Foto van Rotisserie 't Veerhuis.
gemeubileerd en gestoffeerd, met een open
keuken en een imposant rek met wijnen.
Uitzicht uiteraard op het Veerse Meer.
Mijn liefde voor alles wat in zee leeft
en eetbaar is, speelde mij weer parten. Ik
nam een mosselsoep vooraf, Oursette zag
meer in heldere ossestaartsoep. Het zou
„uit de kunst zijn" had „de chef" gezegd
en het was „uit de kunst". Dat gold ook
voor mijn „Turbot finnet chablis", een eer
lijke vis-met-stijl en voor de „Tournedos
Chevreuil", die Oursette met smaak con
sumeerde.
Wij met z'n tweetjes toch niet om
een woordje verlegen zittend gaan nu
niet proberen de sausen van onze excellente
hoofdschotels te beschrijven. Die waren zo
tongstrelend, dat wij uit eerbied voor
„grootmeester van de saus" Van Mierlo
er het zwijgen toe doen. Gaat u ze zelf
maar proeven en u wordt ook sprakeloos.
Overdreven? Nauwelijks!
Oursette nam het „Dessert du Jour"
(waar onder meer ook ijs bij was) en ik
een vruchtensalade als „toetje". Bij dit al
les dronken we een fruitige Sylvaner. Kos
ten, inbegrepen twee drankjes aan de bar:
165,50, dus 82,75 per persoon. Niet voor
niets, maar toch een bedragje dat bewijst
dat men bij een etentje in een dergelijk
klasse-restaurant geen „honderden guldens"
moet neertellen.
Het „menu dégustation" zeven gangen
kost in het Veerhuis 95,
Voor 65,per persoon de wijn
buiten beschouwing gelaten heeft men
er het beroemde „Menu de Waterzooi":
salade van kreeft, garnalen en rivierkreef
tjes, een vissoepje, een schotel van tong,
tarbot en zeeduivel in lichte kreeftensaus,
en een dessert van het seizoen vormen de
gangen van deze culinaire compositie, die
visliefhebbers zuchten van verlangen zal
doen slaken.
Tong, op diverse manieren klaargemaakt
(beroemd is de „Sole chez Freddy") kost
39,50 per schotel. Diezelfde prijs vraagt
men in het Veerhuis voor zwezerik, osse-
haas, ribstuk, lamskoteletten en lamsbout.
Uw voorgerechtje kan in prijs variëren van
heldere groentesoep 6,50) tot verse ganze-
lever 32,50).
Wijn kan per glas worden geschonken.
Wilt u „duur doen"? Er is uit de „cave
du patron" een Chateau La Tour '64 van
195,Maar er zijn Bordeaux en Beau-
jolais van 34,50 per fles, Bourgognes van
38,25 tot 89,50 (Aloxe Corton Latour),
Rosé's van 27,50 tot 39,75. En onze
goede fles witte Sylvaner vroeg 31,50.
Een avondje uit in „Het Veerhuis" zult u
niet licht vergeten!
„Campveerse Toren".
Daar waar eens de edelen en kooplieden
van Veere vanuit „den Hoofttoren" over
de golven van het (toen nog open) Veerse
Gat uitkeken naar hun schepen, staat nog
de Campveerse Toren; hotel, café en res
taurant. Evenals de twee hierboven be
schreven eethuizen ook bij een inmiddels
opgeheven veer dat van Veere op Kam
perland gelegen. Die Campveerse Toren,
thans onder de direktie van de heer H. A.
van Cranenburgh, speelde een rol in onze
vaderlandse, zowel als culinaire geschiede
nis. Willem van Oranje en Charlotte de
Bourbon hielden er op 21 juni 1575 hun
bruiloftsmaal.
Ook nu nog ademen zowel exterieur als
interieur van deze imposante „toren-aan-
zee" een historische sfeer. Het op de eerste
verdieping onder een zware balkenzolder
gelegen restaurant telt slechts drie vensters,
aangebracht in nissen. Dat werkt enerzijds
een beetje belemmerend voor het fraaie
uitzicht, maar geeft anderzijds toch ook
wel een goede indruk van hoe het vroeger
geweest moet zijn toen er 's avonds de
kaarsen brandden (dat gebeurt ook nu nog)
en de houtblokken knetterend vonken ver
spreidden in de ook nu nog aanwezige
grote haard-met-schouw.
Na bestudering van de „Prijskaart van
spijzen van zee, vee en veld" viel onze keus
op een menu van 49,50. Na het aperitief
(niet inbegrepen) serveerde men ons een
„huisgemaakte paté", kippenbouillon met
tomaat, en gebakken tongfilets met verse
vruchten. Chocolade mousse als dessert.
De paté twee schijven, gegarneerd met
tomaat, sla en schijfjes sinaasappel, opge
diend met brood en roomboter kon ons
beider goedkeuring wegdragen. De kippen
bouillon, smeuïg, licht zoetig van smaak,
kon ons bekoren. Maar over het hoofdge
recht, de tongfilets, wil ik toch wel een
kleine kritische kanttekening maken.
„Slecht" was het zeer zeker niet! Als
het in een wegrestaurant of supermarkt
restaurant van eenzelfde kwaliteit was ge
weest, hadden we de lof-trompet gestoken
en met complimentjes gestrooid. Maar in
een restaurant van naam als de Campveerse
Toren hadden we toch iets meer verfijning
verwacht. Nogmaals, het hoofdgerecht (daar
gaat het om) was redelijk eetbaar, maar
stond toch té ver weg van de „haute cui
sine", die men in een restaurant als dit
ook bij de goedkopere schotels mag ver
wachten.
De chocolade mousse maakte weer veel
goed. Maarwaarom werd er in zo'n
ijltempo bediend? Zeker, het was erg druk
die avond, maar dat mag in een klasse
restaurant nimmer de reden zijn om de
wijn (een redelijke „Sylvaner Selection"
voor 30,buiten het bereik van de
cliënt te zetten, en hem na het eerste glas
niet meer bij te schenken
Ondanks deze opmerkingen geloof ik wel,
dat men ook in de Campveerse Toren goed
kan eten. Daarom doe ik nog enkele grepen
uit de spijskaart. Om te beginnen een leuk
kindermenuutje met vier gangen, en een
dessert van „ijs met verrassing" voor slechts
7,50.
Dan is er een uitgebreid menu van
diverse visgerechten plus dessert voor ƒ77,50
Bij de grillades zagen we gegrilde zalm
voor 35,paling in „matelote" 37,50),
Tong a la meunière 42,50). Een Tour
nedos Poivre kost u bij de Campveerse
Toren f37,kalfszwezerik 27,50 en Filet
de Veau 32,50.
Er zijn diverse soepen variërend van
7,50 tot 11,50 (de kreeftensoep). Verder
aan „voorafjes" bijvoorbeeld garnalencock-
tail 18,—) en warme escargots 17,50).
De wijnkaart vermeldde onder meer
Rijnwijnen van 24,— tot 50,—. Witte
Bourgognes en Loire's van 25,tot en
met 65,per fles. Natuurlijk Rosé's
22,tot en met 45,—). Beaujolais en
Bordeaux vanaf 25, maar ook een Mou-
ton Cadet van 230,per fles.
Zo, beste lezers, dat was dan het verslag
van onze tweede culinaire pelgrimstocht.
Oursette en ik hopen, dat u al lezende
met ons mee heeft genoten en tot de
ontdekking bent gekomen dat Zeeland een
land is waar het eten goed is. En u weet
het: een bezoek aan een goed eethuis kan
,duur gemaakt worden", maar dat hoeft
niet.
Eet smakelijk en hopelijk tot „een vol
gend maal"!
Tekening van de Campveerse Toren.
23