porteerde suiker in ziedpannen gestort, verwarmd en gezuiverd. Wanneer dit
klaarsel gaar werd bevonden, werd de suiker in de koelpan gegoten. Het vol
gende stadium was het vullen van de suikerboordvormen waarbij het gaatje met
een lapje werd dichtgestopt. Hierna werd de vorm in een strooppot geplaatst zo
dat de siroop, de melasse, in deze potten kon wegvloeien. Om nu nog de reste
rende stroop te verwijderen werd gebruik gemaakt van natte pijpaarde die op de
suiker werd gelegd. Het water sijpelde door de suikerkristallen naar onder en
nam aldus de bruine siroop mee zodat de broden mooi wit werden. Vervolgens
liet men het geheel drogen en werden de suikerbroden uit de vorm gehaald, in
blauw papier verpakt en op de markt gebracht.
Of in het Zeeuwse ook aardewerken suikervormen vervaardigd werden is niet
bekend. Van de verdronken stad Reimerswaal zijn op het depot voor bodem
vondsten zowel aardewerken suikerbroodvormen als bijbehorende strooppotten
aanwezig. Tussen het pottenbakkersafval van de 15e- tot 19e-eeuwse pottenbak
kerijen van Bergen op Zoom zijn de vormen niet aangetroffen.
Zierikzee - Flauwers II
Tijdens de jaarlijkse vistocht van 'Kor en Bot' op 4 juli werd in de Oosterschelde
voor Flauwers een speciaal type baksteen opgevist dat werd gebruikt bij de be
kleding van zeedijken. Speurwerk door ROB-correspondent F. Beekman uit Zier
ikzee leerde dat de rode baksteen met verspringend profiel en een formaat van 40
x 40 x 16 cm in het begin van de 19e eeuw in de handel werd gebracht door
steenbakker Corman te Gendt bij Nijmegen. De 'Cormansteen' is geschonken
aan het Waterschap Schouwen-Duiveland.
213