Foto van Rotisserie 't Veerhuis. gemeubileerd en gestoffeerd, met een open keuken en een imposant rek met wijnen. Uitzicht uiteraard op het Veerse Meer. Mijn liefde voor alles wat in zee leeft en eetbaar is, speelde mij weer parten. Ik nam een mosselsoep vooraf, Oursette zag meer in heldere ossestaartsoep. Het zou „uit de kunst zijn" had „de chef" gezegd en het was „uit de kunst". Dat gold ook voor mijn „Turbot finnet chablis", een eer lijke vis-met-stijl en voor de „Tournedos Chevreuil", die Oursette met smaak con sumeerde. Wij met z'n tweetjes toch niet om een woordje verlegen zittend gaan nu niet proberen de sausen van onze excellente hoofdschotels te beschrijven. Die waren zo tongstrelend, dat wij uit eerbied voor „grootmeester van de saus" Van Mierlo er het zwijgen toe doen. Gaat u ze zelf maar proeven en u wordt ook sprakeloos. Overdreven? Nauwelijks! Oursette nam het „Dessert du Jour" (waar onder meer ook ijs bij was) en ik een vruchtensalade als „toetje". Bij dit al les dronken we een fruitige Sylvaner. Kos ten, inbegrepen twee drankjes aan de bar: 165,50, dus 82,75 per persoon. Niet voor niets, maar toch een bedragje dat bewijst dat men bij een etentje in een dergelijk klasse-restaurant geen „honderden guldens" moet neertellen. Het „menu dégustation" zeven gangen kost in het Veerhuis 95, Voor 65,per persoon de wijn buiten beschouwing gelaten heeft men er het beroemde „Menu de Waterzooi": salade van kreeft, garnalen en rivierkreef tjes, een vissoepje, een schotel van tong, tarbot en zeeduivel in lichte kreeftensaus, en een dessert van het seizoen vormen de gangen van deze culinaire compositie, die visliefhebbers zuchten van verlangen zal doen slaken. Tong, op diverse manieren klaargemaakt (beroemd is de „Sole chez Freddy") kost 39,50 per schotel. Diezelfde prijs vraagt men in het Veerhuis voor zwezerik, osse- haas, ribstuk, lamskoteletten en lamsbout. Uw voorgerechtje kan in prijs variëren van heldere groentesoep 6,50) tot verse ganze- lever 32,50). Wijn kan per glas worden geschonken. Wilt u „duur doen"? Er is uit de „cave du patron" een Chateau La Tour '64 van 195,Maar er zijn Bordeaux en Beau- jolais van 34,50 per fles, Bourgognes van 38,25 tot 89,50 (Aloxe Corton Latour), Rosé's van 27,50 tot 39,75. En onze goede fles witte Sylvaner vroeg 31,50. Een avondje uit in „Het Veerhuis" zult u niet licht vergeten! „Campveerse Toren". Daar waar eens de edelen en kooplieden van Veere vanuit „den Hoofttoren" over de golven van het (toen nog open) Veerse Gat uitkeken naar hun schepen, staat nog de Campveerse Toren; hotel, café en res taurant. Evenals de twee hierboven be schreven eethuizen ook bij een inmiddels opgeheven veer dat van Veere op Kam perland gelegen. Die Campveerse Toren, thans onder de direktie van de heer H. A. van Cranenburgh, speelde een rol in onze vaderlandse, zowel als culinaire geschiede nis. Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon hielden er op 21 juni 1575 hun bruiloftsmaal. Ook nu nog ademen zowel exterieur als interieur van deze imposante „toren-aan- zee" een historische sfeer. Het op de eerste verdieping onder een zware balkenzolder gelegen restaurant telt slechts drie vensters, aangebracht in nissen. Dat werkt enerzijds een beetje belemmerend voor het fraaie uitzicht, maar geeft anderzijds toch ook wel een goede indruk van hoe het vroeger geweest moet zijn toen er 's avonds de kaarsen brandden (dat gebeurt ook nu nog) en de houtblokken knetterend vonken ver spreidden in de ook nu nog aanwezige grote haard-met-schouw. Na bestudering van de „Prijskaart van spijzen van zee, vee en veld" viel onze keus op een menu van 49,50. Na het aperitief (niet inbegrepen) serveerde men ons een „huisgemaakte paté", kippenbouillon met tomaat, en gebakken tongfilets met verse vruchten. Chocolade mousse als dessert. De paté twee schijven, gegarneerd met tomaat, sla en schijfjes sinaasappel, opge diend met brood en roomboter kon ons beider goedkeuring wegdragen. De kippen bouillon, smeuïg, licht zoetig van smaak, kon ons bekoren. Maar over het hoofdge recht, de tongfilets, wil ik toch wel een kleine kritische kanttekening maken. „Slecht" was het zeer zeker niet! Als het in een wegrestaurant of supermarkt restaurant van eenzelfde kwaliteit was ge weest, hadden we de lof-trompet gestoken en met complimentjes gestrooid. Maar in een restaurant van naam als de Campveerse Toren hadden we toch iets meer verfijning verwacht. Nogmaals, het hoofdgerecht (daar gaat het om) was redelijk eetbaar, maar stond toch té ver weg van de „haute cui sine", die men in een restaurant als dit ook bij de goedkopere schotels mag ver wachten. De chocolade mousse maakte weer veel goed. Maarwaarom werd er in zo'n ijltempo bediend? Zeker, het was erg druk die avond, maar dat mag in een klasse restaurant nimmer de reden zijn om de wijn (een redelijke „Sylvaner Selection" voor 30,buiten het bereik van de cliënt te zetten, en hem na het eerste glas niet meer bij te schenken Ondanks deze opmerkingen geloof ik wel, dat men ook in de Campveerse Toren goed kan eten. Daarom doe ik nog enkele grepen uit de spijskaart. Om te beginnen een leuk kindermenuutje met vier gangen, en een dessert van „ijs met verrassing" voor slechts 7,50. Dan is er een uitgebreid menu van diverse visgerechten plus dessert voor ƒ77,50 Bij de grillades zagen we gegrilde zalm voor 35,paling in „matelote" 37,50), Tong a la meunière 42,50). Een Tour nedos Poivre kost u bij de Campveerse Toren f37,kalfszwezerik 27,50 en Filet de Veau 32,50. Er zijn diverse soepen variërend van 7,50 tot 11,50 (de kreeftensoep). Verder aan „voorafjes" bijvoorbeeld garnalencock- tail 18,—) en warme escargots 17,50). De wijnkaart vermeldde onder meer Rijnwijnen van 24,— tot 50,—. Witte Bourgognes en Loire's van 25,tot en met 65,per fles. Natuurlijk Rosé's 22,tot en met 45,—). Beaujolais en Bordeaux vanaf 25, maar ook een Mou- ton Cadet van 230,per fles. Zo, beste lezers, dat was dan het verslag van onze tweede culinaire pelgrimstocht. Oursette en ik hopen, dat u al lezende met ons mee heeft genoten en tot de ontdekking bent gekomen dat Zeeland een land is waar het eten goed is. En u weet het: een bezoek aan een goed eethuis kan ,duur gemaakt worden", maar dat hoeft niet. Eet smakelijk en hopelijk tot „een vol gend maal"! Tekening van de Campveerse Toren. 23

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1981 | | pagina 23