GOEDEN SMAAK
si© jee: 'bljt js s>
Het is, bij de algemeene zucht tot uitbreiding van
kennis, in den eersten opslag althans, een onverklaarbaar
verschijnsel, dat niet alle beminnaars en beoefenaars
der fr.iaije kunsten en wetenschappen zich bekreunen
om, en toeleggen op eenen goeden smaak. Van daar, dat
de verrassendste wendingen, de verhevenste gedachten,
welke wij uit den mond des redenaars of dichters soms
mogten opvangenons koel en ongetroffen lieten; ter
wijl, daarentegen, de schijnbaar eenvoudigste in
kleedingde meest dagelijksche taalwelke wijhoo-
rendemeenendat ook door ons zoo zoude gebezigd
wordentot in de ziel schokt en treft. Jazonder
die bevalligheid, die juistheid en orde, welke alleen de
vrucht is van eenen goeden smaaktreft geen kunst
gewrocht, hoe voortreffelijk het anders ook zijn mo
ge, doel. Maar niet alleen oefent de goede smaak
OTEU HET VERBAND, DAT ER BESTAAT TUSSCHEN EENEN
ÈN DES MENSCHEN