Op culinaire „pelgrimstocht" VII In Zeeland, het land waar het eten goed is Tekst: Georges de 1' Escaut. Enigszins weemoedig gestemd togen Oursette en ik op een avond naar Veere. Niet, omdat we er zo'n hekel aan hebben in dit fraaie stadje te vertoeven integendeel! Maar we wisten het: dit is voorlopig ons laatste smultochtje waarvan we verslag uitbrengen in Zeeland Magazine. „Eest best", dachten we, toen we onze keus bepaalden. Het werd restau rant ,,d' Ouwe Werf" aan het Bastion te Veere. Culinair avontuur met „Zeeland Magazine". Onze medewerker Georges de l'Escaut bezocht samen met zijn vrouw Oursette een aantal Zeeuwse restaurants. Ze lieten u kennismaken met verschillende „smultempeltjes", die zij op hun reis door deze provincie aandeden, en met de spijzen en dranken die zij daar ook tot uw genoegen nuttigden. Voorlopig zetten zij een streep onder de verslagen van hun culi naire avonturen in het land waar het leven goed is. Want in dit nummer vindt u het slot van de serie „Op culinaire pelgrimstocht" Het is niet uitgesloten, dat op een later tijdstip zij het wel licht in wat andere vorm „Zee land Magazine" weer melding zal maken van smakelijke belevenis sen in de Zeeuwse herbergen, eet- en drankhuizen. Wie vanuit het stadje komt, moet de brug over de jachthaven nemen, en die haven oversteken. Dan rechtsaf. Daar ligt, 's zomers door veel groen omringd, een oud, statig herenhuis, eens de woon stee van een gezien scheepsbouwer, thans restaurant ,,d' Ouwe Werf". Wie via de vestibule de stemmige eet zaal binnentreedt, geraakt al meteen in de juiste „ambiance": wit gedekte tafels, een hoge zolder met rode balken, aan de in crème tint gehouden muren schilde rijen met zeegezichten, een oude, staande klok, ouderwetse luiken voor de vensters een verlichting met echte olielampen. Op naar de „bruine" bar ging het, waar we ook al weer onder een ste vige balkenzolder ons aanvangs- drankje namen. Oursette koos een glaas je Cointreau 5,ik deed het met een „Bloody Mary" 6,50). Onder het genieten van ons aperitief je neusden we wat in de spijskaart. Daar in werd ons veel verrukkelijks gesug gereerd en dat bevorderde onze eetlust niet weinig! Een lamscotelet met dragon- saus werd aangeboden voor 37,50. En om nog een gerecht uit de serie vlees schotels op te noemen: er waren runder biefstukjes van de haas met sjalotjes voor 42,50. Ook de complete menu's kwamen ons zeer aantrekkelijk voor. Ze varieerden in prijs van 49,50 tot 89,50. Het menu van f 49,50 telde vier gangen: een aspic van zalm, kervelsoep, gerotisseerde kwarteltjes met garnituur met onder meer twee groenten, en als „toetje" een chocolade mousse. Maar dit „laatste pelgrimsmaal" wil den we eens feestelijk vieren met een kreeftenschotel. Daarom kozen Oursette en ik een homard au cresson 29, een heerlijke kreeft met waterkerspuree. Een vorstelijk gerecht, dat zelfs Oursette (die haar gastronomische liefde niet in de eerste plaats aan de kreeft schenkt) in vervoering bracht. Vooraf hadden we genoten van smeu- ige kalfszwezerik tussen korstdeeg 19,En wat we vooral niet mogen vergeten is, dat excellente „hapje van het huis", dat men ons als eerste gerecht aanbod: een gemarineerd plakje zalm met dille-saus. „Zalig zacht", lispelde Oursette tijdens het „consumeren" daar van. (Zoiets tongstrelends „eet" je niet, dat „consumeer" je. Snobistisch? Een beetje, maar dat mag wel die laatste keer. Tussen de zwezerik cn de kreeft ser veerde men ons en alweer „van het huis" een sorbet au citron, om onze smaak wat te neutraliseren, zodat we des te meer van de kreeft konden ge nieten, hetgeen geschiedde. Over de wijnkaart vertel ik straks wat meer, u dient eerst te weten welke wijn ons tijdens de voor- en hoofdgerechten werd geschonken! Dat was een spranke lende, frisse Macon blanc Georges du Boeuf 36,die het met de gerechten van onze keus uitstekend samen deed. Toen we nog zaten na te genieten van het heerlijks, dat ons was opgediend o ja, een zeer vriendelijke, correcte be diening met voorlichting over de spijzen zonder dat dit opdringerig werd reed men de rijkelijk voorziene dessertwagen voor met een sortering gebak, die er zijn mocht. Vers fruit zoals druiven, pruimen, ananas, aardbeien, dessertwijnen, kaas. Oursette nam wat vruchten, ik liet me een compositie van romige en pittige Franse kaas voorzetten. Dit dessert 10,deden we vergezeld gaan van een glas Moulin Touchais Anjou 7,50), 21

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1982 | | pagina 21