stuk') aansmeren door hun Ciooo of Edah. Hébben
aardappelen in de supermarkt eigenlijk nog wel
namen? Op de zakken staat dat het 'Prijspakkers' zijn,
of 'Vastkokers'. De supermarkt kent wel wat luxer
primeur-aardappelen, gevoelig verpakt in papier in
plaats van in verstikkend plastic, dan zijn het 'Malta's'.
Malta's zijn meestal óók Dorés, vermeerderd in
Zeeland, maar geteeld op Cyprus, Malta of in Egypte.
Het Middellandse-Zeegebied is eerder met de oogst,
vanaf januari al, en dan gaan ze het hele seizoen door
voor 'nieuwe aardappelen'. De schil wrijf je er niet zo
af, zoals bij een lekkere nieuwe Doré, en je vindt op de
verpakking geen woord over het antispruitmiddel.
'De Dorés zijn een uniek product, en toch hebben
de Doré-telers geen toekomst,' zegt Gert den Haan
me. Den Haan, uit St. Philipsland, koopt als aardap
pelcommissionair in bij Alvantho, de veiling in St.
Annaland. De afkorting betekent uiteraard 'Alles van
Tholen'. Den Haan vindt de Dorés een bijzonder iets,
de smaak is 'aromatisch en pittig'. 'Je moet hem wel
met een beetje vakmanschap koken,' waarschuwt hij.
'Moeilijke' aardappels koken leer je tegenwoordig niet
meer en op de dure kookworkshops houden ze zich
nooit met aardappelen bezig. 'Opzetten met weinig
water, en als het water verkookt is laten droogstomen.'
Het bijzondere van de Thoolse Doré is dat hij 'half-
handmatig' wordt geoogst, dat wil zeggen dat er geen
gigarooimachine aan te pas komt met één man op de
trekker. Met zo'n ruwe behandeling krijg je onvermijde
lijk 'stoot' in de aardappelen, en voor zulke megaoogs-
ten - 'In één dag wordt tien hectare geoogst' - moeten
aardappelen 'huidvast' zijn. Daarvoor blijven ze, nadat
het loof is doodgespoten, tien dagen in de grond zitten.
'Een huidvaste aardappel, daar is het nieuwe van weg!'
zegt Den Haan.
Het loof van Dorés wordt niet doodgespoten, maar
gekapt, dan verlept het en kan er meteen met oogsten
worden begonnen, niet meer dan één rij tegelijk. Er
zijn vier man bij nodig die achter de kleine rooima-
chine lopen en de aardappels onmiddellijk selecteren
voor ze in kisten gaan. 'Het gebeurt rustig,' zegt Den
Haan, 'zonder stootschade'. Het resultaat is een verse
aardappel, waarvan de schil nog niet vastzit. En dus
is hij kwetsbaar. De ouderwetse goeie groentezaken
8 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4