Een partijtje tafeltennis midden in een mijnenveld Public relations tijdens storing m kerncentrale ;iTm nimpnr iiiinaiTnrinn ilWIIlIPÖÉÉl een volle, witte demi-sec, nogal koppig, maar uitstekend als dessertwijn, zelfs bij kaas. De rekenaars onder u hebben al vast gesteld dat dit voortreffelijke etentje ons 178,50 in totaal; of wel 89,25 per per soon kostte. "Wie het bij ,,d' Ouwe Werf" duurder wil maken, zal niets in de weg worden gelegd. En wie er wat goedkoper wil eten en ook dat is mogelijk zal evenmin iets worden verweten. Daar voor is men bij dit restaurant veel te voorkomend. Maar we zouden u nog over de wijn kaart informeren. Die informatie zal be knopt zijn, want zo vernamen we er wordt binnenkort een nieuwe wijn kaart samengesteld. Toch maar enkele grepen. Bij de witte Bordeaux ontdekten we een Graves Superieur voor 26,per Tekst: Tom Koopman. Als de kerncentrale Borssele weer eens wegens een storing in het nieuws is geweest, ontvang ik bij wijze van slotakkoord altijd een brief of een tele foontje van Bets Bonde Jensen-Elze. Zij is journaliste, verbonden aan het Deen se dagblad „Morgenavisen Jyllands-Pos- ten." Het doel van Bets' informatie is altijd: de Deense bevolking inlichten over de voor- en nadelen van kern energie. Denemarken heeft geen kerncentrales. Ze zullen ze daar waarschijnlijk ook nooit krijgen. De Deense regering heeft namelijk in 1980 besloten om van de toepassing van kernenergie af te zien. De eerste reden was: het fameuze Har- risburg-ongeluk, De tweede reden, die de eerste versterkte was: de lekkage van een pakking in de drukhouder van de kerncentrale Borssele! Technisch had deze lekkage niets te betekenen. Er was ook geen enkel risico aan verbonden, noch voor de omwonenden van de cen trale, noch voor het personeel. Maar desondanks was het voor de Deense regering de druppel die de emmer liet overlopen. Een vertegenwoordiger van een be drijf dat de kernenergie in Denemarken wilde introduceren, belde mij enkele fles. De Elzasser wijnen waren wat aan de prijs: Riesling 49,50 de fles, Tokayer 63,50. Een Loire-wijn (Muscadet) kostte 31,50, een Rosé d'Anjou 26,De duurste wijn was een rode Bordeaux uit 1974. een Chateau Mouton Rothschild, die 99,50 per fles deed. Bij de rode Bourgognes zagen we een Romanée St. Vivant 1964 voor 88.50. Wijn dus voor iedere beurs en smaak. „Alles goed en wel", horen we in ge dachten een lezer opmerken, maar ser veert men in dit restaurant geen vis schotels, en kan men er geen soep be stellen? Zeker, zeker, beste lezer. Om met het laatste te beginnen: kippen bouillon met groenten werd aangeboden voor 6,50, vissoep kostte 9,50 per por tie en gevogelte-bouillon met truffelnat en ganzelever bijvoorbeeld ook 9,50. En nu wat de vis betreft. Als „voor afje" meldde de kaart zes wilde oesters voor 18,en preskop van zalm met groene peper voor 22,Als hoofdge recht was er naast gestoofde zeeduivel met noedels 35,ook gesmoorde ma kreel 40,en gesmoorde zeetong 42,50). Dit is overigens slechts een greep uit de kaart, die nog veel meer vermeldde. Het zal duidelijk zijn, dat na ons be zoek aan ,,d' Ouwe Werf" onze stemming aanmerkelijk was verbeterd. Oursette en ik hadden weer plezier aan dit tongstre- lend avontuur, dat we weer voor onze lezers mochten navertellen. Voorlopig is dit verhaal dus het slot van deze serie. Maar wij blijven u sma kelijk eten wensen op uw tochten door ons goede Zeeland. En wellicht toch tot „een volgend maal". Illustraties: van de schrijver. De kerncentrale Borssele altijd goed voor een sensatieverhaal. In het Vrije Volk werd in 'de week van Borssele' gemeld dat bewoners van het gebied rond de kern centrale in ernstiger mate aan haaruitval leden dan de gemiddelde Nederlanders. 22

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1982 | | pagina 22