hadden lange slanke vleugels. Het waren 11 Noordse Stormvogels. Terwijl ik ze
ademloos door de verrekijker stond te bekijken (geschatte afstand 100 m), zag ik
iets verder weg op zee een grotere vogel aankomen die zich bij de groep
aansloot. De vogel was hetzelfde gebouwd als de Noordse Stormvogels, maar
duidelijk groter en totaal anders van kleur. Hij was overwegend bruingrijs met de
tophelft van de vleugels donkerder. Verder had hij een donkere kopkap met witte
wangen en een wit nekbandje. Het bruingrijs van de nek liep in een soort punt uit
op de zijborst. De staart was zeer donker met een wit bandje langs de
bovenstaartdekveren. De onderkant was wit met enige donkere tekening op de
onderkant van de vleugels. De buikvlek heb ik niet kunnen waarnemen omdat de
vogel me inmiddels voorbij was en van mij wegvloog.
Toen ik bijgekomen was uit mijn roes, vervolgde ik de telling. Later vlogen er
nog enkele groepjes Noordse Stormvogels achter langs de branding, ik schat het
totaal van die dag op 25.
ORNITHO-CUISINE
In navolging van het succes van de vorige aflevering, waarbij ik veel positieve
reacties kreeg over het gerecht met de Blauwe Reiger,... en in mindere mate
over de Knobbelzwaan en de Kraanvogel, waarbij het grootste probleem bleek
te bestaan uit het feit dat de ovens van diegenen die het gerecht probeerden,
eenvoudig weg te klein waren, nu een oud-Scandinavische bereiding van
Sneeuwhoen.
Benodigdheden:
1 Sneeuwhoen van ca 900 gr, 100 gr
boter, snufje zout en peper, 0.75 Itr melk,
25 gr boter, 25 gr bloem, 1 eetl ketjap, ca
1.5 dl koffieroom
aardappelen, cranberries
Bereiding:
Het Sneeuwhoen na het plukken, van de
ingewanden ontdoen, en vervolgens in
gelijke stukken verdelen. De boter
verhitten en de stukken daarin
aanbraden, tegelijkertijd op smaak
brengen met peper en zout. Waneer het
vlees goudgeel van kleur is de melk
toevoegen en zeker 1 uur zachtjes laten
smoren.
Intussen maak je van boter en bloem een dikke roux en door wat kookvocht van
het Sneeuwhoen toe te voegen, maak je onder voortdurend roeren een mooie
gebonden saus. Deze saus breng je het beste op smaak met nog wat extra
neoer, ketjap en de koffieroom. Vervolgens voeg je de stukken vlees aan de saus
toe en laat ze nog even doorwarmen, zodat het vlees nog wat smaak opneemt.
Dit gerecht is goed te serveren met gekookte aardappelen of aardappelpuree
en vossebessen, dit afmaken met een combinatie van spruitjes en stoofperen,
met een toefje puree van tamme kastanjes.
Mocht het Sneeuwhoen even niet voorhanden zijn, dan vormt konijn of een
ander gevogelte een prima alternatief (tamme duif of eend zijn bijzonder
eschikt); gaar deze vleessoorten in een dikke bechamelsaus en kruid ze met tijm,
dille en rozemarijn; knoflook is lekker om te gebruiken, maar overheerst snel de
smaak van het gerecht.
Maak er wat lekkers van, en mocht je echt bijzondere ideeën of gerechten
hebben, dan hoor ik die graag van je.
Zwelm smakelijk,
Erik!!!
VERSLAG 3® WALCHERSE FIETS BIG DAY
Op zaterdag 6 april vond
alweer de 3e Walcherse Fiets
Big Day plaats, de tocht der
tochten op Walcheren. Het
was weer een happening waar
nog lang over nagesproken zal
worden, een schrale oosten
wind raasde over de fanatieke
deelnemers met daarbij een
stralend lachende zon.
Natuurlijk waren er weer
spannende voorbereidingen,
slapeloze nachten, het elkaar
oppeppen en provoceren,
harde trainingen, vrouwen en
vriendinnen die meeleefden en
de deelnemers een hart onder
de riem staken. Er deden
slechts 3 Walcherse teams mee, met zware concurrentie van 1 Noordbevelands.
De Big Day werd afgesloten met een gezellig samenzijn op het terras van café de
Bommel in Middelburg waar het bier rijkelijk vloeide, en een aantal deelnemers
ging nog even door in Restaurant La Pampa.
3* plaats
Het team Westmalle Tripel (Karei Leeftink, Gido Davidse en Jaco Walhout) wist 96
soorten bij elkaar te sprokkelen, met highlights als Kerkuil, Zomertaling (7 ex
Westkapelle), Havik (Oranjezon), Vuurgoudhaan (idem) en missers als Gele Kwik,
Torenvalk en heel weinig Veldleeuwerik (1), Ringmus (1) en Grote Lijster (2).
'tZwelmpje 17' jaargang nummer 1 februari 2002
12
Jan Goedbloed
t ZwelmoJe 17' jaargang nummer I februari2002