Op culinaire „pelgrimstocht" V In Zeeland, het land waar het eten goed is Tekst: Georges de 1' Escaut. Illustraties: van de schrijver. Op naar Zeeuws-Vlaanderen ditmaal! Is het Vlaamse land niet al eeuwen bekend om zijn Bourgondische levenslust? Het nuttigen van spijs en drank wordt in Vlaanderen niet alleen gezien als een noodzaak om de honger te stillen, om in leven te blijven. Vele malen hebben we ervaren dat ook het eenvoudigste maaltje van biefstuk met frieten of boterhammen met kaas en „hesp" wordt beleefd als een klein genoegen; eenminiatuur feestje, dat de mens toekomt. De Vlaamse keuken is evenals die van „het Noorden" wat grof uit gevallen. Maar in Vlaanderen is toch sterker de invloed van „het Zuiden" merkbaar, en dat is de keuken daar ten goede gekomen. CULINAIR AVONTUUR MET „ZEELAND MAGAZINE". Onze medewerkerk Georges de 1' Escaut bezocht samen met zijn vrouw Oursette een aantal Zeeuwse restau rants. Op deze pagina's kunt u weer kennisnemen van het culinaire avon tuur van het smulgrage paar. Het ligt in onze én hun bedoelingen ook in volgende nummers van Zee land Magazine verslag te laten uit brengen van tongstrelende ervarin gen, opgedaan in weer andere eet- gelegenheden van klasse. Want Zee land telt een aantal culinaire heilig dommen, wier namen behalve in Michelingidsen en andere geloofwaar dige geschriften ook de moeite waard zijn in Zeeland Magazine ver meld te worden. En niet alleen de namen, maar ook de heerlijkheden, die er in die eta blissementen te genieten vallen, die nen beschreven te worden. Opdat ook u, waarde lezer, er uw voordeel mee zult kunnen doen. Wij zijn graag uw gids in Zeeland, het land waar het eten goed is Zeeuws-Vlaanderen dus ditmaal. „En dan ook een stevig eind dat deel van de pro vincie in, al was het tot op de Belgische grens..." besloten Oursette en ik. We kwa men in Sint Anna ter Muiden terecht. Dat lieve stadje, dat ligt te dromen van een groots verleden, is in het heden op enkele meters na al bijna België. Recht tegenover de eerbiedwaardige, mas sale toren ontdekten we restaurant-auberge Sint Annahoeve. Dit restaurant is geves tigd in het indrukwekkende woonhuis van de uit 1819 daterende boerderij. Vóór het restaurant is voldoende parkeerruimte; ruimte, die de sfeer niet stoort. De ontvangst in de met zwart leren zetels gemeubileerde bar was aanvankelijk wat koeltjes, maar dat veranderde alras. Een rode Martini voor Oursette en een glaasje eenvoudige witte wijn voor mij stimuleerden de eetlust. De spijskaart leek ons veel belovend. Het bleek duidelijk, dat dit restaurant zich sterk richt op de smaak van onze Zuiderburen. En dat betekent meestal een stevige maal tijd, maar met net dat tikkeltje „fleur" en zuidelijke charme, dat het eten feestelijk maakt. We kozen voor een menu van 50,En ziehier wat ons werd voorgezet: een heer lijke portie gerookte zalm, rijkelijk in hoe veelheid en fijn van kwaliteit. Fijn zacht- rose, mals vers visse-vlees. Gesnipperde rauwe uitjes en wat peterselie maakten deze „entrée" bijzonder smakelijk. Onze tweede gang was een heldere osse- staartsoep met Madeira. In deze heldere bouillon had men de peentjes heel gelaten, althans in stukjes gehouden, evenals het overvloedig aanwezige vlees. Nochtans smaakte deze wat „compacte" soep heerlijk kruidig. We werden in een vrij snel tempo bediend in de Sint Annahoeve, maar op ons verzoek werd dat tempo wat vertraagd, zodat we alles goed op ons konden laten inwerken. Bijvoorbeeld ook het interieur, maar daar over straks meer. Hoofdgerecht was een forse Boeuf Cas- tillane, mooi rond opgediend, vrij naturel en medium gebraden; afgewerkt met gefruite uien. Een kostelijk, sappig stukje vlees; een voudig van karakter, maar door de vak kundigheid waarmee het was bereid toch van enige allure. Bij het hoofdgerecht wer den patates-frites geserveerd. Het viel ons op, dat groenten niet in de menu's waren inbegrepen. Die konden apart worden bij besteld. Bij het begin van het menu werd warme toast, en bij de gehele maaltijd werden grote sneden smakelijk bruinbrood opge diend. Dat laatste deed ons toch wel be seffen, dat we „echt in Vlaanderen" waren. Overigens hoeft zo'n ferme snee tarwebrood 22

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1982 | | pagina 22