Zeeland heeft zijn twee-sterrenrestaurant Jnter Scaldes" in Kruiningen Tekst: Joris van Hoedekenskerke. Kruiningen „Ik kon er 's nachts niet van slapen, toen ik die me dedeling had gekregen. Twee sterren in de gids van Michelin. Je werkt er voor, en als je ze krijgt, lijkt het wel of je droomt." Dat zegt Kees Boudeling, eigenaar van het restaurant „Inter Scaldes" aan de Krui- ningse Zandweg. Een eetgelegenheid die al méér in het nieuws kwam. Precies tien jaar na de opening kreeg „Inter Scaldes" in 1978 zijn eerste ster in die be roemde restaurantgids. Maartje Boudeling, die toen al de scepter als chef-kok voerde, was de eerste vrouwelijke „chef" in Nederland die deze onderscheiding kreeg. En dan nu zes jaar later is de tweede ster toegekend. Hoe krijg je zo'n ster? Chef-kok Maar tje Boudeling: „Door gewoon hard te werken en steeds weer wat nieuws te bedenken." En Maartje werkt er hard voor. Ieder jaar besteedt ze een deel van haar va kantie om stage te lopen bij befaamde Franse restaurants, zoals St. James in Bordeaux, Pangaud in Parijs, Bruneau in Brussel. Huizen, waar het eten en de bereiding daarvan tot een kunst ver heven is. Mede dankzij de ideeën die ze daar opdeed, hebben de menu's in „Inter Scaldes" een artistieke culinaire waarde gekregen. Die waarde is nu voor de tweede maal hoog geschat door de inspekteurs van de „Guide Michelin". Kees Boudeling: „Mijn vrouw en ik zijn natuurlijk erg blij met die tweede ster achter onze naam in de Michelin Gids. Maar ook onze jongens, onze bri gade heeft er zijn best op gedaan. Ik wil dan ook graag de twee assistenten van mijn vrouw noemen: Rumold Boel en Johan Ferket. En dan mijn twee rechterhanden in het restaurant, de obers Albert Brokken en Arie „Marcel" de Weerd. Zij zetten al jaren hun beste beentje voor." Chef-kok Maartje streeft er naar de Franse ideeën toe te passen met Zeeuwse ingrediënten. De geheimzinnige inspek teurs van Michelin, die de restaurants incognito bezoeken (het zijn experts, afkomstig van beroemde hogere vak scholen voor het restaurantwezen) heb ben Maartje's gerechten dus waardig gekeurd voor een tweede ster. Maar ze letten ook op de bediening, de hygiëne, de sfeer en de aankleding van het res taurant dat zij „keuren". Monsieur Michelin van de bekende Franse bandenfirma was een „gourmet", een smulpaap. Hij vond, dat er een be trouwbare gids voor toeristen en auto mobilisten moest komen, waarin door middel van een sterren-systeem de beste restaurants waren aangeduid. In het be gin toog hij er zelf met zijn auto en notitieboekje op uit. Later, in 1926 ver scheen de eerste officiële Michelin-Gids met als hoogste onderscheiding de ver melding van een eethuis met drie sterren Drie sterren-restaurants zijn er alleen in het buitenland, vooral Frankrijk. Ne derland kent thans vier twee-sterren restaurants: „De Swaen" in Oisterwijk; „Juliana" in Valkenburg; „De Hoefslag" in Bos en Duin en „Inter Scaldes" in het Zeeuwse Kruiningen. Zeeland telt nu naast „Inter Scaldes" met zijn tweede ster, nog twee één-ster restaurants: „Het Veerhuis" van Fred van Mierlo in Wolphaartsdijk en „Het Reijmerswaele" van Theo Nolet in Yer- seke. En als we Goeree-Overflakkee al vast bij Zeeland tellen, dan doet ook het één-ster restaurant „De Hoge Heer lijkheid" in Middelharnis nog mee. Dat is een relatief hoge score, want er zijn provincies in ons land, die geen enkel sterren-restaurant hebben! Kees Boudeling: „Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat de Zeeuwen aan vankelijk niet van die fijnproevers wa ren. Maar onze zuiderburen, de Belgen, zijn een grote stimulans voor ons ge weest. En Zeeland leert nu ook, dat verfijnd lekker eten een feest kan zijn." Is dat elitair? „De kwaliteit van onze gerechten; ja, die is elitair. Maar als gast mag iedereen bij ons komen, gelijk of men een pullover of een driedelig kostuum, een japon of een broekpak draagt. Als men zich behoorlijk gedraagt en de rekening betaalt, maak ik geen onderscheid," aldus Kees Boudeling. 31

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1984 | | pagina 30