X t Zwelmpje 17' jaargang nummer 3 augustus 2002 X Gezien de discussies onder paleontologen dat sauriërs mogelijk de voorouders van vogels zijn, zat de hoaientandendeskundige uit het begin van het verhaal er toch niet eens zo ver naast met zijn gedachte over dit fossiel. Dit artikel is eerder gepubliceerd in het blad Voluta, van de Werkgroep Geologie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, en voor 't Zwelmpje ingezonden door Jan Meulmeester. ORNITHO-CUISINE Tijdens één van de cateringen die ik het afgelopen jaar gedraaid heb, ontmoette ik een chef-kok afkomstig van Ijsland. Gedurende ons gesprek kwam vogels kijken ter sprake en vanzelf ook ORNITHO-CUISINE; dit was voor hem een bekend gebied, want er zijn in de IJslandse keuken veel bereidingen met vogels. Hij wist mij het volgende te vertellen. Door de eeuwen heen, maar toch ook nog heel recent, werden de meeste zeevogels, eenden, ganzen en soms ook steltlopers die zich op IJsland bevonden op wat voor manier dan ook gebruikt in de nationale keuken. Meeuwen en stems vormden volgens hem een uitzondering; hij had ze zelf nog nooit gegeten of gebruikt, behalve dan pulli van Mantelmeeuwen en pulli van Noordse Stormvogels, welke werden ingelegd in zout (gepekeld) of werden gebruikt voor het maken van soep. Van oudere vogels was het vlees waarschijnlijk minder mals en vooral minder smakelijk. De meest gebruikte soorten zijn Jan-van Gent, Zeekoet, Alk en Drieteen-meeuw. Verder werden van bijna alle soorten de eieren geraapt, met name ook van de Noordse Stem. De bereidingswijze van de meeste zeevogels is gelijk aan die van Papegaaiduiker; daarnaast werden ze regelmatig gerookt en vroeger werden ze soms ook gepekeld. Tegenwoordig werd er steeds minder met bovenstaande soorten gekookt, onder andere als gevolg van nieuwe wetgeving. De meest bekende soort die ook veelvuldig op het menu stond, is misschien wel de Reuzenalk, welke zo populair was op de menukaart, dat hij uitgestorven is. In 1844 werden de laatste exemplaren op Eldey bij IJsland gedood. Recept: Papegaaiduiker in melksaus. Benodigdheden; 4 papegaaiduikers 50 gr roomboter 300 ml water 50 gr gerookte bacon 300 ml melk peper en zout Bereiding: Vroeger liet men de vogels nog wel eens een tijdje besterven in een zeehondenvel, tegenwoordig wordt dit achterwege gelaten. De Papegaaiduikers na het plukken even rondom dichtschroeien en de ingewanden verwijderen. Je kan zowel alleen de borststukken als de hele vogels gebruiken. Maak de vogels goed schoon en wrijf ze in met wat zout en peper. Als je de hele vogels gebruikt, bind ze dan ook even op. Lardeer vervolgens het vlees met de gerookte bacon; dit is belangrijk, want de bacon geeft een speciale smaak aan het vlees. Braad de vogels rondom goed bruin in de verhitte boter, tot ze zo ongeveer half gaar zijndoe ze daarna in een ruime pan of bijvoorbeeld een braadslee. Verwarm de melk en het water en schenk dit over de Papegaaiduikers. Breng dit geheel op een laag vuur aan de kook en laat het zo 1 V2 tot 2 uur rustig doorgaren, waarbij je het vlees regelmatig even draait. Het vlees moet na een kleine 2 uur zacht en gaar zijn. Bewaar het overgebleven kookvocht voor de saus. Het maken van de saus is eenvoudig. Laat 30 gram boter in een pan smelten en roer hier vervolgens 4 eetlepels bloem doorheen; onder voortdurend roeren voeg je het van de Papegaaiduikers overgebleven kookvocht toe. Breng de saus op smaak met wat zout en peper en maak hem nog wat romiger door koksroom toe te voegen. Serveer de saus apart van het vlees, als je alleen de borststukken hebt gebruikt, dan kan je de saus ook over het vlees doen, en maak het gerecht compleet met gekookte of gecaramelliseerde aardappels en eenvoudige groenten als jonge worteltjes of fijne spruitjes. VOGELWAARNEMINGEN OP WALCHEREN IN VOOR JAAR 2002 (MAART-MEI) Dit overzicht is grotendeels samengesteld aan de hand van meldingen die via het DeltaVogelNet binnenkwamen. Dit betekent dat niet alle waarnemingen mij voor ogen zijn gekomen. Slechts enkele vogelaars stuurden al hun waarnemingen. Er worden af en toe waarnemingen genoemd van niet-Walcherse t Zwelmpje 17" jaargang nummer 3 augustus 2002 18 Lex Kattenwinke! 19 Succes en Zwetm smakelijk, Eriklll

Tijdschriftenbank Zeeland

't Zwelmpje | 2002 | | pagina 11