Zeeland heeft zijn twee-sterrenrestaurant
Jnter Scaldes" in Kruiningen
Tekst: Joris van Hoedekenskerke.
Kruiningen „Ik kon er 's nachts niet van slapen, toen ik die me
dedeling had gekregen. Twee sterren in de gids van Michelin. Je werkt
er voor, en als je ze krijgt, lijkt het wel of je droomt." Dat zegt Kees
Boudeling, eigenaar van het restaurant „Inter Scaldes" aan de Krui-
ningse Zandweg.
Een eetgelegenheid die al méér in het nieuws kwam. Precies tien jaar
na de opening kreeg „Inter Scaldes" in 1978 zijn eerste ster in die be
roemde restaurantgids.
Maartje Boudeling, die toen al de
scepter als chef-kok voerde, was de
eerste vrouwelijke „chef" in Nederland
die deze onderscheiding kreeg. En dan
nu zes jaar later is de tweede ster
toegekend.
Hoe krijg je zo'n ster? Chef-kok Maar
tje Boudeling: „Door gewoon hard te
werken en steeds weer wat nieuws te
bedenken."
En Maartje werkt er hard voor. Ieder
jaar besteedt ze een deel van haar va
kantie om stage te lopen bij befaamde
Franse restaurants, zoals St. James in
Bordeaux, Pangaud in Parijs, Bruneau
in Brussel. Huizen, waar het eten en de
bereiding daarvan tot een kunst ver
heven is. Mede dankzij de ideeën die
ze daar opdeed, hebben de menu's in
„Inter Scaldes" een artistieke culinaire
waarde gekregen.
Die waarde is nu voor de tweede maal
hoog geschat door de inspekteurs van de
„Guide Michelin".
Kees Boudeling: „Mijn vrouw en ik
zijn natuurlijk erg blij met die tweede
ster achter onze naam in de Michelin
Gids. Maar ook onze jongens, onze bri
gade heeft er zijn best op gedaan. Ik
wil dan ook graag de twee assistenten
van mijn vrouw noemen: Rumold Boel
en Johan Ferket. En dan mijn twee
rechterhanden in het restaurant, de
obers Albert Brokken en Arie „Marcel"
de Weerd. Zij zetten al jaren hun beste
beentje voor."
Chef-kok Maartje streeft er naar de
Franse ideeën toe te passen met Zeeuwse
ingrediënten. De geheimzinnige inspek
teurs van Michelin, die de restaurants
incognito bezoeken (het zijn experts,
afkomstig van beroemde hogere vak
scholen voor het restaurantwezen) heb
ben Maartje's gerechten dus waardig
gekeurd voor een tweede ster. Maar ze
letten ook op de bediening, de hygiëne,
de sfeer en de aankleding van het res
taurant dat zij „keuren".
Monsieur Michelin van de bekende
Franse bandenfirma was een „gourmet",
een smulpaap. Hij vond, dat er een be
trouwbare gids voor toeristen en auto
mobilisten moest komen, waarin door
middel van een sterren-systeem de beste
restaurants waren aangeduid. In het be
gin toog hij er zelf met zijn auto en
notitieboekje op uit. Later, in 1926 ver
scheen de eerste officiële Michelin-Gids
met als hoogste onderscheiding de ver
melding van een eethuis met drie sterren
Drie sterren-restaurants zijn er alleen
in het buitenland, vooral Frankrijk. Ne
derland kent thans vier twee-sterren
restaurants: „De Swaen" in Oisterwijk;
„Juliana" in Valkenburg; „De Hoefslag"
in Bos en Duin en „Inter Scaldes" in
het Zeeuwse Kruiningen.
Zeeland telt nu naast „Inter Scaldes"
met zijn tweede ster, nog twee één-ster
restaurants: „Het Veerhuis" van Fred
van Mierlo in Wolphaartsdijk en „Het
Reijmerswaele" van Theo Nolet in Yer-
seke. En als we Goeree-Overflakkee al
vast bij Zeeland tellen, dan doet ook
het één-ster restaurant „De Hoge Heer
lijkheid" in Middelharnis nog mee.
Dat is een relatief hoge score, want
er zijn provincies in ons land, die geen
enkel sterren-restaurant hebben!
Kees Boudeling: „Eerlijkheidshalve
moet ik zeggen, dat de Zeeuwen aan
vankelijk niet van die fijnproevers wa
ren. Maar onze zuiderburen, de Belgen,
zijn een grote stimulans voor ons ge
weest. En Zeeland leert nu ook, dat
verfijnd lekker eten een feest kan zijn."
Is dat elitair? „De kwaliteit van onze
gerechten; ja, die is elitair. Maar als
gast mag iedereen bij ons komen, gelijk
of men een pullover of een driedelig
kostuum, een japon of een broekpak
draagt. Als men zich behoorlijk gedraagt
en de rekening betaalt, maak ik geen
onderscheid," aldus Kees Boudeling.
31