvoudige, eerlijke kost is niet te versmaden. Integendeel, ze smaakt des te beter als men zich van tijd tot tijd eens „culinair uitleeft" in één van die eetpaleisjes, die Zeeland rijk is. „Lusthoven" zijn het, waar men bij een goede teug wijn en een tongstrelend staaltje van verfijnde kookkunst zich even „een ander mens" kan gevoelen. Onze medewerker Georges de 1' Escaut bezocht samen met zijn vrouw Oursette een aantal Zeeuwse res taurants. Op deze pagina's kunt u weer kennisnemen van het culinair avontuur van het smulgrage paar. Het ligt in onze én hun bedoelingen ook in volgende nummers van Zee land Magazine verslag te laten uit brengen van tongstrelende ervarin gen, opgedaan in weer andere eet- gelegenheden van klasse. Want Zee land telt een aantal culinaire heilig dommen, wier namen behalve in Michelingidsen en andere geloofwaar dige geschriften ook de moeite waard zijn in Zeeland Magazine ver meld te worden. En niet alleen de namen, maar ook de heerlijkheden, die er in die etablissementen te genieten vallen, dienen beschreven te worden. Opdat ook u, waarde lezer, er uw voordeel mee zult kunnen doen. Wij zijn graag uw gids in Zeeland, het land waar het eten goed is Oursette en ik hadden ook nu weer het genoegen in een paar van Zeeland's unieke restaurants uit eten te mogen gaan. We zullen proberen in dit nummer van Zeeland Magazine van deze culinaire pelgrimstocht verslag uit te brengen. De ook in de advertentie gebruikte foto van „Restaurant Katseveer". „Katseveer". Cora en Nico van der Wolf hebben van het oude veerhuis aan het Katseveer te Wilhelminadorp een uniek restaurant weten te maken, waarvan onlangs op uitbundige wijze het tienjarig bestaan werd gevierd. Terecht, want het is er heerlijk eten in het aan de zeedijk gelegen etablissement, welks grote ramen een goed uitzicht bieden over de polders en het water van de Zand- kreek met de oude veersteiger. De in „don ker" gehouden stoelen en tafels zijn ruim opgesteld. Dat bevordert de „privacy" van de gasten en vergemakkelijkt het bedienen, maar doet aan de intimiteit niets tekort. Aan de bar hadden we een drankje vooraf: Oursette een rode Vermout en ik een Campari. Al nippende bewonderden we de scheepsmodellen in flessen, de kompas sen en stuurwielen, de tekeningen en aqua rellen die mede de sfeer in dit restaurant bepalen. Bij de keus van het menu laat Oursette zich weer leiden door haar voorkeur voor een excellente biefstuk. Het wordt een zacht-malse Tournedos met Beaurnaise- saus, die haar enthousiaste kreten ontlokt vanwege het luchdg-romige karakter. Er is daarbij keuze uit de soorten groenten van het seizoen en aardappeltjes, zowel frites als gebakken. Mosselen zijn voor mij altijd een grote bekoring. Nico van der Wolf weet hoe hij mijn „mosselliefde" moet beantwoorden: met drie verschillende mosselschoteltjes. Maar laat ik het voorgerecht niet vergeten: een kopje truffelsoep met een zeer fijne aromatische smaak. En nu mijn mosselschoteltjes. Ik kreeg gepofte mosselen met een champagnesausje: mosselen „mauclade", gekookt in eigen vocht met roomsaus, kerrie en look; en mosselen op de manier van slakken, gegrild met knoflookboter, de „Moules a l'escar- gots". Een fles Riesling uit de Elzas 35, vindt bij zo'n maaltijd wel haar weg. (U heeft al opgemerkt ook na lezing van het vorige artikel dat wij fanatieke witte wijndrinkers zijn, met een voorliefde voor Elzaswijnen. Maar bij een volgende gele genheid zullen we eens onze indruk geven van één van de vele voortreffelijke rode wijnen). We namen ijs met slagroom (ik alleen de room) en aan de bar nog een kopje thee toe. Niet „zo maar" thee, want Cora zet haar gasten een groot blad voor met busjes thee uit India, Ceylon, China en andere streken. Je kunt dan je keuze maken en desgewenst mengen. Voor dit charmant dinertje tellen we 142,neer. Even 70,— per persoon dus. In restaurant Katseveer kan men zich ook een „Menu de Zélande" laten serveren voor 60,en wat een heerlijkheden: vissoep, mosselen „mouclade". Coquille St. Jaques (een verrukkelijke schelp), Sole Meunière (tong), diverse verse vruchten en koffie. Maar er is voor 33,50 ook een uitstekende kalfszwezerik of een biefstuk. En de T-bone- steaks van „Katseveer" hebben wijd en zijd faam! De wijnen variëren per glas van 3,50 tot 5,50. Er zijn flessen Bordeaux, Bour gognes, Beaujolais, Rhönes en Rosé, die in prijs varieren van 22,50 (de Blanc des Blancs) tot een Chateau Neuf du Pape van 85,—. Kortom: bij „Katseveer" kan men het zich net zo bescheiden of net zo duur maken als men zelf wil. De sfeer en ge zelligheid in dit toch wel typisch Zeeuwse eethuis (op hoogtij-dagen hijst Nico de Zeeuwse vlag aan een grote mast op de dijk) zullen er niet onder lijden. ,,'t Veerhuis". Enkele kilometers verder aan het Veerse Meer bij Wolphaartsdijk ligt een ander voormalig veerhuis, dat met succes tot een restaurant is omgetoverd. Hier zwaaien Fred van Mierlo en zijn vrouw Mary de culinaire scepter. Voor Fred geldt dat let terlijk, want hij is zijn eigen chef-kok. Gekleed in smetteloos wit voert hij zijn „brigade" aan in de strijd tegen uw honger. Nou, honger. Nee, gelukkig niet. Maar uw eetlust weet men in dit restaurant wel te stimuleren. Niet voor niets noemt Ro tisserie ,,'t Veerhuis" te Wolphaartsdijkse- veer zich „le Sanctuaire du bien manger", het „heiligdom van het lekker eten"! Fred hij maakt zo op het oog een zeer ernstige indruk, maar is voor meer ingewijden een vaardig moppenverteller is een beroemdheid vanwege zijn sausen, die dan ook hoogstens geëvenaard, maar zelden of nooit overtroffen worden. Deze roem zal er ongetwijfeld toe hebben bij gedragen, dat ook dit restaurant met een „ster" werd vereerd. Terwijl de wind door de tuigages van de zeilboten in de Wolphaartsdijkse jacht havens speelde en voor een „rinkelende" achtergrondmuziek zorgde, keken we toe hoe Van Mierlo en zijn kok zich beijveren om aan onze smulpaap-neigingen toe te geven. Maar vóór het opdienen even een korte interieurbeschrijving van het „Veerhuis". Wie het statige witte huis binnenkomt, vindt rechts de bar, in donkere tinten een intieme sfeer bevorderend. Hier is de plaats waar gemijmerd of gelachen en altijd wel wat gedronken wordt, voor men aan tafel gaat. Links van de hal ligt het eigenlijke restaurant, in bruine en zachtgele kleuren 22

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1981 | | pagina 22