ïlóttwric
met roomboter beslist niet onder te doen
voor het bolletje bruinbrood, dat men el
ders wel tussen de gangen van een menu
door serveert.
Nagerecht was een Coup au Fraises, ijs
met aardbeien. Oursette is daar dol op,
maar bij mijn portie werd op mijn verzoek
het ijs door wat room vervangen.
Dit menu'tje kostte ons dus 50,per
persoon. Het was rijkelijk en smakelijk, en
toen de „patron" vriendelijk kwam infor
meren of het was bevallen, konden we hem
in volle eerlijkheid meedelen, dat we lekker
hadden gegeten en hem complimenteren met
zijn culinaire opvattingen.
Een goed gekoelde fles Tokay d'Alsace
„deed" het uitstekend bij deze spijzen. Die
kostte ons 36,Het was opvallend dat
de in het restaurant aanwezige Belgische
gasten onverschillig de keus van het
menu veelal bier dronken. Waarom ook
niet? De echt Vlaamse bieren zijn die naam
waard, hebben karakter en zijn of „hoppig"
of „wijnig" van smaak. Maar ondanks deze
voortreffelijke eigenschappen geven wij bij
de meeste maaltijden toch de voorkeur aan
wijn.
Maar we zouden u het interieur van de
Sint Annahoeve nog beschrijven. Wie het
statige huis binnenkomt vindt rechts in de
hal de toegang naar de bar, links die naar
het restaurant. Dat restaurant is stemmig
gemeubileerd met witte, ronde armstoeltjes,
die groen of roze-rood zijn bekleed. De
wanden zijn in grote bloemmotieven behan
gen. Veel planten en bloemen verhogen de
sfeer van de eetzaal, die links uitzicht heeft
op de machtige toren van Sint Anna ter
Muiden, rechts op de wijdse velden van dit
grensgebied.
Goed, nu weer terug naar ons tafeltje,
waar we ons nog een koperen kannetje met
koffie 5,— p.p.) en twee glaasjes zachte
Grand Marnier lieten brengen 8,— p.p.).
Dit „afzakkertje" bracht onze totale reke
ning op 174,—, of wel 87,— per persoon.
U wilt een bezoekje brengen aan de Sint
Annahoeve en het nog „duurder" maken
dan wij deden? Dat is natuurlijk mogelijk,
maar het hoeft niet. In Sint Annahoeve
serveert men u een toeristenmenu van drie
gangen voor 15,En er stond een vier
gangenmenu (met als hoofdgerecht piep
kuiken) op de kaart voor 35,—.
Wil men a la carte eten? Ook dat bleek
daar mogelijk: Er stonden koude voorge
rechten op de kaart variërend van 14.
tot 30,—. Soepen „deden" 4,— (soep
van de dag) tot 15,— (Noordzee-vissoep).
Warme voorgerechten waren er talrijke,
waaronder kaaskroketten 12,—) en ge
gratineerde rivierkreeftjes 30,—).
De hoofdgerechten vlees, zowel gegrild
als gebraden, varieerden in prijs van 22,—
tot ƒ40,—, waaronder Rumpsteak Poivre
Provengale en kalfszwezerikken op diverse
manieren bereid.
Bij de visgerechten ontdekten we paling
in 't groen (ƒ25,—) en gestoofde tarbot
voor 38,Zoals we al vertelden kan
men afzonderlijk groenten bestellen, bij
voorbeeld gemengde sla 5,of een
„groentenkrans", die 12,kostte.
De kaart vermeldde voorts nog nagerech
ten, waaronder vanille-ijs van 7,tot een
verfiind soort pannekoekjes, de Crêpes Co-
médie Frangaise 15,—).
Een bezoek aan de Sint Annahoeve in
Sint Anna ter Muiden bij Sluis betekent niet
alleen „smullen" op z'n Vlaams, maar zal
voor velen van de lezers ook een leuk
tochtje naar en door Zeeuws-Vlaanderen
met zich meebrengen.
Toch een klein beetje kritiek. Nee, niet
op het goede eten, maar waar 't om gaat
ligt ons toch een beetje op de maag
Op de fraaie kaarten met foto van de
Sint Annahoeve, die daar ter beschikking
zijn van de gasten, staat het adres op de
achterkant. En wat lezen we daar? St. Anna-
straat, Sluis... Holland! Lieve Madame,
beste patron! De gemeente Sluis, waartoe
Sint Anna ter Muiden behoort, ligt niet in
(Noord- of Zuid-) Holland, maar in de goede
provincie Zeeland. Die op haar beurt weer
tot Nederland behoort. Gratis tip voor het
geval u nieuwe kaarten laat drukken!
Overigens: nogmaals de complimenten
van Oursette en mij!
Op een wandeltochtje door de goede
Ganzestad Goes kwamen we op de Beesten
markt. In een oud patriciërshuis met fraaie
glas-in-lood ramen is daar gevestigd de R6-
tisserie-herberg „De Ganze".
Wij ontdekten daar met keurig damast
gedekte tafels, opgesteld in een eetzaaltje,
waarvoor baksteen en donker hout voor
name bouwmaterialen zijn geweest. Het
kaarslicht, dat de glazen deed flonkeren,
droeg bij aan een sfeertje, dat je in de
refter van een oud slot zou zoeken. Maar
het statige huis, dat nu onderkomen biedt
aan De Ganze heeft zelfs nog eens als...
sigarenmakerij dienst gedaan.
Bestuderen we anders de spijskaart nauw
keurig, ditmaal deden we dat niet. Want
al bij het openslaan van de kaart werd ons
oog getroffen door iets dat Oursette en mij
verrukte uitroepen deed slaken. Kreten van
verruking, die niet voorbarig waren! Aan
geprezen werd een schotel genaamd „Poème
de l'Été", een „zomergedicht". Het bleek
een juist gekozen naam!
De geserveerde delikatessen brachten tong
en maag in poëtische stemming en waren
een heerlijke frisse maaltijd voor een warme
zomeravond. Nochtans een culinaire compo
sitie met allure.
Onze borden werden achtereenvolgens ge
vuld met gerookte zalm, gerookte paling,
dito forel en dito heilbot, opgediend op een
bedje van sla. Ook met garnalen gevulde
tomaat, wat gekookte, koude mosselen en
stukjes krab hoorden bij deze koude scho
tel, evenals wat nieuwe haring. Ardenner
ham, Parmazaner ham en paté, alles ver
sierd met smakelijke bolletjes frisse meloen
kompleteerden „het zomergedicht".
Bij dit alles werd nog mierikswortelsaus,
lichte mosterdsaus en whiskysaus, alsmede
warme toast en twee soorten boter op tafel
gezet. Als wijn kozen wij een fruitige „Mus
cadet sur lie" voor slechts 27,50, een
frisse tongstreler.
De schotel kostte voor twee personen
79,—. Met de wijn, wat drankjes vooraf,
twee koffie en twee Grand Marniers be
droeg de rekening 143,Hierbij inbe
grepen ook de „Parfait Cherry Brandy", die
Oursette nog als toespijt nuttigde. We wa
ren dus 71,50 per persoon kwijt voor dit
voortreffelijke etentje. Misschien hebben we
het wat royaal gedaan, want alleen al de
schotel en de wijn vormden een uitstekend
geheel.
Natuurlijk is er méér bij „De Ganze" te
verkrijgen dan de bovenbeschreven typische
seizoen-schotel. Wij herinneren ons nog
vluchtig op de spijskaart gelezen te hebben,
dat men voor een biefstuk van de haas met
champignons er 21,50 vraagt en voor een
kalfszwezerik ƒ31,—.
Beslist geen spijt hebben wij van ons
bezoek aan „De Ganze", waar we in een
stemmig interieur uitstekend hebben ge
geten.
Onze goede vriend Kees Boudeling, direk-
teur van het culinair heiligdom „Inter Scal-
des" bij het Zuid-Bevelandse Kruiningen
werd al eerder in deze kolommen vermeld.
Het is echt geen „vriendjespolitiek" als we
nu weer over Kees schrijven, want „hij heeft
het er naar gemaakt."
Als lid van de Alliance de Gastronomique
heeft hij veel kontakten met de landelijke
culinaire pers. Hij nam kennis van de ver
wondering die daar ontstond, toen er be
richten de wereld in kwamen over onze
onvolprezen Zeeuwse zeegroenten: de lams
oren en de zeekraal. In het Westerschelde-
gebied zouden die zodanig door nare stoffen
als cadium verontreinigd zijn, dat eten er
van moest worden afgeraden. Helaas drong
te weinig in de berichtgeving door, dat de
waterkwaliteit van de Oosterschelde veel
en veel beter is, dan die van de Wester-
schelde en dat dus de zeegroenten uit de
Oosterschelde nog steeds goed eetbaar zijn.
Kees organiseerde een persconferentie,
nodigde de culinaire pers uit om in eigen
persoon te komen kennismaken met de lams
oren en zeekraal, zoals die nog groeien
op de schorren van de Oosterschelde. En
ziet, zij kwamen! Menig journalist haalde
een paar natte voeten, ondanks de ver
strekte rubberlalarzen. Maar ze zagen bij
wijze van spreken de zeegroenten „met ei
gen ogen groeien."
Namens het Produktschap voor Visserij-
produkten werden de culinaire journalisten
ontvangen in de mosselveiling te Yerseke,
waar direkteur Lukas hen bijpraatte over
de schelpdierencultures. Het gezelschap
maakte ook kennis met de kreeften in het
kreeftenpark van de firma Meulmeester in
Yerseke. Later op de dag ontmoetten de
dames en heren van de „etenskundige" pers
die kreeften nog eens, nu in een toestand,
die voor de ene partij heel wat aangenamer
was dan voor de andere... Namelijk aan een
voortreffelijke lunch in „Inter Scaldes", waar
uiteraard de lamsoren zuivere, goede
lamsoren ook niet ontbraken.
Deze persexcursie een goed stukje ver
meldenswaardige „Zeeland promotie"
eindigde dus met een smakelijk etentje „van
en op Zeeuwse bodem".
Wij wensen ook u op uw tochten door
het land waar het leven én eten goed is,
smakelijk eten. En hopelijk tot „een vol
gend maal"!
23